Kendy to je Telica? Trpela strupovitosťou?
Už sa pomaly začínam ohliadať po nejakom Jalapene na budúci rok, ale chcel by som odrodu, ktorá netrpí strupovitosťou. Viem, že je to viac-menej len kozmetická vada, ale aj tak. Vie mi niekto poradiť?
Jalapeno (skleník x venek)
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
- franco
- Stálý člen
- Reputace: 134
Re: Jalapeno (skleník x venek)
Ahoj,ak ti to pomôže: minulý rok som mal Jalapena: Early, Maylon, Hercules a Jalastar. Vysadené v záhrade do čiernej agrofólie, polievanie: klasika s hadicou. Ani na jednom druhu som nepostrehol strupovitosť.Z každej odrody som mal 5ks. Úrodu som zberal v 3 etapách, prvý zber na zeleno, 2. keď začali dozrievať do červena, vtedy som tiež obral všetky plody, 3. zber bol na jeseň po prvom mrazíku. Nakoľko väčšinu som zavaril a griloval plnené syrom a rýchlo minul, zvýšil som na tento rok množstvo sadeníc.JurassicChilli píše:Kendy to je Telica? Trpela strupovitosťou?
Už sa pomaly začínam ohliadať po nejakom Jalapene na budúci rok, ale chcel by som odrodu, ktorá netrpí strupovitosťou. Viem, že je to viac-menej len kozmetická vada, ale aj tak. Vie mi niekto poradiť?

- JurassicChilli
- Stálý člen
Ahoj. Vďaka za odpoveď. Neviem ako je to u paprík, ale napríklad u jabloní sa strupovitosť prejavuje pri daždivých rokoch, keď na stromy často prší. Zrejme to bude u paprík podobné. Minulý rok bol mimoriadne suchý, takže aj to mohol byť dôvod, že sa strupovitosť neprejavila. Jablone proti strupovitosti postrekujem chemickými prípravkami. Tam to má vďaka jednotnému, jesennému dozrievaniu význam. Počítam, že u paprík nebudú mať postreky zmysel kvôli postupnému zberu. Preto sa snažím nájsť nejakú rezistentnejšiu odrodu. Každopádne si Early, Maylon, Hercules a Jalastar značím a ešte sa pokúsim o nich dohľadať nejaké informácie o odolnosti voči strupovitosti na internete. Ešte raz, díky.franco píše:Ahoj,ak ti to pomôže: minulý rok som mal Jalapena: Early, Maylon, Hercules a Jalastar. Vysadené v záhrade do čiernej agrofólie, polievanie: klasika s hadicou. Ani na jednom druhu som nepostrehol strupovitosť.Z každej odrody som mal 5ks. Úrodu som zberal v 3 etapách, prvý zber na zeleno, 2. keď začali dozrievať do červena, vtedy som tiež obral všetky plody, 3. zber bol na jeseň po prvom mrazíku. Nakoľko väčšinu som zavaril a griloval plnené syrom a rýchlo minul, zvýšil som na tento rok množstvo sadeníc.Tento rok mám nachystané na výsadbu len Early a Maylon. Early kvôli najskoršej úrode a Maylon kvôli výnosom.

ano.. Je to Telica..JurassicChilli píše:Kendy to je Telica? Trpela strupovitosťou?
A co se týče strupovitosti, tak se domnívám, že se jedná o druhovou vlastnost. V okamžiku, kdy se objeví strupovitost je plod už zralý (v technické zralosti) a dá se sklidit. IMHO strupovitostí trpí všechny jala.
Nicméně záleží na odrůdě (a možná i dalších okolnostech jako je počasí) jak moc se strupovitost objeví.
Tohle je poslední hromádka, co mi dozrávala doma. Všechno jsou to Telica. Není to moc ostré, ale je z toho poznat, že ne každý plod trpí strupovitostí stejně.
Ale opravdu bych rád zdůraznil, že ta strupovitost ničemu nevadí. Ten plod není nijak poškozený.
- franco
- Stálý člen
- Reputace: 134
Presne ako hovorí Kendy: strupovitost ničemu nevadí. Chuť to nezmení. Pozri odrodu Jalapeno Farmers, to už má šupu jak zemiak. 

- JurassicChilli
- Stálý člen
Viem, že strupovitosť nemá žiaden vplyv na chuť, ale ruku na srdce..., všetci sa snažíme mať papričky podľa možností čo najkrajšie. Mierna strupovitosť ako má Kendy na Telice by mi nevadila, ale ten Farmers to už je teda poriadna šeredka
Až do takého extrému by som nechcel zájsť.
Tento rok mám z jalapeň zasadenú iba Serenade. No... ona to vlastne ani nie je úplne typické jalapeňo. Je jalapeňám iba príbuzná. Semená mám z čerstvého plodu z Lidlu z tej zmesky chilli plodov, ktoré tam predávajú v plastových vaničkách. No a jej plody v tej vaničke boli úplne krásne bez strupovitosti. Tak som zvedavý, aké vyrastú mne.
Ešte som mal v pláne sadiť Jalahot od firmy SEMO, ale nezohnal som nikde semená. Pestuje, alebo pestoval tu niekto Jalahot? Ako je ten na tom so strupovitosťou?

Tento rok mám z jalapeň zasadenú iba Serenade. No... ona to vlastne ani nie je úplne typické jalapeňo. Je jalapeňám iba príbuzná. Semená mám z čerstvého plodu z Lidlu z tej zmesky chilli plodov, ktoré tam predávajú v plastových vaničkách. No a jej plody v tej vaničke boli úplne krásne bez strupovitosti. Tak som zvedavý, aké vyrastú mne.
Ešte som mal v pláne sadiť Jalahot od firmy SEMO, ale nezohnal som nikde semená. Pestuje, alebo pestoval tu niekto Jalahot? Ako je ten na tom so strupovitosťou?
- Erben61
- Stálý člen
- Reputace: 5228
Nevím co tu řešíte páni.....strupovitost zní sice hrozně, ale tahle charakteristická ,,vada´´ na kráse to je prostě Jalapeňo!!!!!!! A postřik proti strupovitosti jako u ovoce....to mě prostě rozesmálo.

Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Tak pod tohle se podpisuju, protože Jalapeno bez strupovitosti není Jalapeno, naopak čím víc strupovaté tím hezčí, mě naopak to Farmers přijde geniální. Nu což sto lidí, sto názorů. Ve finále si to stejněErben61 píše:Nevím co tu řešíte páni.....strupovitost zní sice hrozně, ale tahle charakteristická ,,vada´´ na kráse to je prostě Jalapeňo!!!!!!! A postřik proti strupovitosti jako u ovoce....to mě prostě rozesmálo.![]()
![]()