Na radu některých jsem přesadil pár rostlinek kterým prorůstaly kořeny látkou u jiffu a když jsem je kontroloval po hodině, ani ne, tak všechny rostlinky které trčely krásně vzhůru byly splihlé, listy k sobě skoro přilepené a ohýbaly se nebo ležely.... může to být tim že bych je přelil nebo to nějak neunesly? mám je zkusit nechat přes noc a zítra svítit nebo je po nich nadobro a mám uvolnit květináč jiným rostlinám které se chystají klíčit?
Děkuji
Přesazení
-
- Stálý člen
- Reputace: 1
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Přesazení
Dělal jsi něco s tou jiffou při přesazovaní ? Mě se tohle ještě nestalo. Samozřejmě mohou být přelité. Pokud byly nacucané a ty jsi to ted zalil ještě po přesazení, pak jsi je udusil no. Po přesazení jiffu není skoro třeba zalívat, pokud je tableta ještě vlhká. Já to jen zakápnu roztokem lignohumátu a řekl bych na týden klid zas .. Se zalíváním opatrně, tyhle mladé jsou náchylné.
no, zalil jsem to no, takže je to v háji no, takový krásný rostlinky no díky už vim co nedělat
-
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Ještě nemusíš kapitulovat, vyndej opatrně hlínu s jiffou a přesad do nové hlíny. Můžeš použít i papírový kapesník a obalit tím tabletu, kapesník nasákne vodu ... Hlavně pozor na ty kořínky, které už prorostly .. 
Pak je teda možnost, že jsi poškodil hlavní kořen manipulací, ale tak snad jsi jiffu nějak nepůlil ne ? Na co by pak byla.

Pak je teda možnost, že jsi poškodil hlavní kořen manipulací, ale tak snad jsi jiffu nějak nepůlil ne ? Na co by pak byla.
nene, nepůlil, jen jsem vynadl z pařníku a dal do hlíny a zalil, no, jednu jsem poslal do věčných lovišť protože u té ten prorostlý kořen odpadl a všechny ostatní jsem je vysušil několika kapesníky ale pořád zůstaly trochu vlhké a přesadil jsem je do jiné hlíny snad zejtra budou vzpamatované, ten lilac cayenne i hot wax dostávali už krásnou bravu
-
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Ona pokud hlínu máš spíš sušší, tak zase nějakou vlhkost z jiffy natáhne. No tak doufejme, že se to zpraví a zítra se narovnají. Držím palec.
mmch ty jsi tu jednu uplně vyhodil ? pokud to byl konec kořenu a větší část ještě byla v tabletě, tak to zas takový problém není. Sice se trochu zpomalí, ale pojede dál.
mmch ty jsi tu jednu uplně vyhodil ? pokud to byl konec kořenu a větší část ještě byla v tabletě, tak to zas takový problém není. Sice se trochu zpomalí, ale pojede dál.
j vyhodil ale to byla ta nejnadějnější do měla z jiffy kořen dlouhý asi 5 cm, myslim že to nemělo smysl ale jak si o tom teď začaltak jsem jí zkusil dát k ostatním třeba to pomůže
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
Šok z přesazení ...nebyl ten substrát studený (chladný někde z venku či chodby)...???...jednorázová zálivka..tím to není.. to je nesmysl (jedně že bys je prolil ledovou či hodně teplou vodou)....nedal jsi je po přesazení hned na přímé slunce (parapet u okna)....?Gorgo píše:Na radu některých jsem přesadil pár rostlinek kterým prorůstaly kořeny látkou u jiffu a když jsem je kontroloval po hodině, ani ne, tak všechny rostlinky které trčely krásně vzhůru byly splihlé, listy k sobě skoro přilepené a ohýbaly se nebo ležely.... může to být tim že bych je přelil nebo to nějak neunesly? mám je zkusit nechat přes noc a zítra svítit nebo je po nich nadobro a mám uvolnit květináč jiným rostlinám které se chystají klíčit?
Děkuji
PS:Příště až budeš přesazovat...zemina (substrát) - pokojová teplota...voda odstátá - pokoj.teplota...z pařníku rovnou na slunce taky špatně (neříkám ,že je to tvůj problém)....bacha na průvan (změna místa či polohy..teploty atd..)..podle mého lepší ze začátku umělé světlo až sazenice trochu odrostou budou silnější...pak už nebudou tak reagovat....