chilli a okolní výsadba
chilli a okolní výsadba
Od kamaráda jsem dostal několik sazenic chilli (Jalapeno a nějaké další). Vysadil jsem je do skleníků, kde mám i normální papriky, rajčata atd.. Je možné, že se "pálivost" např. při opylení přenese i na okolní výsadbu? Díky za info.
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2598
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: chilli a okolní výsadba
Ke křížení paprik může dojít. Ale "pálivost" se na lusky paprik v témže roce nepřenese /genetika/. Mně se pěstování chilli a rajčat v sousedství neosvědčilo. Jednak si konkurují a vzhledem k náchylnosti rajčat k plísňovým chorobám to není dobře /např. měďnaté postřiky proti plísním nedělají paprikám dobře/.
-
- Stálý člen
- Reputace: 3470
Zdar Merloc!!! vím že rajčata do skleníku nepatří i když je někdo dává dohromady. Já dávám rajský na záhon zvlášť kde je sebemenší vánek ofukuje a riziko plísní se zmenšuje,ovšem je li deštivo delší dobu tak ani měďnatý postřik nepomůže...Papričky měď nesnáší a z vlastní zkušenosti sem sledoval pozastavený růst našich milovaných

Díky za rady. Už je to tam, tak uvidíme jak to dopadne.
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2598
- Kontaktovat uživatele:
Já, být tebou, bych ještě zvážil přesazení těch rajčat. To fakt není dobrý. Proč čekat, jak to dopadne, když je to už ověřený? Nebude ti líto, že případně přijdeš o chilli?
-
- Stálý člen
- Reputace: 0
Prakticky to reknu tak: 1 kg rajcat v sezone stoji 20,-kc.
Aby me za 20,-kc nejaky pometlo zabiralo drahocenny misto, kde muzu mit 2 chilli, tak to nemam zapotrebi
.. ale samozrejme ze mnozi maji mnohem vice mista a nejsou nijak omezeni .. ja mam misto na 60ks rostlin a ani 1 na vic..
Aby me za 20,-kc nejaky pometlo zabiralo drahocenny misto, kde muzu mit 2 chilli, tak to nemam zapotrebi

.. ale samozrejme ze mnozi maji mnohem vice mista a nejsou nijak omezeni .. ja mam misto na 60ks rostlin a ani 1 na vic..
[glow=red]A Chili a Day keeps the Doctor away!!![/glow]
-
- Stálý člen
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
To mi ani neříkejte, celou jednu stranu mám skleníková rajčata a vedle toho chillátka .. :/
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
Paprika a rajče ve skleníku to fakt nedělá dobrotu
...(léta známá věc)...rajčata je dobré mít pod zastřešením ale venku ..u zdi na verandě pod nějakou římsou na terase atd...na záhonu pokud je hezké počasí tak OK ,horší když vytrvale prší (plísně) a už vůbec nemluvím o kroupách ,loni mě krupobití zničilo celou zahradu (srpen 2012) ....co se týče paprik než skleník tak je podle mého lepší pořádný foliák...dobrý soused pro papriku je ..špenát ,ředkvička,salát a bylinky..a proti hmyzím škůdcům na kraje záhonu vysázet aksamitník (afrikán) skvělý odpuzovač...