Stáčení okrajů listů nahoru

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Criters
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Stáčení okrajů listů nahoru

Příspěvekod Criters » 28 bře 2013 14:34

Zdar všeci :tiphat:

Na jedné rostlince se mi začaly nové listy stáčet nahoru a zasychat. Děje se to i u nových lístků vyrůstajících z boku starých. Zatím byla hnojena jen jednou tekutým hoštickým na rajčata a papriky. A to asi měsíc po jednocení. Další týden už šla do květníku, kde je cca týden. Další přihnojení plánuju nejdřív za 2 týdny. Zeminu jsem vydenzifikoval nad parou.
Zálivku řeším odstátou vodou. Rostlinky jsou nad topením... Dal jsem je co nejblíže k oknu, aby na ně nešel suchý vzduch (přesto mají 24 stupňů). Občas orosím a pak jen sleduji jak rostou :angry1:

Ještě jsem si všiml, že proti světlu jsou sem tam na okrajích tmavě zelené flíčky. V těch místech je list takový ochablý.
Pak se začne kroutit.

Fórum mám pročtené od hora dolů. Některá témata i vícekrát, ale opravdu si netroufnu určit čím to je.

11891

11890

Děkuji za pomoc :)
Naposledy upravil 2 dne Criters; celkem upraveno 28x.

Filichilli
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Stáčení okrajů listů nahoru

Příspěvekod Filichilli » 28 bře 2013 14:41

Co třeba přehnojení, vhledem k tomu, že jsou v novém substrátu, kde byly pravděpodobně živiny a daly si navrch ještě hoštice :)

Criters
Nováček

Příspěvekod Criters » 28 bře 2013 15:59

Možné to je, ale začalo se to projevovat až teď. Vlastně 14 po hnojení a týden po přesazení.
Snažím se tu vecpat fotku a moc se ji nechce... Snad se tu objeví.

sembeth
Stálý člen

Příspěvekod sembeth » 28 bře 2013 18:25

Jj, by-li to substrát pro sadbu, tak ten obsahuje hnojiva určitě celkem dost. Co jsem tak pročekoval bežně dostupný substráty standardní cenové relace, tak většinou bývá v tomto substrátu hnojiva tak na cca 4- 6 týdnů, nejčastěji krystalon.

Takže jestli si dal ještě hoštice a spíše více než méně, tak klidně může být.

Já měl problém s totální blednutím prvních pravých listů v důsledku použití totálně špatnýho substrátu, ne pro výsev (do teď nechápu jak se mi mohlo stát), ale pro sadbu (viz výše). Takže rostlinky dostali na prdel. Naštěstí jsem včas zareagoval a díky pomoci Wikinga jsem zavčasu přesadil včetně šetrného promytí kořínku. Holky všechny přežili, vše OK a celkem se jim daří. Od té doby žádné total blednutí. Naštěstí, jinak bych se picnul.

Co se týče té 14-ti denní prodlevy, tak u mě to bylo obdobně. To si neodporuje. Rostlinka se holt musí naládovat, překročit nějakou mez a pak se začne projevovat.

Pakliže by šlo o přehnojení, tak někde na fóru lze nalézt rady co s tím. Třeba to dá, přijde mi už relativně velká. Záleží kolik bylo těch hoštic. Moje v té době pidirostlinky by to daly těžko.

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 28 bře 2013 18:44

Svinování listů rajčat a paprik, při kterém se okraje listů stáčejí podélně směrem nahoru...má souvislost s nepravidelnou zálivkou, či odstraňováním spodních listů nebo vrcholů rostlin.Neměla by se zaměňovat s virovou svinutkou. Často se jedná o jev přechodný, který se časem ztrátí.

Criters
Nováček

Příspěvekod Criters » 28 bře 2013 18:52

Ano, byl to substrát pro sadbu. Hodně jsem četl, že ta výživa v něm vydrží právě těch 4-6 týdnů. Tak jsem si říkal, že je pomalu čas začít přihnojovat. Hoštic jsem dal polovinu doporučeného množství. Asi jsem to s tím pečováním přehnal. Naštěstí to schytla jen jedna.
Četl jsem o nápravě přesazením, prolitím a prolitím s octem. Do přesazování po tak krátké době se mi nechce. Zase zbytečné stresy pro rostlinu. Každopádně si rady pročtu znovu a uvidím co a jak.

Díky za pomoc, určitě se ozvu jak to dopadlo. :)

Zpět na „Začátečnický koutek“