Niekde na webe som už viac krát z rôznych zdrojov čítal, že na slimáky je účinná kukuričná múka. Údajne im veľmi chutí a keď sa jej nažerú, tak im napuchne v črevách a zabije ich zvnútra. Neviem či je na tom niečo pravdy. Osobne to nemám vyskúšané, ale znie to logicky.
Inak mne na slimáky najviac zaberá vytvoriť im divočinu kde si môžu v kľude nažívať. Okolo plotov záhrady nechávam divoko rásť všelijaké rastliny. Napríklad žihľavu/kopřivu, púpavu/pampelišku a podobne. Mám tam dve kopy hnijúceho záhradného odpadu, ktoré nazývam kompost. A na tomto komposte a v tej divočine žijú tisíce slimákov ktoré absolútne necítia potrebu liezť mi na zeleninu. Načo by sa oni trepali pár metrov na šaláty, papriky, uhorky, keď majú všetko potrebné k životu na tom komposte. Ľudia si často za poškodzovanie zeleniny slimákmi môžu sami. Všetci chcú mať na záhrade udržiavaný, anglický trávnik, všetko okolo vybetónované, bazén, satelit, pštrosa a zabúdajú na to, že slimáky nemajú čo žrať a tak logicky idú na zeleninu. Ako píšem na záhrade mám tisíce slimákov, ale blízko zeleniny sa motá len občas pár zablúdencov a aj to iba po daždi. To vždy takého zablúdenca chytím a hodím ho späť na kompost. Musím zaklepať na drevo aby som to neuriekol, ale tento rok mi ešte nespravili žiadnu veľkú škodu. Trochu ohrýzli tabak, ale to sa len domnievam, že to boli slimáky. Dôkaz nemám. A ešte ohrýzli bazalku v kvetináči, ale to bola moja chyba, pretože som ten kvetináč s bazalkou dal veľmi blízko ich divokého teritória, tak si asi mysleli, že ju môžu zožrať. A aby som nezabudol, tak v kope palivového dreva sa mi zahniezdila rodinka ježkov a verím, že aj oni mi trochu pomáhajú udržiavať slimáky pod kontrolou, keďže slimáky sú ich hlavná potrava.
Papričky už rostou ... co třeba rajčátka a jiná zelenina?
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: Papričky už rostou ... co třeba rajčátka a jiná zelenina?
Tea Racer, jako že nakoupím 200 smirglpapírů a obložím to? 

Nechci Ti brát iluze, zní to jako dokonalá pohádka, ale já mám komposty na stranách, kolem zahrady divočina a záhony napadaj jak diví.JurassicChilli píše: ↑02 črc 2017 17:52Niekde na webe som už viac krát z rôznych zdrojov čítal, že na slimáky je účinná kukuričná múka. Údajne im veľmi chutí a keď sa jej nažerú, tak im napuchne v črevách a zabije ich zvnútra. Neviem či je na tom niečo pravdy. Osobne to nemám vyskúšané, ale znie to logicky.
Inak mne na slimáky najviac zaberá vytvoriť im divočinu kde si môžu v kľude nažívať. Okolo plotov záhrady nechávam divoko rásť všelijaké rastliny. Napríklad žihľavu/kopřivu, púpavu/pampelišku a podobne. Mám tam dve kopy hnijúceho záhradného odpadu, ktoré nazývam kompost. A na tomto komposte a v tej divočine žijú tisíce slimákov ktoré absolútne necítia potrebu liezť mi na zeleninu. Načo by sa oni trepali pár metrov na šaláty, papriky, uhorky, keď majú všetko potrebné k životu na tom komposte. Ľudia si často za poškodzovanie zeleniny slimákmi môžu sami. Všetci chcú mať na záhrade udržiavaný, anglický trávnik, všetko okolo vybetónované, bazén, satelit, pštrosa a zabúdajú na to, že slimáky nemajú čo žrať a tak logicky idú na zeleninu. Ako píšem na záhrade mám tisíce slimákov, ale blízko zeleniny sa motá len občas pár zablúdencov a aj to iba po daždi. To vždy takého zablúdenca chytím a hodím ho späť na kompost. Musím zaklepať na drevo aby som to neuriekol, ale tento rok mi ešte nespravili žiadnu veľkú škodu. Trochu ohrýzli tabak, ale to sa len domnievam, že to boli slimáky. Dôkaz nemám. A ešte ohrýzli bazalku v kvetináči, ale to bola moja chyba, pretože som ten kvetináč s bazalkou dal veľmi blízko ich divokého teritória, tak si asi mysleli, že ju môžu zožrať. A aby som nezabudol, tak v kope palivového dreva sa mi zahniezdila rodinka ježkov a verím, že aj oni mi trochu pomáhajú udržiavať slimáky pod kontrolou, keďže slimáky sú ich hlavná potrava.
Žít s doměním že jich tam je tisíce, to bych asi raději ukončil zahradničení. Slimáci mi zahrad NIČENÍ dělaj a ještě je nosit zpět, to je jak dotovat uprchlíky coca colou a hambáčema.
Držím palce, ať Ti to takhle funguje, mě vůbec...
Naopak jsem si říkal tu BUSH okolo zničit, aby odtáhli.
Ono se něco snad najde, dle mého pasti jsou asi nej zatím, musím je začít dávat a mrknu kolik jich tam uvízne, vůbec si nedokážu představit ten počet, kolik jich tam lehne, možná se budu divit.....
Teď mě tu kolega v práci pobavil, říká, co řešíš a já, no slimáky na zahradě 
A on,ať zkusím sůl, posol je, říkám, víš, problém je, že když letou tak tam nejsem, jezdím na zahradu jednou týdně ani to ne, takže za nima nemůžu večer běhat se slánkou.
Nakonec jsme došli k zajímavému řešení:
- belíček se solí vedle záhonu
- cedule s nápisem: "před vstupem na záhon se důkladně posolte"

A on,ať zkusím sůl, posol je, říkám, víš, problém je, že když letou tak tam nejsem, jezdím na zahradu jednou týdně ani to ne, takže za nima nemůžu večer běhat se slánkou.
Nakonec jsme došli k zajímavému řešení:
- belíček se solí vedle záhonu
- cedule s nápisem: "před vstupem na záhon se důkladně posolte"

- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9576
- Kontaktovat uživatele:
Ne, delá se to v pásech, nevyjde to draho vůbec.
- Strato3
- Stálý člen
- Reputace: 73
Šmirgl normálně přelezou.
Jen si trochu víc zaslintaj a frčej dál.
Prý nesnášej kofein z lógru. Rozsypat kolem. Nezkoušel jsem.
Smrt slimákům.
S3
Jen si trochu víc zaslintaj a frčej dál.

Prý nesnášej kofein z lógru. Rozsypat kolem. Nezkoušel jsem.
Smrt slimákům.
S3
- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9576
- Kontaktovat uživatele:
Asi jak kterou hrubost, pár lidem to funguje. MOžná zasypat šmirgl solí
))

- math
- Stálý člen
- Reputace: 155
- Kontaktovat uživatele:
Priatelia, neviete mi pomoct s machovkou (physalis)? Skrucaju sa jej listy, skodcov som nenasiel. Vdaka.

Vajnory, Bratislava
https://vzahradke.blogspot.sk/
https://vzahradke.blogspot.sk/