Problémy s listy chilli paprik

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
Machalin
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Problémy s listy chilli paprik

Příspěvekod Machalin » 19 čer 2016 11:42

Dobrý den. Neví někdo co to může způsobovat. Jedná se o papriky Ring of Fire a při nasazování květů se začali objevovat hnědé až černé fleky na listech. Listy, které jsou více napadené jsou na hmat jako by rostlina neměla vodu.
Obrázek

Obrázek

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9606
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 19 čer 2016 11:44

Takhle nekdy vypadají listy po postriku chemie proti škudcům, je to u vse rostlin? Nestříkal si na to neco? JInak to může mit sto přičin. (přehnojení třeba).

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 19 čer 2016 12:33

Může to být prostě jenom popálené od slunce (jak dlouho je máš venku?), Bakteriální, virová infekce....

Může to být i od nějakého postřiku, ale to si myslím, že by na listech byly vidět zaschlé fleky.

Pokud je to jenom popálené od slunce, tak to není žádný problém. Pokud nějaká infekce, tak to sleduj a pokud se to bude šířit, tak odstraňuj listy, kde se to hodně rozjíždí a pošli víc detailů. Na běžné bakteriální infekce jsou postřiky.

Machalin
Nováček

Příspěvekod Machalin » 19 čer 2016 14:16

Kendy píše:Může to být prostě jenom popálené od slunce (jak dlouho je máš venku?), Bakteriální, virová infekce....

Může to být i od nějakého postřiku, ale to si myslím, že by na listech byly vidět zaschlé fleky.

Pokud je to jenom popálené od slunce, tak to není žádný problém. Pokud nějaká infekce, tak to sleduj a pokud se to bude šířit, tak odstraňuj listy, kde se to hodně rozjíždí a pošli víc detailů. Na běžné bakteriální infekce jsou postřiky.
Papriky jsem mezitím nehnojil. Jsou 3 týdny přesazené a postřik jsem taky nepoužíval. Jediné s čím jsem měl problémy, byly mšice, ale těch moc nebylo, takže je stačilo obrat a nasadit pár berušek které to zlikvidovaly. Mám papriky ještě na poli a tam je to ještě horší. Jsou na slunci celý den, ale sladké papriky to nemají. Jsem kousek od Pálavy a vůbec tady neprší, jen svítí slunko. List, který byl hodně poškozený, šel jednoduše odtrhnout. Malé fleky jsou i na řapíku u listu. Papriky rostou dobře a nasazují velké množství květů. Sem tam nějaký květ uschnul. Mají to i jalapeño. Když by se to ještě zhoršovalo, tak bych napsal, ale objevilo se to před pár dny. Přidávám ještě fotku celé rostliny.

Obrázek

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 19 čer 2016 15:15

Nepropadal bych panice. Poškozené listy s nějakou formou nákazy se objevují běžně. Stačí aby vítr list trošku poškodil mechanicky a lehce se tam objeví nějaká nekróza, nebo infekce.

Hlídej je a hodně poškozené listy odstraňuj, ať se ti tam něco nerozjede.

Kytky vypadají dobře.

Machalin
Nováček

Příspěvekod Machalin » 19 čer 2016 20:28

Všiml jsem si ještě něčeho. Tohle se mě dělá na plodech Jalapena. Na dotyk je to olejovité.

Obrázek
Obrázek

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 19 čer 2016 20:47

Hm.. to na té první fotce vypadá jako nedostatek vápníku.

Vápník se šíří přes rostlinná pletiva jenom dost špatně a pomalu. Normálně to nevadí, protože ho kytka potřebuje jenom velmi málo. Pokud je ale dobré počasí a rychle rostou plody, tak potom kytka nestíhá dodávat plodům dost vápníku, i když je ho v půdě dost. Na plodech se potom tvoří nekróza. Vodnatá místa, která za suchého počasí vysychají a drolí se. Často to bývá na konci plodu, ale nemusí být. Stává se to celkem běžně.

Jako ochrana se používá wuxal calcium na list. Kytka dokáže přijímat živiny stejně dobře listem, jako kořeny. Postřikem na list ji dodáš stopové prvky přímo tam, kde je potřebuje a obejdeš problém s pomalou dodávkou vápníku přes pletivo.

Ale ta druhá fotka je teda dost hrozná. Může to být i bakteriální nebo jiné onemocnění.

Ten wuxal na list bych stejně zkusil. Používám ho vždycky, když nevím, co kytce je. Nečekal bych ale, že se t plody spraví. Sleduj je, jak se to bude vyvíjet ale budeš je muset dát pryč. Důležité je, aby se to nešířilo.

Praha
Moderátor
Reputace: 1033

Příspěvekod Praha » 20 čer 2016 12:51

Čaues borci.Začakly se mi dělat světlé skvrny na listech. Podle fotek co tu již jsou je to nedostatek hořčíku. Koupil jsem hořkou sůl, dle návodu naředil na postřik, ale nedočetl jsem se jak často aplikovat. Nemáte s tím někdo zkušenosti? dídy za odpovědi.

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“