Černé skvrny a žloutnutí listů

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
fletcher
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Černé skvrny a žloutnutí listů

Příspěvekod fletcher » 01 kvě 2013 12:00

Zdravím všechny,
Letos poprvé jsem se dal do pěstování papriček. Vysel jsem jich celkem 12 (4 x Dorset Naga, 2 x Chinese multicolor, 2 x Thanksgiving chilli, 2 x Jalapeno Organic, 2 x jalapeno NumexPinata) a všechny pěkně rostou.
Teda až na Jalapena. Podstatně hůř je na tom NumexPinata. Na listech se udělaly černé skvrny pak začaly od stonečků žloutnout. Rostliny celkově vypadají na umření. Trochu jim pomohlo přesazení do většího květináče. Nové lístky už vypadají zdravě. Je možné aby tohle všechno způsobila špatná zálivka?
gallery/image_page.php?album_id=1103&image_id=12407" onclick="window.open(this.href);return false;
gallery/image_page.php?album_id=1103&image_id=12408" onclick="window.open(this.href);return false;
gallery/image_page.php?album_id=1103&image_id=12409" onclick="window.open(this.href);return false;
gallery/image_page.php?album_id=1103&image_id=12410" onclick="window.open(this.href);return false;

Jalapeno Organic je na tom podstatně líp. Jen černé skvrny na několika listech.
gallery/image_page.php?album_id=1103&image_id=12400" onclick="window.open(this.href);return false;
gallery/image_page.php?album_id=1103&image_id=12401" onclick="window.open(this.href);return false;
gallery/image_page.php?album_id=1103&image_id=12402" onclick="window.open(this.href);return false;

Ještě se mě zespoda dvou listů jedné Dorset Nagy udělal takový poprašek. Nemůže to být plíseň?
gallery/image_page.php?album_id=1103&image_id=12403" onclick="window.open(this.href);return false;
gallery/image_page.php?album_id=1103&image_id=12404" onclick="window.open(this.href);return false;
gallery/image_page.php?album_id=1103&image_id=12405" onclick="window.open(this.href);return false;
gallery/image_page.php?album_id=1103&image_id=12406" onclick="window.open(this.href);return false;

Díky moc za rady
Fletcher

RanNDaal
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Černé skvrny a žloutnutí listů

Příspěvekod RanNDaal » 01 kvě 2013 12:31

jak casto zalivas? a jak casto hnojis?

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2593
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 01 kvě 2013 13:50

Kdybys mohl ještě popsat prostředí, ve kterém to pěstuješ.

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 01 kvě 2013 21:38

Škůdce -hajzlík...něco tam máš a moc mu to chutná...těžko z fotek říci o co se jedná..možná sviluška nebo roztoč...rychle bych to postříkal nějakým ,,širokospektrým insekticidem,, a přesadit ! (nebo o ně přijdeš)..můj názor...

Např: http://www.agromanualshop.cz/praktik-sv ... p-2x1-4-g/" onclick="window.open(this.href);return false;

Filichilli
Stálý člen
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Filichilli » 02 kvě 2013 10:46

Ahoj, ta krupička ze spodní strany listů je Intumescence - už se to tady někde probíralo, příznak přemokření, respektive vysoké vlkhosti a špatného větrání. I ty listy máš zvlněné, to dělá taky přemokření.. A k tomu ty fleky, no můžou to být i roztoči popřípadě přehnojení, ale to by vypadalo trochu jinak zase, ve výsledku jsou ty příznaky dost podobné, ale ta krupička je důkazem právě špatného zalévání, přelévání... No snad jsem Ti trochu pomohl :)

Tady je něco k těm roztočům, o nich se obecně moc nemluví, protože nejdou vidět a často se zaměnují za něco jiného. A říkám, příznaky vypadají podobně jako u jiných problémů.
http://filfil.blog.cz/1204/odvsivovani-paprik" onclick="window.open(this.href);return false;

gandalf
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 02 kvě 2013 12:03

Taky bych se přiklonil k názoru na přemokření. Ty černé fleky svědčí o postupijící nekróze tkáně listů. Způsobena může být buď těmi roztoči, nebo plísněmi a podobně. V lepším případě se ta nekróza sama zastaví, když pominou podmínky pro její šíření. Listy by v tom případě zůstaly sice deformované, ale funkční. Pokud by se to dále šířilo, tak ti nezbyde nic jiného, než ty listy odstranit. Sledoval bych to. Momentálně mně nenapadá žádný šetrný prostředek k ošetření těch listů.

Boogie
Nový člen

Příspěvekod Boogie » 02 kvě 2013 17:02

Taky souhlasim. A určitě přesadit, co se mi osvědčilo je, že celej kořenovej system zbavíme hlíny a pořádně propláchnout pod sprchou. Následně zasadit do nového substrátu. A podle mě jsou ty listy docela hodně napadený, takže bych je rovnou odstranil a sehnal si nějakej postřik proti plísni. A tak 2x bych to postříkal, pak podle potřeby. Běžně dostupny jsou třeba- Champion ( ten měl známej a nechává na listech modrý fleky který nejdou dolu), Kuprikol (to jsem slyšel, že nechává zase hnědý skvrny), Ortiva (tu jsem měl a po skušenostech s těma barevnejma skvrnama, jsem radši dával poloviční dávkovaní a dobrý). Takhle jsem to teda udělal já a rostlinka to přežila a žádná další plíseň se mi neukázala..
Tak snad Ti to aspoň trochu pomůže.

gandalf
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 02 kvě 2013 18:01

Já s měďnatými přípravky nemám dobrou zkušenost /na chilli/.

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“