Pěstování na balkoně | Stín na světových stranách

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
DarthVikta
Stálý člen
Reputace: 786
Obrázky: 0

Pěstování na balkoně | Stín na světových stranách

Příspěvekod DarthVikta » 04 úno 2015 18:19

Opět zdravím všechny zkušenější i začínající pěstitele :wave:
Využívám teď toho, že mám krapet klidnější období a vracím se k restům, který jsem chtěl postnout již dříve... Asi každý, kdo pěstuje (nejen) na balkoně řeší, jak dlouho mu bude na rostlinky svítit slunce, protože bez něj to jde poměrně obtížně. Udělal jsem tedy modelovou situaci, jak bude vypadat světlo a stín na balkoně, pokud bude natočen na různé světové strany. Vycházel jsem ze svého balkonu, který má rozměry 3120mm x 960mm. Květníky jsou 290x230mm, ~12l, umístěny na parapetu i balkoně, dva na kvádru o rozměrech [délka x hloubka x výška] 600x300x600mm, dva na kvádru 600x300x300mm a dva na dlažbě. Jelikož ne všichni bydlí v nejvyšším patře, tak je nad balkonem další bytová jednotka s balkonem. Stíny jsem udělal dost tvrdé, aby bylo dobře patrné, kde se stín nachází. Rovněž jsem zvolil datum 31.07.2015, jelikož je to přibližně polovina doby, kdy jsou kytky venku. (bráno tak, že jdou ven po zmrzlých - přibližně tedy v polovině května a dovnitř zhruba v polovině října. ) Modelovým městem je Hlinsko (okres Chrudim), jelikož je cca v polovině ČR, takže se časy pro jednotlivé regiony nebudou zas tak moc lišit . Například 31.07.2015 zapadá slunce v Karlových Varech 20:55, kdežto v Třinci 20:30. V Hlinsku je to 20:42.

Sever
21248

Severovýchod
21249

Východ
21247

Jihovýchod
21252

Jih
21251

Jihozápad
21253

Západ
21267

Severozápad
21250

Obrázky ve vyšším rozlišení můžete sosat tady: http://1drv.ms/16x53Qt" onclick="window.open(this.href);return false;
Snad to opět někomu pomůže, já jdu taky sosat, tak se mějte, odpovědi na otázky zodpovím později ;)
Darth Vikta

Edit: U západu byla drobná chybka, opraveno
Naposledy upravil 1 dne DarthVikta; celkem upraveno 5x.

chilli-max
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Re: Pěstování na balkoně | Stín na světových stranách

Příspěvekod chilli-max » 04 úno 2015 20:01

Tedaaa ..hotový vědecký projekt :-) Jsi si vyhrál :-) Pěkné... akorát já to nevyužiju, balkon nemám :-(
http://www.foto-tapety.cz

Zděnda-Z-Javecu
Stálý člen
Reputace: 7

Příspěvekod Zděnda-Z-Javecu » 04 úno 2015 20:04

Kloubok dolů kolego, máš to parádní :tiphat:
A můžu to i potvrdit, sice nemám balkón, ale takovou terásku (nebo předzahrádku bez trávy, chcete-li :D ) situovanou na západ a po poledni to začíná pražit do oken a přestává to až s prvním nočním ptákem :-) Bydlím u Brna, takže víc na jihovýchod, ale fakt to souhlasí, je vidět ,že chilli přidává na mozkové kapacitě :thumbup:
Co shoří, neshnije...

DarthVikta
Stálý člen
Reputace: 786

Příspěvekod DarthVikta » 05 úno 2015 10:59

chilli-max píše:Tedaaa ..hotový vědecký projekt :-) Jsi si vyhrál :-) Pěkné... akorát já to nevyužiju, balkon nemám :-(
Heh, pro těch tvých 200+ rostlin by to musel být řádnej balkon :)

-- 05 úno 2015 12:00 --
Zděnda-Z-Javecu píše:Kloubok dolů kolego, máš to parádní :tiphat:
A můžu to i potvrdit, sice nemám balkón, ale takovou terásku (nebo předzahrádku bez trávy, chcete-li :D ) situovanou na západ a po poledni to začíná pražit do oken a přestává to až s prvním nočním ptákem :-) Bydlím u Brna, takže víc na jihovýchod, ale fakt to souhlasí, je vidět ,že chilli přidává na mozkové kapacitě :thumbup:
Toš, snažil jsem se :D

Still
Stálý člen
Reputace: 0

Příspěvekod Still » 21 bře 2015 04:01

Díky za snahu,povedená práce :respect: ,mám na výběr.Buď jihovychod, nebo severozápad.jen skoda ze mám na balkóně ještě betonový bočnice a ty mi to o něco zkrátí.

Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“