Využívám teď toho, že mám krapet klidnější období a vracím se k restům, který jsem chtěl postnout již dříve... Asi každý, kdo pěstuje (nejen) na balkoně řeší, jak dlouho mu bude na rostlinky svítit slunce, protože bez něj to jde poměrně obtížně. Udělal jsem tedy modelovou situaci, jak bude vypadat světlo a stín na balkoně, pokud bude natočen na různé světové strany. Vycházel jsem ze svého balkonu, který má rozměry 3120mm x 960mm. Květníky jsou 290x230mm, ~12l, umístěny na parapetu i balkoně, dva na kvádru o rozměrech [délka x hloubka x výška] 600x300x600mm, dva na kvádru 600x300x300mm a dva na dlažbě. Jelikož ne všichni bydlí v nejvyšším patře, tak je nad balkonem další bytová jednotka s balkonem. Stíny jsem udělal dost tvrdé, aby bylo dobře patrné, kde se stín nachází. Rovněž jsem zvolil datum 31.07.2015, jelikož je to přibližně polovina doby, kdy jsou kytky venku. (bráno tak, že jdou ven po zmrzlých - přibližně tedy v polovině května a dovnitř zhruba v polovině října. ) Modelovým městem je Hlinsko (okres Chrudim), jelikož je cca v polovině ČR, takže se časy pro jednotlivé regiony nebudou zas tak moc lišit . Například 31.07.2015 zapadá slunce v Karlových Varech 20:55, kdežto v Třinci 20:30. V Hlinsku je to 20:42.
Sever
Severovýchod
Východ
Jihovýchod
Jih
Jihozápad
Západ
Severozápad
Obrázky ve vyšším rozlišení můžete sosat tady: http://1drv.ms/16x53Qt" onclick="window.open(this.href);return false;
Snad to opět někomu pomůže, já jdu taky sosat, tak se mějte, odpovědi na otázky zodpovím později

Darth Vikta
Edit: U západu byla drobná chybka, opraveno