Zde se zatracuje anebo velebí počasí ...

Povídání o chilli papričkách
Holu
Moderátor
Reputace: 1027
Obrázky: 0

Re: Zde se zatracuje anebo velebí počasí ...

Příspěvekod Holu » 07 srp 2015 12:27

Samozřejmě, že to není spotřeba jen za 30 papriček. Mám docela velkou zahradu, jak píšeš. Stromky, keříky, okrasky .. také musím zalévat, protože už melou z posledního. Snažím se co nejvíce vody nechat odstát v barelech, ale prostě to nejde, protože té vody je moc a barelů málo. (4x 100L) Studnu bohužel nemám.

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 07 srp 2015 12:35

Jo.. Ona si taková jabloň asi vezme o dost víc než Habaněro. :-)

Kubík vody stojí +- 80 korun. Jestli bereš vodu někde, kde ještě nestojí čistička, tak to může být i o dost méně. Ale takových míst je čím dál míň.

Řekněme pětikilo týdně na zalévání. To potěší. Už aby zapršlo že?

Holu
Moderátor
Reputace: 1027

Příspěvekod Holu » 07 srp 2015 13:01

Sice jsem na vesnici, ale světe div se, malá čistička tu je. Podle Šumavských vodovodů to dělá 61,41,- Kč/m3 pro letošní rok. Takže to tak to pětikilčo týdně je, možná trochu méně. Z toho, že má další 2 týdny být podle předpovědi jasno a furt jenom jasno velkou radost nemám. :-) Mohlo by přeci jen zapršet.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 07 srp 2015 13:16

No vida. To to jsi z laciného kraje. Já platím kolem 84 (vodné+stočné) za kubík. Průměr za celou ČR pro rok 2015, který jsem někde viděl, byl něco málo přes 80.

Jdu na netu pohledat něco o rituálech na přivolání deště.

Edit:

36, 36, 33, 34, 35, 34, 35, 36, 34

Kdopak uhádne, co to je?

Malé nevýznamné plus pro toho, kdo hádal průměrné denní teploty v dalších dnech dle dnešní předpovědi. Na Jižní Moravě, kde bydlím, je to průměr plus 2 až 3 stupně. Ó já se mám. :-(

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2594
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 07 srp 2015 15:27

Já mohu, zaplaťpánbůh, čerpat vodu z potoka benzinovým čerpadlem. Cca 1200 litrů = 0.6 litru benzinu.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 07 srp 2015 17:20

No tak to máš štěstí. K čerpání povrchové vody technickým zařízením potřebuješ povolení od vodoprávního úřadu a ne každý ho má.. A i těm, kteří ho mají, ho v posledních dnech úřady dočasně a plošně pozastavují. Vodoprávní úřady vydávají plošné zákazy čerpání vody z potoků pomocí čerpadel. je to už zakázané snad ve většině republiky.

Není nad to mít všímavého souseda, který na takové věci dává pozor.

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2594
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 07 srp 2015 17:41

Informoval jsem se na povodí hned, jak to vyšlo - povolení nepotřebuji, neb nečerpám permanentně, čerpadlo je přenostné. Kolega si to vyřizoval, protože má trvale el. čerpadlo v řece a ten povolení musel mít.

Kendy
Moderátor

Příspěvekod Kendy » 07 srp 2015 17:56

Je to tvoje čerpadlo a tvoje věc.

Nevím jistě, kde jsi se ptal, ale mělo by to být tak, že povolení nepotřebuješ, pokud to taháš v kýblech, nebo v nějakých hodně specifických případech.

http://www.mukolin.cz/cz/obcan/4892-pov ... odami.html

.
.
Povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami je třeba:
a) jde-li o povrchové vody a nejde-li při tom o obecné nakládání (vysvětleno dále) s nimi
- k jejich odběru,
- k jejich vzdouvání, popřípadě akumulaci,
- k využívání jejich energetického potenciálu,
.
.
.
Obecné nakládání s povrchovým vodami je jejich odběr nebo jiný způsob nakládání, pokud k tomu není potřeba zvláštního technického zařízení (čerpadlo nebo ruční pumpa jsou zvláštním technickým zařízením) a je realizováno pro vlastní potřebu. K tomuto není potřeba žádné povolení nebo souhlasu vodoprávního úřadu.
.
Povolení k nakládání s vodami není třeba:
a) k čerpacím pokusům při provádění hydrogeologického průzkumu nebo při průzkumu vydatnosti zdrojů podzemních vod, pokud mají trvat méně než 14 dnů a odběr vody v této době nepřekročí 1 l/s,
b) k odběrům povrchových a podzemních vod pro zjišťování a hodnocení stavu těchto vod (§ 21 vodního zákona),
c) k jednorázovému odběru povrchových nebo podzemních vod v případech záchranných prací při mimořádných událostech, požárech a jiných živelních pohromách,
d) k nakládání s povrchovými vodami při cvičení a zásahu Hasičského záchranného sboru České republiky a jednotek požární ochrany, Policie České republiky nebo ozbrojených sil České republiky; toto nakládání musí být při cvičení předem projednáno s vodoprávním úřadem.

Je to fakt opravdu tvoje věc. Dokud tě někdo neudá, tak k tobě tak jako tak žádný úřad nepřijde a určitě nejsi sám, kdo takto čerpá vodu.

Tahat vodu v kýblech můžeš bez povolení a bez omezení.

Ale pokud u tebe zrovna nehoří, tak jestli chceš použít čerpadlo (a je úplně jedno, jestli to čerpadlo máš napevno, nebo ne), tak potřebuješ povolení. Takto to alespoň bylo vysvětleno mě a odpovídá to tomu, co je v tom odkaze.

A i kdybys to povolení měl, tak stejně teď úřady ve většině republiky zakázali čerpat vodu z potoků všem.

Víceméně jsem ti psal proto, aby sis dal pozor a pokud máš všímavého souseda, tak ho zbytečně nedráždil.

Zpět na „Pokec o chilli“