Zde se zatracuje anebo velebí počasí ...
Re: Zde se zatracuje anebo velebí počasí ...
Samozřejmě, že to není spotřeba jen za 30 papriček. Mám docela velkou zahradu, jak píšeš. Stromky, keříky, okrasky .. také musím zalévat, protože už melou z posledního. Snažím se co nejvíce vody nechat odstát v barelech, ale prostě to nejde, protože té vody je moc a barelů málo. (4x 100L) Studnu bohužel nemám.
Jo.. Ona si taková jabloň asi vezme o dost víc než Habaněro. 
Kubík vody stojí +- 80 korun. Jestli bereš vodu někde, kde ještě nestojí čistička, tak to může být i o dost méně. Ale takových míst je čím dál míň.
Řekněme pětikilo týdně na zalévání. To potěší. Už aby zapršlo že?

Kubík vody stojí +- 80 korun. Jestli bereš vodu někde, kde ještě nestojí čistička, tak to může být i o dost méně. Ale takových míst je čím dál míň.
Řekněme pětikilo týdně na zalévání. To potěší. Už aby zapršlo že?
Sice jsem na vesnici, ale světe div se, malá čistička tu je. Podle Šumavských vodovodů to dělá 61,41,- Kč/m3 pro letošní rok. Takže to tak to pětikilčo týdně je, možná trochu méně. Z toho, že má další 2 týdny být podle předpovědi jasno a furt jenom jasno velkou radost nemám.
Mohlo by přeci jen zapršet.

No vida. To to jsi z laciného kraje. Já platím kolem 84 (vodné+stočné) za kubík. Průměr za celou ČR pro rok 2015, který jsem někde viděl, byl něco málo přes 80.
Jdu na netu pohledat něco o rituálech na přivolání deště.
Edit:
36, 36, 33, 34, 35, 34, 35, 36, 34
Kdopak uhádne, co to je?
Malé nevýznamné plus pro toho, kdo hádal průměrné denní teploty v dalších dnech dle dnešní předpovědi. Na Jižní Moravě, kde bydlím, je to průměr plus 2 až 3 stupně. Ó já se mám. :-(
Jdu na netu pohledat něco o rituálech na přivolání deště.
Edit:
36, 36, 33, 34, 35, 34, 35, 36, 34
Kdopak uhádne, co to je?
Malé nevýznamné plus pro toho, kdo hádal průměrné denní teploty v dalších dnech dle dnešní předpovědi. Na Jižní Moravě, kde bydlím, je to průměr plus 2 až 3 stupně. Ó já se mám. :-(
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2594
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Já mohu, zaplaťpánbůh, čerpat vodu z potoka benzinovým čerpadlem. Cca 1200 litrů = 0.6 litru benzinu.
No tak to máš štěstí. K čerpání povrchové vody technickým zařízením potřebuješ povolení od vodoprávního úřadu a ne každý ho má.. A i těm, kteří ho mají, ho v posledních dnech úřady dočasně a plošně pozastavují. Vodoprávní úřady vydávají plošné zákazy čerpání vody z potoků pomocí čerpadel. je to už zakázané snad ve většině republiky.
Není nad to mít všímavého souseda, který na takové věci dává pozor.
Není nad to mít všímavého souseda, který na takové věci dává pozor.
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2594
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Informoval jsem se na povodí hned, jak to vyšlo - povolení nepotřebuji, neb nečerpám permanentně, čerpadlo je přenostné. Kolega si to vyřizoval, protože má trvale el. čerpadlo v řece a ten povolení musel mít.
Je to tvoje čerpadlo a tvoje věc.
Nevím jistě, kde jsi se ptal, ale mělo by to být tak, že povolení nepotřebuješ, pokud to taháš v kýblech, nebo v nějakých hodně specifických případech.
http://www.mukolin.cz/cz/obcan/4892-pov ... odami.html
.
.
Povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami je třeba:
a) jde-li o povrchové vody a nejde-li při tom o obecné nakládání (vysvětleno dále) s nimi
- k jejich odběru,
- k jejich vzdouvání, popřípadě akumulaci,
- k využívání jejich energetického potenciálu,
.
.
.
Obecné nakládání s povrchovým vodami je jejich odběr nebo jiný způsob nakládání, pokud k tomu není potřeba zvláštního technického zařízení (čerpadlo nebo ruční pumpa jsou zvláštním technickým zařízením) a je realizováno pro vlastní potřebu. K tomuto není potřeba žádné povolení nebo souhlasu vodoprávního úřadu.
.
Povolení k nakládání s vodami není třeba:
a) k čerpacím pokusům při provádění hydrogeologického průzkumu nebo při průzkumu vydatnosti zdrojů podzemních vod, pokud mají trvat méně než 14 dnů a odběr vody v této době nepřekročí 1 l/s,
b) k odběrům povrchových a podzemních vod pro zjišťování a hodnocení stavu těchto vod (§ 21 vodního zákona),
c) k jednorázovému odběru povrchových nebo podzemních vod v případech záchranných prací při mimořádných událostech, požárech a jiných živelních pohromách,
d) k nakládání s povrchovými vodami při cvičení a zásahu Hasičského záchranného sboru České republiky a jednotek požární ochrany, Policie České republiky nebo ozbrojených sil České republiky; toto nakládání musí být při cvičení předem projednáno s vodoprávním úřadem.
Je to fakt opravdu tvoje věc. Dokud tě někdo neudá, tak k tobě tak jako tak žádný úřad nepřijde a určitě nejsi sám, kdo takto čerpá vodu.
Tahat vodu v kýblech můžeš bez povolení a bez omezení.
Ale pokud u tebe zrovna nehoří, tak jestli chceš použít čerpadlo (a je úplně jedno, jestli to čerpadlo máš napevno, nebo ne), tak potřebuješ povolení. Takto to alespoň bylo vysvětleno mě a odpovídá to tomu, co je v tom odkaze.
A i kdybys to povolení měl, tak stejně teď úřady ve většině republiky zakázali čerpat vodu z potoků všem.
Víceméně jsem ti psal proto, aby sis dal pozor a pokud máš všímavého souseda, tak ho zbytečně nedráždil.
Nevím jistě, kde jsi se ptal, ale mělo by to být tak, že povolení nepotřebuješ, pokud to taháš v kýblech, nebo v nějakých hodně specifických případech.
http://www.mukolin.cz/cz/obcan/4892-pov ... odami.html
.
.
Povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami je třeba:
a) jde-li o povrchové vody a nejde-li při tom o obecné nakládání (vysvětleno dále) s nimi
- k jejich odběru,
- k jejich vzdouvání, popřípadě akumulaci,
- k využívání jejich energetického potenciálu,
.
.
.
Obecné nakládání s povrchovým vodami je jejich odběr nebo jiný způsob nakládání, pokud k tomu není potřeba zvláštního technického zařízení (čerpadlo nebo ruční pumpa jsou zvláštním technickým zařízením) a je realizováno pro vlastní potřebu. K tomuto není potřeba žádné povolení nebo souhlasu vodoprávního úřadu.
.
Povolení k nakládání s vodami není třeba:
a) k čerpacím pokusům při provádění hydrogeologického průzkumu nebo při průzkumu vydatnosti zdrojů podzemních vod, pokud mají trvat méně než 14 dnů a odběr vody v této době nepřekročí 1 l/s,
b) k odběrům povrchových a podzemních vod pro zjišťování a hodnocení stavu těchto vod (§ 21 vodního zákona),
c) k jednorázovému odběru povrchových nebo podzemních vod v případech záchranných prací při mimořádných událostech, požárech a jiných živelních pohromách,
d) k nakládání s povrchovými vodami při cvičení a zásahu Hasičského záchranného sboru České republiky a jednotek požární ochrany, Policie České republiky nebo ozbrojených sil České republiky; toto nakládání musí být při cvičení předem projednáno s vodoprávním úřadem.
Je to fakt opravdu tvoje věc. Dokud tě někdo neudá, tak k tobě tak jako tak žádný úřad nepřijde a určitě nejsi sám, kdo takto čerpá vodu.
Tahat vodu v kýblech můžeš bez povolení a bez omezení.
Ale pokud u tebe zrovna nehoří, tak jestli chceš použít čerpadlo (a je úplně jedno, jestli to čerpadlo máš napevno, nebo ne), tak potřebuješ povolení. Takto to alespoň bylo vysvětleno mě a odpovídá to tomu, co je v tom odkaze.
A i kdybys to povolení měl, tak stejně teď úřady ve většině republiky zakázali čerpat vodu z potoků všem.
Víceméně jsem ti psal proto, aby sis dal pozor a pokud máš všímavého souseda, tak ho zbytečně nedráždil.