Sušené maso s chilli

Ostatní recepty s chilli
vsezved
Stálý člen
Reputace: 2419
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod vsezved » 21 bře 2021 20:57

MartinS píše:
21 bře 2021 17:42
Byl jsem vyslan na klasicky vikendovy nakup mno a co se nestalo, sel jsem kolem masa a zaujal me krome krkovicky take hovezi valecek.

Vcera jsem valecek rozdelil podelne na 4 dily a obalil v soli a cukru. Asi 3x jsem vylejval vodu. Dneska jsem koupil pragandu a aby se nereklo, umyl jsem maso od soli a cukru, vysusil a obalil v 30g pragandy. Nejak jsem nechtel cekat a tak po par hodinach jsem to ted opet oplachnul a osusil a rovnou obalil v koreni a povesil, zadne crcani s tim.

Smeska trochu chilli, pepr, bobk list 2ks, jalovec asi 3 kulicky, nove koreni- par kulicek, provensalske bylinky, rozmaryn a suseny cesnek.

Takto jsem udelal 3ks a pak ten malej jsem jeste obalil v uzene paprice. Tam je mnohem mene provensalskych. To uz bude asi moc, ale je to ten nejmensi kus :-D

Pouzil jsem vice koreni nez jsem chtel, ale chci to zkusit. Smes samotna chutnala dost zajimave.

7226572257

Visi tam 10 mas celkove, vice uz tam davat nebudu :-)

Tak koukám,že jsi použil též jalovec, mně se odvědčil jako základ pro drcené koření. Zbytek koření udělá celkovou chuť, ale jalovec mi přijde jako plnivo na obalování dobré.

Včera jsem sundal kousek opepřeného vepřového a ještě budu ladit dobu v cukru, předpokládám, že maximum bude mezi 1-2 dny.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4521

Příspěvekod MartinS » 21 bře 2021 21:13

Ja tedy cumim, kolik maso pusti vody. Nenechavam to bez dozoru, ale treba 4x denne vyleju vodu. V potravinove misce je klidne centak az dva vody kolem masa.
Ted jsem nakladal do morske s jodem a hnedeho cukru. Normalni doma nebyl.
Koupil jsem si ale na priste morskou hrubozrnnou a bez jodu. A tam pak pridam pragandu rovnou.

Provensalske+pepr+jalovec a cesnek. Udela velmi slusny mix. Ja tedy jeste experimentoval s tim jak jsem psal vyse.. Uvidime jak si to sedne.

Mam v planu udelat kazdou varku jinak.
Chapu ze by treba stacil jen pepr a jalovec, ale rad exerimentuji :-D

vsezved
Stálý člen

Příspěvekod vsezved » 23 bře 2021 06:39

Včera na večer jsem měl mlsnou a tak jsem sáhnul po jednom mumijáku. Trefil jsem se zrovna na krkošku. V cukru byla dle doporučení 2 dny a 1 den v soli. Za mne je to dobře vyvážené. Základem koření jalovec a směs jemnopalek asi 3 odrůd annuum a bacatum a pak ještě nějakého koření, co bylo zrovna po ruce.

72298

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 23 bře 2021 09:38

No to je parada. Jak dlouho visela a pri jakych cca teplotach a vlhkostech? Jinak u nas v Tescu maji jen takove krkovickove neforemne hroudy. Asi by se z toho daly udelat nejake pruhy ale lepsi by byl nejaky podelny kus trochu no. Ten valecek me vyslovene oslovil. Krkovicka u nas je spise na grill, do trouby nebo ususit v troube na platky.

Nicmene co koupit dalsiho, budu resit nejdrive tak za tri tydny, takze casu dost.

Uvidime jak se osvedci ten bucek. Chci urcite zkusit panenku. Jestli jeste budu chodit kolem masa, tak za chvili budu muset koupit dalsi haky :-D

//Edit: samozrejme jsem to nevydrzel, u nas v Braniku jen Gastroprodejna jsem si vzpomnel, haky tam maji levnejsi nez na Mallu, jako ze brutalne.
Tak jsem objednal dalsich 20 haku, 8cm/12cm :-)

Na Mallu jsem dal za 16cm snad 70Kc za jeden, tady to stoji ten 12cm jen 18Kc...
Takze pripadne nejaka mala masicka by se se asi jeste vesla :-D

https://www.mall.cz/chladnicky-prisluse ... 0048038851
vs
https://gastroeshop.cz/2198/hacek-na-maso-16cm-6mm/

Vzal jsem z toho gastra ale prave ty 12 a 8, protoze predrazene 16tky z Mallu uz mam.

vsezved
Stálý člen

Příspěvekod vsezved » 23 bře 2021 10:43

Nějak jsem si zapomněl napsat přesný den, kdy jsem zavěsil do průvanu. Pověšeno bylo dva týdny a možná ještě pár dní navíc. Teplota mezi 21-23°C, vlhkoměr doma nevlastním.

Pro maso na sušení chodím do Makra, kde jsem schopen si vybrat rozumný kousek, něco dám na vaření a část suším. V ostatních obchodech, které mám poblíž, jako třena Lidl, Penny, "vietnamské krámky" nejsem schopen si vybrat rozumnou velikost, tvar a ani cenovou hladinu masa.

Kdybych dával na háky, tak já osobně bych nejspíš zakoupil nějakou nerez hlazenku a vyrobil bych si háky sám. Sice by nebyly "profi", ale asi bych se dostal i na lepší cenu.

Dnes jsem vzal krkošku do práce na košt a asi dobrý, protože kolega hned loudil recept. No a na mně nezbylo.

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 23 bře 2021 12:14

No ja jsem sam zvedav take, jak to vsechno dopadne. Postupne pridavam do boxu nove a nove maso.
Pokud najdu panenku v akci, tak ji jeste take vezmu :-D

Co bys doporucil na koreni? Asi neco jemnejsiho aby vyznela chut? Treba jen Cesnek + pepr + chilli? :-)

Pedro
Stálý člen
Reputace: 4804

Příspěvekod Pedro » 23 bře 2021 14:20

vsezved píše:
23 bře 2021 06:39
Včera na večer jsem měl mlsnou a tak jsem sáhnul po jednom mumijáku. Trefil jsem se zrovna na krkošku. V cukru byla dle doporučení 2 dny a 1 den v soli. Za mne je to dobře vyvážené. Základem koření jalovec a směs jemnopalek asi 3 odrůd annuum a bacatum a pak ještě nějakého koření, co bylo zrovna po ruce.

72298
Tak tohle je pecka. Moc se mi to líbí. A krkovice už je v cukru druhý den. Jinak já klidně koupím maso v tescu, ale koupím většinou dva kusy a to co z jednoho ořežu, tak naložím s druhým kusem ten ořez na steaky. Zatím jsem fakt spokojenej.Mají tam i 1,5kg kotlety, z čehož už je pěkný váleček...
72304

Ten poměr nejdřív cukr na dva dny a pak sůl je fajn? Za mne asi nejlepší poměr...déle v cukru je to moc sladké a déle v soli je to slané. Takhle je to OK.
Jinak já mám teď jen jednu mumii. Suším doma, v paneláku. Průvan jen když se větrá, jinak nic. Vlhkost v paneláku je na pytel...sucho. Ale zase to visí v kuchyni, tak tam je asi víc vlhkosti.
72306

Jo a používám tohle koření
72301

Je zajímavý pozorovat, jak se to tu rozjelo. Super koníček :thumbup: :angry1:

MartinS
Stálý člen

Příspěvekod MartinS » 23 bře 2021 14:53

Mno to ti povim, ja misto predpestu, susim v boxu maso.
Do druheho boxu na predpest budu zitra davat tri prezimovane kere a hotovo.

Ja mam susene chilli jeste z roku 2017, i kdyz prakticky vzdycky 3/4 urody rozdam na vypalovaku, tak stejne z ususenych papricek co pak dozraji jeste vydrzim vice nez rok. Takze se mi to postupne nastradava.

Nemam ted potrebu mit vice nez treba 3-5keru...zena akorat nadava ze se ji pres to blbe vesi pradlo nebo ze si deti nemaji kam dat bazenek.
I kdyz jsem poridil susicku na pradlo.

Defacto me uplne staci kdyz prezije jen Oro. Megalomanstvi z chilli se presunulo na experimenty s masem :D

Zpět na „Ostatní chilli recepty“