Mejto - sezóna 2025

Venkovní pěstování chilli
accuface
Stálý člen
Reputace: 3170
Obrázky: 0

Re: Mejto - sezóna 2025

Příspěvekod accuface » 17 bře 2025 17:18

Taky mám letos problém s klíčením. Chtěl jsem 40 odrůd, vyklíčilo 34 a to ještě u některých nevím, jestli to dají. Jsou hodně malé a růst se zastavil. No ale zase na druhou stranu mi vyklíčily opakované výsevy, takže už jsem na čísle 55. Takže pokud se zadaří, mohl bych ti pár kytek věnovat, kdyby jsi toho měl málo.

Mikymoto
Stálý člen
Reputace: 1144

Příspěvekod Mikymoto » 17 bře 2025 17:54

Díky za nabídku - zatím stále doufám, že se to přeci jen zlomí a něco nakonec ještě vyleze. Nejvíc mě sejří Jalapeño, které tvoří 3/4 zavařovaných. Ze 3 nasazených odrůd (14 semen) vylezly jen 2 rostlinky odrůdy Conchos. Zbytek dělá, že tam není. :hmmm:

Keba
Nový člen
Reputace: 63

Příspěvekod Keba » 18 bře 2025 12:56

Mikymoto píše:
17 bře 2025 17:54
Díky za nabídku - zatím stále doufám, že se to přeci jen zlomí a něco nakonec ještě vyleze. Nejvíc mě sejří Jalapeño, které tvoří 3/4 zavařovaných. Ze 3 nasazených odrůd (14 semen) vylezly jen 2 rostlinky odrůdy Conchos. Zbytek dělá, že tam není. :hmmm:
Kdybys chtěl, tak budu mít pár sazeniček navíc, tak dej kdyžtak vědět, v Mejtě jsem každý den :)

Mikymoto
Stálý člen

Příspěvekod Mikymoto » 18 bře 2025 19:09

Šmarja kuci, díky - strhla se koukám smršť nabídek (jak do vlákna, tak přes chat), že to vypadá, jako bych měl narozky.
Počkám jak dopadne poslední výsev a pak bych se případně ozval s žebrotou :w00t:

Mikymoto
Stálý člen

Příspěvekod Mikymoto » 11 dub 2025 13:48

Tak už je to tu zase - našel jsem svleky od mšic. Navzdory používání vymrzlého substrátu a preventivnímu postřiku NeemAzalem cca 14 dní zpátky se mi tam ty svině zelený nastěhovaly. Podezřívám sazenice od souseda, které mi donesla mamka a já to blbec nechal 2 dny na stejném okně, než šly jinam. Teď už nemůžu vyloučit výskyt na ničem, takže mě čeká prohlídka a postřik všeho co je v baráku. Respektive vše menší asi budu rovnou máčet, aby se to pořešilo kompletně a postřik bude jen u větších kousků.
Takže na Mejto vyhlašuju karanténu a jdu si stoupnout do kouta na hanbu.

Tea Racer
Stálý člen
Reputace: 9550
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tea Racer » 11 dub 2025 20:54

Na sousedy bacha :cooking: Já se divil proč mám pořád mšice, jeste než jsme měli zasklené balkony a koukám pak, soused nademnou měl truhlíky plné mšic, normálně padaly dolů po desítkách za minutu.. :D

Mikymoto
Stálý člen

Příspěvekod Mikymoto » 23 dub 2025 12:06

Včera proběhlo druhé velké stříkání NeemAzalem - co mělo náznak zelené barvy dostalo spršku. Nerad bych to zakřiknul, ale zatím jsem žádné další mšice nenašel, tak snad to bude mít dobrý konec. Na co však NeemAzal evidentně nezabírá jsou smutnice - těch mi kolem kelímků pořád krouží dost. Jak to píchnu do země, tak je od nich pokoj, ale teď jsou celkem otravný.
Papriky jsou v různých stádiích vývoje od prvních pravých lístků po několik pater, podle toho jak se zadařila vlna výsevu. Ty největší už čekají ve skleníku, ty menší zatím stále dohánějí skluz na parapetech. Přezimující mezitím úspěšně kvetou a plodí, což je poprvé co se takto zadařilo. Většinou to předchozí odrůdy všechno po odkvetení shazovaly a nedozrálo nic - teď už uzobávám v dubnu zralé plody, což je prima.

Dvě plata nejmenších po odvšivení - některá rajčata už jsou větší než tyto papriky. Budou muset pořádně máknout, aby dohnaly skluz.
85306

Přezimující Crumply Salmon - už má nasazeno pár plodů a květy zatím stále pučí.
85305

Přezimující možná/nejspíš Apricot Apple. Cedulka u toho je Fragrant Bellini, ale tomu rozhodně neodpovídá tvar plodů. Buď jsem už úplně blbej a zaměnil jsem sám štítky, nebo si s tím zahrála škatulata naše čertice (která to samozřejmě nepřizná). Ať tak nebo jinak, kvete a plodí jak prokopnutá. Takže zatím spokojenost.
85304

Mikymoto
Stálý člen

Příspěvekod Mikymoto » 28 dub 2025 10:34

Na parapetech zůstávají už jen největší opozdilci a menší rajčata.
85320
Všechno co mělo alespoň 3 patra šlo do velkých jogurťáků a makají ve skleníkové posilovně.
Díky tomu, že toho nevzešlo tolik jsem nemusel ještě deportovat papriky pro rodiče. To dlouhé bílé cosi, v čem jsou kelímky narovnané, jsou sousedkou darované kryty ze zářivek. Peckovní záležitost na manipulaci. Vlezou do toho těsně 3 řady velkých jogurťáků a díky vyššímu okraji to tam i slušně drží a nehrozí sesmeknutí jako u obyčejného jídelního tácu. Jen je to celkem posilovna zvedat a člověk musí dávat bacha, kde mu to končí při otáčení.
85321

Co se letos ale vůbec nedaří jsou rocoto - zatím nevylezl jediný pokus. První šly přímo do substrátu - nic. Druhý dosev šel na odličovací tampony pod folii nad router a naklíčilo jediné semínko, které po přesazení do substrátu zašlo. Třetí dosev dal zatím dvě naklíčená semínka, které šla jedno do substrátu a druhé do jiffu. Ze substrátu na mě už týden kouká klíček bez změn růstu a jen změnil barvu z bílé na žlutou (asi konec) a jiff pro jistotu dělá, že doma nikdo není. Zbývá mi poslední čerstvě klíčící semínko a fakt už nevím, co s tím mám dělat aby přežilo. Nějaký nápad jak zvýšit šanci na přežití? :(

Zpět na „Venkovní galerie pěstování chilli“