Nedozrete chilli-co s nimi?

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
vianocnahus
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Nedozrete chilli-co s nimi?

Příspěvekod vianocnahus » 04 říj 2013 16:44

Zdravim, starky ma dnes privital s tym, ze mi vytal rastlinky, lebo sa bal, ze zamrznu. Mam teraz asi dve igelitky zelenych, nedozretych paprik. Co sa s nimi da robit? Je to vobec jedle? Viem, ze napr. zelene paradajky su jedovate...Dakujem za rady

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2591
Kontaktovat uživatele:

Re: Nedozrete chilli-co s nimi?

Příspěvekod gandalf » 04 říj 2013 18:04

Zelené lusky můžeš nechat buď "dojít" /dozreť/, nebo normálně usušit /jedovaté nejsou, jen mají méně cukrů a aromatických látek, ale kořenit se s tím dá/, nebo je rozmuxhuješ, rozvaříš /já to nedochucuju/, zavaříš a někdy použiješ třeba jako základ omáčky, marinády, nebo to někomu dáš. Já to dělám taky tak.

Setix
Nový člen

Příspěvekod Setix » 04 říj 2013 18:22

Zdravím, omlouvám se že to píšu tady, ale nechci kvuli toho zakladat další topic. Stala se mi nemilá věc, kytky mám jen tak v záhonech bez jakehokoliv přikrytí, uniklo my že měly přes noc být mrazy, dneska odpoledne jsem přišel a všechny papriky jsou zvadlé, je ještě nějaká šance na záchranu, třebas přesadit a dát dovnitř nebo cokoliv jineho? Jde o pěkné kytky a dost nedozralých plodů :( Díky moc

gandalf
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 04 říj 2013 18:25

Rychle sušit - taky jsem to vyzkoušel /ty namrzlý/ a nic tomu po usušení není, nebo rychle rozvařit /vybrat semínka - budou tmavá/. Na nic nečekej.

-- 04 říj 2013 18:25 --
Naposledy upravil 2 dne gandalf; celkem upraveno 4x.

Setix
Nový člen

Příspěvekod Setix » 04 říj 2013 18:39

Takže šance na záchranu kytek je nulová jo?

gandalf
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 04 říj 2013 19:23

Jo, mráz je zabil. Je to smutný, ale je to tak. Já z těch namrzlých zkusim odebrat meristem, ale nevim jak to dopadne.

Butterfly
Nový člen

Příspěvekod Butterfly » 29 říj 2013 11:22

Ahoj, rostliny mi začaly plodit až koncem září a teď jsou papriky narostlé a zelené. Mám je v okně, kde je už ale dost málo světla a rád bych papriky zazimoval, aby nabraly síly na jaro. Jednu rostlinu mám úplně jinde a ta je na dobrém okně, takže tam papriky zrajou hned jak narostou. Říkal jsem si, že bych ty zelené papriky na tom tmavém okně ostřihal, rostliny zazimoval a zelené plody převezl na místo s větším světlem a nechal je dozrát volně
...a otázka zní: ztratím něco tímto postupem? Chuť, pálivost, klíčivost semen...

Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“