Nedozrete chilli-co s nimi?
-
- Nováček
- Reputace: 0
- Obrázky: 0
Nedozrete chilli-co s nimi?
Zdravim, starky ma dnes privital s tym, ze mi vytal rastlinky, lebo sa bal, ze zamrznu. Mam teraz asi dve igelitky zelenych, nedozretych paprik. Co sa s nimi da robit? Je to vobec jedle? Viem, ze napr. zelene paradajky su jedovate...Dakujem za rady
- gandalf
- Stálý člen
- Reputace: 2591
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nedozrete chilli-co s nimi?
Zelené lusky můžeš nechat buď "dojít" /dozreť/, nebo normálně usušit /jedovaté nejsou, jen mají méně cukrů a aromatických látek, ale kořenit se s tím dá/, nebo je rozmuxhuješ, rozvaříš /já to nedochucuju/, zavaříš a někdy použiješ třeba jako základ omáčky, marinády, nebo to někomu dáš. Já to dělám taky tak.
Zdravím, omlouvám se že to píšu tady, ale nechci kvuli toho zakladat další topic. Stala se mi nemilá věc, kytky mám jen tak v záhonech bez jakehokoliv přikrytí, uniklo my že měly přes noc být mrazy, dneska odpoledne jsem přišel a všechny papriky jsou zvadlé, je ještě nějaká šance na záchranu, třebas přesadit a dát dovnitř nebo cokoliv jineho? Jde o pěkné kytky a dost nedozralých plodů
Díky moc

- gandalf
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Rychle sušit - taky jsem to vyzkoušel /ty namrzlý/ a nic tomu po usušení není, nebo rychle rozvařit /vybrat semínka - budou tmavá/. Na nic nečekej.
-- 04 říj 2013 18:25 --
-- 04 říj 2013 18:25 --
Naposledy upravil 2 dne gandalf; celkem upraveno 4x.
Takže šance na záchranu kytek je nulová jo?
- gandalf
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Jo, mráz je zabil. Je to smutný, ale je to tak. Já z těch namrzlých zkusim odebrat meristem, ale nevim jak to dopadne.
Ahoj, rostliny mi začaly plodit až koncem září a teď jsou papriky narostlé a zelené. Mám je v okně, kde je už ale dost málo světla a rád bych papriky zazimoval, aby nabraly síly na jaro. Jednu rostlinu mám úplně jinde a ta je na dobrém okně, takže tam papriky zrajou hned jak narostou. Říkal jsem si, že bych ty zelené papriky na tom tmavém okně ostřihal, rostliny zazimoval a zelené plody převezl na místo s větším světlem a nechal je dozrát volně
...a otázka zní: ztratím něco tímto postupem? Chuť, pálivost, klíčivost semen...
...a otázka zní: ztratím něco tímto postupem? Chuť, pálivost, klíčivost semen...