Ingredience:
Papriky Rocoto Red a Yellow
vinný ocet
pomleté kuřecí maso
olivový olej
rajčatová omáčka
víno rýnský ryzlink firmy Znovín
smetana 33%
pomletá jádra ořechů
paprika Negro Chilaca uzená pomletá
cibule
česnek
máslo
mouka
strouhanka
sýr Mozarella,
plátky sýru Eidam, Gouda
nastrouhaný sýr Parmazán
koření podle chuti (čerstvě roztlučený barevný pepř, koriandr, římský kmín)
sušené bylinky podle chuti (majoránka, dobromysl, tymián)
čerstvé byliny do nádivky a na ozdobu (listová petržel plochá, koriandr, bazalka, yzop, libeček)
mořská sůl
jasmínová rýže
Postup:
Otrhané papriky Rocoto Red
a Rocoto Yellow
se seříznou v horní části a vytvoří se víko.
Pečlivě se vyberou černá semena.
Vyčištěné papriky se vaří ve vodě se solí a octem. Tento proces se opakuje alespoň 4x. Snižuje se tím obsah kapsaicinu. Rocoto Red mělo v syrovém stavu pálivost 50000 - 100000 SHU a Rocoto Yelllow 100000 - 200000 SHU skoro jako Habaněra. Pro většinu lidí ve větším množství nepoživatelné. I přes odsavač v kuchyni se kašle, tečou slzy, smrká a kýchá.
Nádivka pro plnění paprik:
Pomeleme na jemno kuřecí maso.
Koření zpěníme na pánvi na másle s česnekem a cibulí. Potom přidáme Negro Chilaca uzenou papriku (v originálním receptu pasta z Aji Panca), pomleté maso s oříšky a moukou. Krátce promícháme opečeme. Sundáme z plamene a přidáme do směsi smetanu, strouhanku a sušené případně čerstvé bylinky.
Omáčka pro zalití paprik:
V horkém olivovém oleji osmahneme nasekaný česnek, přidáme rajčatovou omáčku a zalijeme vínem, případně přidáme podle chuti koření a necháme vařit asi 5 minut.
Příloha:
Do hrnce vložíme propranou jasmínovou rýži. Zalejeme ji vodou v poměru 1:2 (dva díly vody) a necháme povařit.
Nyní se naplní Rocota masovou směsí, opatrně, aby zůstaly neporušeny.
Nahoru pod víko se položí plátek Mozarelly, plátek Eidamu a posypeme parmazánem. Nakonec zaklopíme víko z papričky. A vložíme na pečící plech vymazaný trochou olivového oleje. Z přebytku masové směsi vytvoříme kuličky a dáme je tam také, pokud je místo na pekáči.
Naplněné papriky přelijeme červenou omáčkou.
Už je skoro hotovo. Pečeme v troubě asi na 150°C, dokud se sýr neroztaví.
Zapečená Rocota.
Podáváme ihned s jasmínovou rýži, zalité červenou omáčkou.
Přeji všem dobrou chuť
