Tak i já se přidávám do fronty děkovatelů za tento recept. Něco jsem ubral, něco přidal, ale základ je právě z receptu od Pedra Švestek je na zahradě dost, takže ještě jich dost přibude. Z chilli bylo použito Minirocoto, NSO a jako hlavní pohon BBM která se díky svému slabému kouřovému aroma který čokošky mají, skvělě ke švestce hodí. Přístí várku budou pohánět Nagabrain choco a 7 Pot Apocalypse, tak jsem zvědavej jestli bude poznat rozdíl. Vyrobeno ve dvou verzích palu, do té silnější jse pro odlišení přidal fialové potravinářské barvivo a musím říct že ta "švestková" fialová vypadá na živo mnohem vích sexy než na fotce
Švestková
- bobarňa
- Stálý člen
- Příspěvky: 177
- Registrován: 31 pro 2016 13:48
- Reputace: 958
- Obrázky: 0
- Bydliště: Orlickoústecko 345m.n.m.
Re: Švestková
Na zahradě dozrávající strom slivoní / kde se v nich má vyznat - ryngle, blumy, pološvestky .../ , tady na fóru vychvalovaný recept od Pedra, tož jsem do toho musel taky praštit a uklohnit si svoji první majdu. Loni to byla jen sriracha, pasta duo-jiao, zeleninový ráj, lobovy kalňáky a kořeníčko.
Příprava ingrediencí - hrnec má 6 litrů
Slivoně
Rajčata / zleva Skvrnitý Říman, Black of Tula, Green Tiger / to Padr - jsou opravdu výborná /, Koritschnevaja Sliva, Sweet Milion, Nepal, Black Cherry /
Big Black Mama - měl jsem nachystaných pět / nezkušenost /, ale když jsem si těsně předtím slupl jednu k obědu, tak jsem jich tam dal jen dvě !
Dusíme se
Výsledkem bylo 5 litrů slivoňky
Detail
Já měl hubu ještě rozpálenou od oběda, tak jsem musel poprosit o košt manželku a moc si ji pochvalovala, jak chuťově , tak i pálivostí.
Díky Pedro
Příprava ingrediencí - hrnec má 6 litrů
Slivoně
Rajčata / zleva Skvrnitý Říman, Black of Tula, Green Tiger / to Padr - jsou opravdu výborná /, Koritschnevaja Sliva, Sweet Milion, Nepal, Black Cherry /
Big Black Mama - měl jsem nachystaných pět / nezkušenost /, ale když jsem si těsně předtím slupl jednu k obědu, tak jsem jich tam dal jen dvě !
Dusíme se
Výsledkem bylo 5 litrů slivoňky
Detail
Já měl hubu ještě rozpálenou od oběda, tak jsem musel poprosit o košt manželku a moc si ji pochvalovala, jak chuťově , tak i pálivostí.
Díky Pedro
-
- Nováček
- Příspěvky: 1
- Registrován: 07 lis 2017 12:27
- Reputace: 0
- Obrázky: 0
Re: Švestková
Prave dovarene ,sice z malymi upravami ale bomba recept.
Re: Švestková
Vyzerá že bude super. Mám doma ešte pár sliviek pokúsim sa uvariť. Chcem sa spýtať keď ju uvaríte a dáte do pohárov. Prevarite ich ešte ako kompoty alebo nie?
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Švestková
Zdarec a hore palec. Mám z vás radost kluci a vede mě to k takovému malému zamyšlení.
Nejprve bych odpověděl Vladovi a pochválil uživatele s nickem bobárňa ( tedy jak, to skloňovat ?) bobárňu ....zkrátka myšáka v džínách a roláku.
Vlado, za mě zavařit, tedy sterilovat. Nejde jen o tu sterilizaci, ale myslím, že se tím povařením ve skle ještě lépe propojí chutě a omáčka si tkzv.sedne. Myšáku musím říct, že sestavička rajčat které jsi použil a vyfotll, to jsem tedy čuměl, vím že je odrůd mnoho, ale třeba to rajče první zleva, zprvu jsem neveděl co to vlastně je. Asi bys měl úspěch i na nějakým fóru pro tomaťácký závisláky.Tak tedy +
A teď to zamyšlení.....jak člověk stárne, dřepí v noci ve vrátnici, přemýšlí o mnoha věcech. Třeba, že si všiml cestou do práce, kolik se všude v zahradách povaluje spadaného ovoce, pak oklikou dojde k tomu, že v zahradách, není zdaleka tolik ovocných stromů, protože je nahradily ty přiblblý smuteční thuje co bejvaly na hřbitovech a můžou za to, že když už tam nějaký ovocný stromy lidi mají, tak blbě plodí a ještě je hnusný, takže ovoce lidi nechají spadnout, dají ho do kompostu či popelnice a jabka si koupí za 40 Kč/kg v Tescu. S tím souvisí i povzdechnutí,, bobárňi" kdože se má v těch peckovinách vyznat....nostalgicky vzpomínám, jak jsme v mém mládí měli na zahradě žlutý blumy, modrofialový ryngle a ještě asi tři stromy všelijakých pološvestek.třešně, hrušky, rybíz a anrešt........ A bylo to žrádlo......
Ale když to tady vidím, není to s náma v tom našem státečku uprostřed globalizovaný Evropy tak špatný, naopak veden profesiální deformací starýho vysloužilýho kuchaře musím uznat že docela dobrý, protože nám pořád nechybí chuť něco vytvořit, zaimprovizovat ve vaření a zužitkovat tak vlastní výpěstky a plody zahrady. Takže kluci a dívky, vařte majdy, zavařujte ovoce, nakládejte zeleninu, je na ty vaše fšelijaký sklenice obrácený víkem dolů na lněný utěrce radost pohledět. Chilli a dalším výpěstkům, jakož i vaší fantazii zdar, a čus.
Nejprve bych odpověděl Vladovi a pochválil uživatele s nickem bobárňa ( tedy jak, to skloňovat ?) bobárňu ....zkrátka myšáka v džínách a roláku.
Vlado, za mě zavařit, tedy sterilovat. Nejde jen o tu sterilizaci, ale myslím, že se tím povařením ve skle ještě lépe propojí chutě a omáčka si tkzv.sedne. Myšáku musím říct, že sestavička rajčat které jsi použil a vyfotll, to jsem tedy čuměl, vím že je odrůd mnoho, ale třeba to rajče první zleva, zprvu jsem neveděl co to vlastně je. Asi bys měl úspěch i na nějakým fóru pro tomaťácký závisláky.Tak tedy +
A teď to zamyšlení.....jak člověk stárne, dřepí v noci ve vrátnici, přemýšlí o mnoha věcech. Třeba, že si všiml cestou do práce, kolik se všude v zahradách povaluje spadaného ovoce, pak oklikou dojde k tomu, že v zahradách, není zdaleka tolik ovocných stromů, protože je nahradily ty přiblblý smuteční thuje co bejvaly na hřbitovech a můžou za to, že když už tam nějaký ovocný stromy lidi mají, tak blbě plodí a ještě je hnusný, takže ovoce lidi nechají spadnout, dají ho do kompostu či popelnice a jabka si koupí za 40 Kč/kg v Tescu. S tím souvisí i povzdechnutí,, bobárňi" kdože se má v těch peckovinách vyznat....nostalgicky vzpomínám, jak jsme v mém mládí měli na zahradě žlutý blumy, modrofialový ryngle a ještě asi tři stromy všelijakých pološvestek.třešně, hrušky, rybíz a anrešt........ A bylo to žrádlo......
Ale když to tady vidím, není to s náma v tom našem státečku uprostřed globalizovaný Evropy tak špatný, naopak veden profesiální deformací starýho vysloužilýho kuchaře musím uznat že docela dobrý, protože nám pořád nechybí chuť něco vytvořit, zaimprovizovat ve vaření a zužitkovat tak vlastní výpěstky a plody zahrady. Takže kluci a dívky, vařte majdy, zavařujte ovoce, nakládejte zeleninu, je na ty vaše fšelijaký sklenice obrácený víkem dolů na lněný utěrce radost pohledět. Chilli a dalším výpěstkům, jakož i vaší fantazii zdar, a čus.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Re: Švestková
Tedy Erbene, to je zase písmenová slast Podepisuju se pod to Kdykoliv vidím spadané ovoce, už přemýšlím, vymýšlím, blbnu....
- bobarňa
- Stálý člen
- Příspěvky: 177
- Registrován: 31 pro 2016 13:48
- Reputace: 958
- Obrázky: 0
- Bydliště: Orlickoústecko 345m.n.m.
Re: Švestková
Myšák v džínách a roláku děkuje Erbovi / dlouho jsem se takhle nezasmál / za slova chvály.
btw to první rajče - Skvrnitý Říman vypadá sice zajímavě, ale chutí zaostává za vzhledem. Pro mě je opravdová chuťovka Green Tiger a Sweet Milion / mám raději sladší rajčata / o divoškách Galapagos ani nemluvě.
btw to první rajče - Skvrnitý Říman vypadá sice zajímavě, ale chutí zaostává za vzhledem. Pro mě je opravdová chuťovka Green Tiger a Sweet Milion / mám raději sladší rajčata / o divoškách Galapagos ani nemluvě.
Re: Švestková
Erbene, já prostě tvoje příspěvky žeru.Erben61 píše: ↑03 zář 2018 07:17Zdarec a hore palec. Mám z vás radost kluci a vede mě to k takovému malému zamyšlení.
Nejprve bych odpověděl Vladovi a pochválil uživatele s nickem bobárňa ( tedy jak, to skloňovat ?) bobárňu ....zkrátka myšáka v džínách a roláku.
Vlado, za mě zavařit, tedy sterilovat. Nejde jen o tu sterilizaci, ale myslím, že se tím povařením ve skle ještě lépe propojí chutě a omáčka si tkzv.sedne. Myšáku musím říct, že sestavička rajčat které jsi použil a vyfotll, to jsem tedy čuměl, vím že je odrůd mnoho, ale třeba to rajče první zleva, zprvu jsem neveděl co to vlastně je. Asi bys měl úspěch i na nějakým fóru pro tomaťácký závisláky.Tak tedy +
A teď to zamyšlení.....jak člověk stárne, dřepí v noci ve vrátnici, přemýšlí o mnoha věcech. Třeba, že si všiml cestou do práce, kolik se všude v zahradách povaluje spadaného ovoce, pak oklikou dojde k tomu, že v zahradách, není zdaleka tolik ovocných stromů, protože je nahradily ty přiblblý smuteční thuje co bejvaly na hřbitovech a můžou za to, že když už tam nějaký ovocný stromy lidi mají, tak blbě plodí a ještě je hnusný, takže ovoce lidi nechají spadnout, dají ho do kompostu či popelnice a jabka si koupí za 40 Kč/kg v Tescu. S tím souvisí i povzdechnutí,, bobárňi" kdože se má v těch peckovinách vyznat....nostalgicky vzpomínám, jak jsme v mém mládí měli na zahradě žlutý blumy, modrofialový ryngle a ještě asi tři stromy všelijakých pološvestek.třešně, hrušky, rybíz a anrešt........ A bylo to žrádlo......
Ale když to tady vidím, není to s náma v tom našem státečku uprostřed globalizovaný Evropy tak špatný, naopak veden profesiální deformací starýho vysloužilýho kuchaře musím uznat že docela dobrý, protože nám pořád nechybí chuť něco vytvořit, zaimprovizovat ve vaření a zužitkovat tak vlastní výpěstky a plody zahrady. Takže kluci a dívky, vařte majdy, zavařujte ovoce, nakládejte zeleninu, je na ty vaše fšelijaký sklenice obrácený víkem dolů na lněný utěrce radost pohledět. Chilli a dalším výpěstkům, jakož i vaší fantazii zdar, a čus.
To zamyšlení je skvělé, všude kolem mirabelky, švestky, jablka, hrušky.....spousta příležitostí zkusit NĚCO vymyslet.
Vzpomínka na dětství u babči, kde na zahradě rostly různé bobule a plody, tak to je nej. Jedli jsme spoustu věcí. Pamatuju si chuť takových mini planých hrušek co rostli u tety na kopci. Ty kráso...já se tam snad vydám, jestli ten strom na pastvině ještě stojí.
Líbilo by se ti kolego v té "mojí" Africe. Všude zraje nějaký ovoce. Papája velká jako dýně, manga vagony a vagony, skoro za babku (protože jsem bílej, tak nejsou zadara). Cukrová třtina všude, pálenka z ní za 1USD litr a jen vymyslet jak z toho udělat ten báječnej rum, protože ty místní paka do toho narvou kořeny chininovníku (je to hořký jako sviňa) a je to prý dobrý na power , ale to tam je vlastně všechno na POWER.
Takže přemýšlím o minidestilační koloně na mangovici (v sezoně se mango fakt válí všude), taky sudech na uzrání rumu. Nápadů spousta.
Tady v ČR mě baví vařit ty různý mňamdy, který se tady ukážou a který lákaj.
Já nejsem sice kuchař, ale v hospodě jsem se narodil a byl bych býval byl čtvrtá generace hospodských, kdybych se na to dal. Spousta lidí na foru dělá fajn pálivý mňamky.
Mimochodem, tahle švestková potvora vznikla, že jsem si kupoval švestkovou průmyslovou na steaky a pak jsem zkusil rozklíčovat co by v ní asi mohlo být. A jsem rád, že lidi baví a chutná jim.
Hezké dny všem pěstitelům, ať už mají plantáž nebo jen truhlík na okně.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 28 hostů