prezentace+

Vaše koníčky, krom pěstování chilli :tiphat:
Milda X
Nováček
Příspěvky: 4
Registrován: 24 úno 2017 13:39
Reputace: 0
Obrázky: 0

prezentace+

Příspěvekod Milda X » 24 úno 2017 14:17

ahoj :tiphat: jsem tu nový.
papričky pěstuji třetím rokem, ale jen v omezeném množství na proskleném balkoně v panelákovém bytu. Hledal jsem odrůdu která by mohla snést
i horší podmínky ( umístění z venkovní strany na lodžii ) s toho co jsem našel mi vychází nejlépe Royal Black dík svému malému vzrůstu a hustotě větviček rostlinky. pokud budete jiného názoru nechám si poradit a když by někdo našel pár,, zbytečných" semínek nebudu se zlobit.
jinak všem přeji úrodný rok bez pohrom- hlavně mšicích návštěvníků s kterými já bojuji ve vegetační době neustále :bashead:
Milda....Brno Kameňák

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 3559
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 3780
Obrázky: 0

Re: prezentace+

Příspěvekod MartinS » 24 úno 2017 16:10

Vitam te zde.
Take pestuji na balkone a bohuzel nemam lodzii zasklenou, takze pulka kytek je pod sirym nebem a pulka pod strechou.

Byt tebou zvolim nejakou variantu ne jen pro paradu, ale i co nejak chutna. Vetsina okrasek je jen plna semen a tenka slupka a nic moc z toho.

Mohu doporucit Ring Of Fire, ruzne druhy Habaner(asi nej na balkon je Haba Kukulkan a Bonda ma Jacques) diky nizke narocnosti a slusnemu vynosu.

Dale se mi na balkone osvedcilo Peito de Moca. Sugar Rush, pokud bys chtel neco chutove hodne dobreho. Vyborne se take darilo Fatalii White loni.

Je to vse o preferencich a take na jaky pal jsi zvykly. S tim ze vetsi odrudy idelane 10+ litrove kvetinace na jednu rostlinu.
U mensich ti staci kolem 5-6l, ale muzes mit problem ze nebudes stihat v lete zalevat.

Jestli jiz pestujes 3 roky, tak asi uz priblizne vis co a jak. Ja take zacinal na okraskach, ale nic moc z toho neni. Je to takovy ptaci zob.

Kdyz ti dozraje par habaner, udelas omacku, zavaris, das k masu na grill. Zatimco ty maly mrsky maximalne das do salatu nebo jich musi byt mraky aby z nich neco bylo a vynavani seminek z titernych plodu je celkem naprd :-D

Na mem balkone se moc nedari superpalivkam, ale tobe treba muze diky zaskleni. Mam jej na Jih a kytky dostavaji cocku od vetru, hodne slunicka, kroupy a dest.

Udelal jsi dobre, ze jsi zacal predstavenim, co bys za odrudy chtel pestovat? Mas nejakou hrubou predstavu krome tech Royal Black?

Ja nacpal na balkon i 25 keru ale uz se tak roztakovat nechci a proto vetsinou volim druhy, kde je dobra chut, slusny vynos a da se to jist jen tak.
Letos to bude maximalne kolem 12ti keru a nejaka rajcata :-)

Seminka mohu klidne nejaka poslat, ale je uz trochu pozde na chinesky. Annuumky ale v pohode naklicis i sklidis, na to je casu jeste dost.

Milda X
Nováček
Příspěvky: 4
Registrován: 24 úno 2017 13:39
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: prezentace+

Příspěvekod Milda X » 24 úno 2017 17:06

ahoj Martine. dík za tvoji reakci a názor zkušeného pěstitele. já mám vždy asi 12-14 keříků Habanero-Jalapeno- Lemon Drop a ještě cosi co nepojmenuji a používám to na sušení a na mletí. právě místo toho jsem se ptal na Royal Black. ten mne zaujal především malým vzrůstem- u nás to celkem fouká a velká rostlina by tam nepřežila. díval jsem se na tvoje tipy a vychází mi s toho nejlépe Peito de Moca....tak pokud by jsi měl......???
ještě jednou dík, M

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 3559
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 3780
Obrázky: 0

Re: prezentace+

Příspěvekod MartinS » 24 úno 2017 17:36

Jo seminka bych urcite nasel, Peito je dobra rostlina. Sice ma taky dost seminek ta papricka, ale nema uplne tenkou slupku. Je to prima na zobani takove stavnate kapky a zaroven je to moc hezky kerik. Prezimuji jeden ker u nas v kanclu a v Dubnu nebo Kvetnu to presadim do vetsiho a dam na balkon :-)

Akorat nevim kdy se dostanu k tem seminkam, mozna v Pondeli a pripadne v Utery bych to nechal poslat.
Napis jeste nejake tipy a ja pridam jeste nejake dalsi "modely". Male keriky moc nepestuji jinak, vse vyroste hrozne jak to davam do vetsich kvetinacu.
Jedinne male je Filius Blue, ale to je takova okraska z nostalgie ji pestuji uz 3 roky.

Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2234
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3656
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: prezentace+

Příspěvekod Bacula » 24 úno 2017 17:47

Ahoj, napadá mne ještě Praire fire. Jednak je to malý, kompaktní keřík, s velkou plodností. Semínka v případě zájmu mám, mohu poslat. Jinak souhlas s Martinem, Peito de moca je v mých podmínkách také dobrá volba. Já letos chci dát na balkon toto, je to okraska, ale ty plody jsou fakt nádherné.Na podzim syn přinesl sazenici z chilli festivalu, semínka také mám.gallery/image/36033/mini[/img]
Bacula

Milda X
Nováček
Příspěvky: 4
Registrován: 24 úno 2017 13:39
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: prezentace+

Příspěvekod Milda X » 24 úno 2017 19:32

Martin a Bacula.......dík za tipy....ozvu se vám. jinak zdravím všechny na foru. M

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 3559
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 3780
Obrázky: 0

Re: prezentace+

Příspěvekod MartinS » 25 úno 2017 01:14

Praire jsem mel, plodi dobre. Ale ma pomerne slabou slupku a mraky seminek. Spis je to okraska. To bude lepsi uz ten Royal Black nebo klasicka Cerna Perla. Chutove ale nic extra obe. Na Peito to nema :-) Z Malych plodu jeste Cheiro Roxa, i kdyz to byva dost velky ker.

Okrasky jsou take fajn, ne ze ne. Ale je to spis jako doplnek. Kdyz mam malo mista tak musim kalkulovat co se vyplati a co ne :-)
Zabrane misto vs vynos a chut.

Milda X
Nováček
Příspěvky: 4
Registrován: 24 úno 2017 13:39
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: prezentace+

Příspěvekod Milda X » 25 úno 2017 08:59

ahoj. slabá slupka a semínka mi až tak nevadí, já tyhle druhy paprček suším a pak to proženu mixerem a jako dochucení třeba guláže to jde . M


Zpět na „Představte se v chilli fóru“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti