Hoj, já jsem celé období života rostliny od semínka až po sežrání papriček svítil ledkami (red 660nm a 630nm, blue 430nm a 475nm, orange 615nm, white 6500kV, UV 380nm, IR 740nm ) s převahou červených (řekněme tak 10:1). Je možné, že rostlinám něco chybělo, nezkoušel jsem paralelně pěstovat na slunci - takže nemůžu porovnat.X-CHILLI píše:Zdravím![]()
Mám dotaz ohledně toho LED osvětlení. Pokud takto budu svítit, bude to těm rostlinám stačit co se týče světla? Nebude jim chybět UV záření nebo bílé světlo nebo něco dalšího co má například biovital? U mě bohužel není možnost dopřát jim sluníčko, takže mám jen umělé osvětlení a ledky právě používám (jedno stanoviště), stejně tak jako biovital a lumoflor (druhé stanoviště) a už od pohledu jsem si všiml, že pod ledkama se těm kytkám daří lépe než pod zářivkama co se týče růstu a větvení, jenže nevím jestli jsou stresované nebo nějak jinak trpí.
Pokud tedy netrpí a je to v pořádku, tak s těma LEDkama na ně můžu svítit po celou dobu jejich životnosti nebo jen do určitého "věku" ?
pro upřesnění používám led pásky, čip 5050 14,4W/1m
a ještě další dotaz: modrá tedy podporuje růst rostlin a červená květy jak jsem se zde dočetl? Takže pokud bych změnil rozvržení osvětlení (nyní B50%/R50%) na třeba B70%/R30%, tak by to rychleji rostlo a pak bych to třeba přehodil na B30%/R70% abych podpořil květy? Je to možný, nebo blbost?
Díky
Změna spektra během růstu - nemám ozkoušeno, ale myslím že by to tak mohlo fungovat, celkově bych řekl že pod tím červeným světlem byly rostlinky trochu nižší, než jsem očekával a také hustší. Obecně se to tak i uvádí -modré spíše růst, červené spíše květ. Vyzkoušej to