Použití vhodného osvětlení
Re: Použití vhodného osvětlení
Já včera koupil dvě zářivky 4300K a 2700K, tak jsem zvědav jestli budu mít úspěch.
Ahoj, dočetl jsem se, že chilli je fotoperidicky neutrální, tzn. že doba svícení by na nasazení květu neměla mít žádný vliv. Zajímalo by mě, jestli zkušenosti "místních" pěstitelů potvrzují nebo vyvracejí? Jak to teda opravdu je? Pro začínající pěstitele (hlavně indoormopslik píše:Použití vhodného osvětlení
Lampy pro růst: lampy, které obsahují velký podíl modrého (růstového) spektra, pomocí kterého v rostlinách probíhá fotosyntéza, tedy růst. Abychom dosáhli tohoto procesu, musíme rostlinám poskytnout světelnou periodu 18/6. To znamená, že budeme svítit 18 hodin a 6 hodin ponecháme tmu. 18 hodin světla je maximální doba svitu, kterou je rostlina schopna přijmout a efektivně ji využít.
Lampy pro květ: pod těmito lampami, které mají většinou žluté spektrum, za pomoci přepnutí světelné periody 12/12, tzn. 12 hodin světla a 12 hodin tmy, donutíme rostliny začít kvést. Velikost květenství se také může odvíjet podle výkonu osvětlení - W - wattů.

- Seminka-chilli.cz
- Mr. Chilli Approved
- Reputace: 45
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Tato kategorie fóra není aktualizována, pokud máš ovšem dostatek času můžeš jí upravitxava píše:Ahoj, dočetl jsem se, že chilli je fotoperidicky neutrální, tzn. že doba svícení by na nasazení květu neměla mít žádný vliv. Zajímalo by mě, jestli zkušenosti "místních" pěstitelů potvrzují nebo vyvracejí? Jak to teda opravdu je? Pro začínající pěstitele (hlavně indoormopslik píše:Použití vhodného osvětlení
Lampy pro růst: lampy, které obsahují velký podíl modrého (růstového) spektra, pomocí kterého v rostlinách probíhá fotosyntéza, tedy růst. Abychom dosáhli tohoto procesu, musíme rostlinám poskytnout světelnou periodu 18/6. To znamená, že budeme svítit 18 hodin a 6 hodin ponecháme tmu. 18 hodin světla je maximální doba svitu, kterou je rostlina schopna přijmout a efektivně ji využít.
Lampy pro květ: pod těmito lampami, které mají většinou žluté spektrum, za pomoci přepnutí světelné periody 12/12, tzn. 12 hodin světla a 12 hodin tmy, donutíme rostliny začít kvést. Velikost květenství se také může odvíjet podle výkonu osvětlení - W - wattů.) je dost zavádějící informace, pokud by to tak nebylo.

Fotoperiodicky neutrální druh neznamená, že rostlině může tma ublížit, pouze může mít vliv co do výnosnosti a objemu sklizeného materiálu.
Nutno ještě podotknout, že při pěstování pod lampami se snažíme přiblížit k co nejvhodnějším podmínkám, které máme u nás ve venkovním prostředí.
Jak přiložit fotografie k příspěvku se dočtete: Osobní foto galerie + Základní práce
Klíčení chilli semínek ; Přesazení chilli rostlin ; Problémy při přesazení chilli paprik z RW
www.seminka-chilli.cz - semena chilli papriček
Nevím jak myslíš upravit, poněvač nemůžu přece upravovat tvoje příspěvkymopslik píše:Použití vhodného osvětlení
Lampy pro květ: pod těmito lampami, které mají většinou žluté spektrum, za pomoci přepnutí světelné periody 12/12, tzn. 12 hodin světla a 12 hodin tmy, donutíme rostliny začít kvést. Velikost květenství se také může odvíjet podle výkonu osvětlení - W - wattů.
Tato kategorie fóra není aktualizována, pokud máš ovšem dostatek času můžeš jí upravit
Fotoperiodicky neutrální druh neznamená, že rostlině může tma ublížit, pouze může mít vliv co do výnosnosti a objemu sklizeného materiálu.
Nutno ještě podotknout, že při pěstování pod lampami se snažíme přiblížit k co nejvhodnějším podmínkám, které máme u nás ve venkovním prostředí.

- Seminka-chilli.cz
- Mr. Chilli Approved
- Reputace: 45
- Kontaktovat uživatele:
Myslel sem to tak, že bys o tom mohl napsat pár vět které bychom mohli přidat do úvodního příspěvku v tomto tématu.xava píše:Nevím jak myslíš upravit, poněvač nemůžu přece upravovat tvoje příspěvkyMožná jsem se nevyjádřil uplně přesně - chtěl jsem říct, že podle toho co jsem se dočetl, by u papriky nemělo žádné "přepínání" doby svícení mít vliv na to, jestli začne kvést či ne. Pokud je to tak jak říkám, pak bych jen odstranil z úvodního příspěvku pasáž o "donucení rostlin ke kvetení", jde-li to udělat
Část o pěstování s dobou svícení je odstraněna

Jak přiložit fotografie k příspěvku se dočtete: Osobní foto galerie + Základní práce
Klíčení chilli semínek ; Přesazení chilli rostlin ; Problémy při přesazení chilli paprik z RW
www.seminka-chilli.cz - semena chilli papriček
-
- Nováček
- Reputace: 0
Tak vám teda nevím jak je to s tou periodou, měl jsem jednu chilli na předpěstování ve skříni a svítilo na ni 16 hodin, (rostlina je asi měsíc a cca 30cm vysoká) před čtyřmi dny jsem ji dal na okno kde na ni svítí cca 11h30min slunce a dnes se objevily první pupeny.Nevím jak myslíš upravit, poněvač nemůžu přece upravovat tvoje příspěvky Možná jsem se nevyjádřil uplně přesně - chtěl jsem říct, že podle toho co jsem se dočetl, by u papriky nemělo žádné "přepínání" doby svícení mít vliv na to, jestli začne kvést či ne. Pokud je to tak jak říkám, pak bych jen odstranil z úvodního příspěvku pasáž o "donucení rostlin ke kvetení", jde-li to udělat
Bohužel mám letos jen jednu rostlinu tak nemám na čem udělat víc pokusů, potěšilo by mě kdyby se našel ještě někdo kdo by to vyzkoušel a můj pokus potvrdil nebo vyvrátil.....
Zdravim, já jsem to taky někde čet. Každopádně známej svítí 12/12h už od semínka a kytce se daří. Teď otázka jestli, když se bude svitit 18/6h (světlo, tma) bude mít větší výnos? Ale zase hlouběji do kapsy.
Ale tohle příroda stejně nezná. Takže podle mího je lepší ze začátku svítit 18/6h než rostlinka pořádně zakoření a zesílí.. Pak bych přepnul na květ..
Ale tohle příroda stejně nezná. Takže podle mího je lepší ze začátku svítit 18/6h než rostlinka pořádně zakoření a zesílí.. Pak bych přepnul na květ..
Dobry den,
posledni dobou me hloda myslenka, ze bych si udelal takovou mensi pestebni skrinku abych mel cerstve papricky i v zime. Nez do toho 100% pujdu, potrebuju si spocitat naklady, misto mi vychazi jedine jako nastavba na soucasnou skrin. Ziskal bych prostor o rozmerech 104cm na delku, 50cm na hloubku a 70cm na vysku. Proto bych to videl na 3 male keriky vedle sebe(African Devil seminka mi zbyvaji), ted ale netusim jake osvetleni by na tento prostor a pro 3 rostliny melo stacit (kdybych uz to realizoval, tak jsem ochoten poridit modre i cervene spektrum a menit je dle potreby). Diky male vysce muzu rovnou vyradit zdroje co hodne hrejou, takze bych to videl, na nejakou usporku pripadne zarivku, ale jakou wattaz netusim.
Diky za rady.
posledni dobou me hloda myslenka, ze bych si udelal takovou mensi pestebni skrinku abych mel cerstve papricky i v zime. Nez do toho 100% pujdu, potrebuju si spocitat naklady, misto mi vychazi jedine jako nastavba na soucasnou skrin. Ziskal bych prostor o rozmerech 104cm na delku, 50cm na hloubku a 70cm na vysku. Proto bych to videl na 3 male keriky vedle sebe(African Devil seminka mi zbyvaji), ted ale netusim jake osvetleni by na tento prostor a pro 3 rostliny melo stacit (kdybych uz to realizoval, tak jsem ochoten poridit modre i cervene spektrum a menit je dle potreby). Diky male vysce muzu rovnou vyradit zdroje co hodne hrejou, takze bych to videl, na nejakou usporku pripadne zarivku, ale jakou wattaz netusim.
Diky za rady.