Je rychlý pikantní předkrm (tapas) ze severní Galície (Španělsko) městečka Padrón (Hebrón), jedna z nejlepších specialit oblasti. Používají se nedozrálé zelené papričky o velikosti 4 - 10cm, které se opečou na olivovém oleji a posypou mořskou solí a podávají ještě teplé. Chytnou se za stopku, se kterou se opékají, vloží do úst a naráz rozkousají.
Papričky Pimientos de Padrón jsou mírně pálivé asi 5000 SHU. Vtip je v tom, že asi 10% - 20% je silně pálivých odhaduji asi 50 000 - 100000 SHU. Někteří pojídaní pokrmu říkají Španělská ruleta. Všichni se u stolu baví, na koho pálivá paprika padne. Papriky jsou silně pálivé náhodně i z jedné rostliny a nedá se určit, která z nich je ta pravá

Ingredience.
papričky Pimientos de Padrón
extra panenský olivový olej
mořská sůl
pro slabší jedince, na koho to padne - mléko
Postup.
Papriky se omyjí a usuší.
Do pánve nebo hrnce na pečení se naleje panenský olivový olej.
Po nahřátí oleje se vloží papričky a opékají se.
Po chvilce se začnou tvořit na paprikách puchýřky,
papričky začínají zlátnout.
Až mírně zhnědnou, vyjmou se ven a podávají ještě teplé, obvykle s vínem, pivem někdy i mlékem

Mají opravdu lahodnou chuť.
Doporučuji všem.
Z 6 paprik byla jedna hodně pálivá - pal nastoupil rychle, jakoby mne ovanul studený dračí dech.
Silný ostrý pal (sílu berte s rezervou, nám plechovým hubám tolik nevadí, ale běžní konzumenti s ním mají problémy) trval asi 10 minut. Ostatní papriky měly intenzitu palu jako feferónky.