mám "menší" dilema. Původně jsem letos plánoval pěstovat doma za oknem, protože nebyly jiné vhodné prostory. Jenže co čert nechtěl naskytla se mi možnost koupit fóliovník 2x3m a tak teď řeším jak to udělat. Jedná se mi hlavně o 5 rostlin: 2x kozí roh žlutý "De cayenne", 2x feferonka třešňovka a 1x jalapeno. Všechny jsou momentálně v 3l květináčích (cca 4 týdny) a jsou cca 2-2,5 měsíce staré. Velikost cca 40-50cm, zaštipované, rozvětvené. Zasazené jsou v substrátu "starkl´s beste blumenerde" nebo tak nějak

Jelikož půjdou ven, chtěl bych jim dopřát větší prostor. Mám 10l kbelíky a ještě nějakej ten substrát, tak bych to použil, ale problém je, že všech 5 zmiňovaných jedinců už jede do květu, včera se rozvil 1. kvítek na jednom cayennu. A to je to čeho se obávám. Změna prostředí a přesazení navrch v době květu může vyvolat stress a opad květů. Jelikož jsem začal sezónu už tak pozdě (2. 1/2 dubna), nerad bych se dočkal sklízení "ledových paprik". Kyblíky samozřejmě umožňují přesun do vnitřních prostor, ale mít v obýváku 5x10l kýblů není sen většiny manželek, včetné té mojí

Kromě výše zmiňovaných tam ještě přijde 4x african red devil, ale ty jsou ještě o něco mladší (cca 6-7 týdnů), veliké 10-15cm a čestvě zaštípnuté (12.6.). Po květech zatím ani památky. Včera jsem je teprve přesazoval do 3l květináčů a až se trochu rozjedou (1-2 týdny) tak je v těch květináčích přesunu. Další přesazení u nich už neplánuji, jedná se o menší, keříkovité rostliny a mělo by jim to stačit.
Ale k hlavnímu problému: Jak těch 5 rostlin co nejméně vystresovat, aby neopadaly květy? Mám je nejdřív jen přesunout do fóliáku a na přesazení třeba týden počkat? Chtěl bych je dát do kýblů co nejdřív, z květináčů už mi lezou kořeny.
Díky předem za rady