Výroba domácí Thajské červené kari pasty

Recepty na pikantní chilli pokrmy
Palko
Stálý člen
Příspěvky: 131
Registrován: 24 led 2017 18:48
Reputace: 345
Obrázky: 123

Výroba domácí Thajské červené kari pasty

Příspěvekod Palko » 12 led 2019 10:55

ČERVENÁ KARI PASTA
Vedle zeleného kari patří k nejznámějšímu na světě. Je pikantní, výrazně červenou barvu mu dodávají chilli papričky, které se nejdříve suší a teprve
poté se z nich tluče pasta. K červenému kari se perfektně hodí mořské plody, ryby ale i kuřecí maso.

TIP: Při použití robota nebo mixéru je nutno přidat rostlinný (nejlépe kokosový nebo arašídový) olej, který suroviny spojí a napomůže jejich rozmělnění. Snažte se ho dávat co nejméně a přilévejte postupně tak, aby byl robot schopný suroviny rozmělnit. Při následné přípravě omáček z pasty během opékání tak už nemusíme přidávat olej žádný.

Suroviny:
12 sušených červených papriček (větších, méně pálivých)
1 až 5 čerstvých malých thajských červených papriček (libovolné, zde určujeme pálivost) //lze nahradit jinými papričkami podle chuti
1 lžíce nasekané citronové trávy (jen bílé části)
3 lžíce nasekaného česneku
1 lžíce nasekaných koriandrových kořenů (nebo alespoň stonků)
1 lžíce nasekaného galangalu (při nejhoršim lze nahradit zázvorem)
4 nasekané šalotky
kůra z půlky limetky
1 malá lžička z fermentované krevetové pasty
2 malé lžičky bílého pepře celého
půl lžíce římského kmínu celého
půl lžíce koriandru celého
1 lžička soli

Postup:
nejprve opražíme římská kmín a koriandr nasucho na pánvi, dokud se pořádně nerozvoní a nezačnou praskat. Dáme stranou a necháme vychladit. Sušené chilli papričky zalijeme teplou vodou a necháme nabobtnat. To může trvat zhruba 20 minut.
Když se papričky nasáknou, vyždímáme je a všechny suroviny v následujícím pořadí natlučeme v hmoždíři. Nejdříve římský kmín, koriandrová semínka a pepř, ze kterých vytvoříme prášek, dále citronovou trávu a galangal. Teprve poté vložíme do hmoždíře sůl, česnek, šalotku, papričky, koriandrové kořeny či stonky, limetkovou kůru, krevetovou pastu a vytlučeme v kompatkní pastu.


Takto vyrobená kari pasta vydrží v lednici i 2-3 měsíce. Jedná se o perfektní základní surovinu na výrobu thajského kari.

Recept na thaiské kari : https://www.youtube.com/watch?v=oNyfdyttk6A

TIP: Zkuste dát někdy lžíci kari pasty do vaší oblíbené marinády na maso při grilování nebo třeba do obyčejného dresinku na salát.

Zpět na „Recepty na pikantní chilli pokrmy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů