ČERVENÁ KARI PASTA
Vedle zeleného kari patří k nejznámějšímu na světě. Je pikantní, výrazně červenou barvu mu dodávají chilli papričky, které se nejdříve suší a teprve
poté se z nich tluče pasta. K červenému kari se perfektně hodí mořské plody, ryby ale i kuřecí maso.
TIP: Při použití robota nebo mixéru je nutno přidat rostlinný (nejlépe kokosový nebo arašídový) olej, který suroviny spojí a napomůže jejich rozmělnění. Snažte se ho dávat co nejméně a přilévejte postupně tak, aby byl robot schopný suroviny rozmělnit. Při následné přípravě omáček z pasty během opékání tak už nemusíme přidávat olej žádný.
Suroviny:
12 sušených červených papriček (větších, méně pálivých)
1 až 5 čerstvých malých thajských červených papriček (libovolné, zde určujeme pálivost) //lze nahradit jinými papričkami podle chuti
1 lžíce nasekané citronové trávy (jen bílé části)
3 lžíce nasekaného česneku
1 lžíce nasekaných koriandrových kořenů (nebo alespoň stonků)
1 lžíce nasekaného galangalu (při nejhoršim lze nahradit zázvorem)
4 nasekané šalotky
kůra z půlky limetky
1 malá lžička z fermentované krevetové pasty
2 malé lžičky bílého pepře celého
půl lžíce římského kmínu celého
půl lžíce koriandru celého
1 lžička soli
Postup:
nejprve opražíme římská kmín a koriandr nasucho na pánvi, dokud se pořádně nerozvoní a nezačnou praskat. Dáme stranou a necháme vychladit. Sušené chilli papričky zalijeme teplou vodou a necháme nabobtnat. To může trvat zhruba 20 minut.
Když se papričky nasáknou, vyždímáme je a všechny suroviny v následujícím pořadí natlučeme v hmoždíři. Nejdříve římský kmín, koriandrová semínka a pepř, ze kterých vytvoříme prášek, dále citronovou trávu a galangal. Teprve poté vložíme do hmoždíře sůl, česnek, šalotku, papričky, koriandrové kořeny či stonky, limetkovou kůru, krevetovou pastu a vytlučeme v kompatkní pastu.
Takto vyrobená kari pasta vydrží v lednici i 2-3 měsíce. Jedná se o perfektní základní surovinu na výrobu thajského kari.
Recept na thaiské kari : https://www.youtube.com/watch?v=oNyfdyttk6A
TIP: Zkuste dát někdy lžíci kari pasty do vaší oblíbené marinády na maso při grilování nebo třeba do obyčejného dresinku na salát.
Výroba domácí Thajské červené kari pasty
Recepty na pikantní chilli pokrmy
Zpět na „Recepty na pikantní chilli pokrmy“
Přejít na
- Obecné informace o chilli fóru
- FAQ - Všeobecné pokyny chilli fóra
- Představte se v chilli fóru
- Události, schůzky a akce, novinky
- Soutěže
- Pěstování chilli paprik - Vše o chilli papričkách
- Začátečnický koutek
- Otázky ohledně setí a sazenic
- Otázky týkající se rostlin a plodů
- Hnojení chilli paprik
- Choroby a škůdci chilli paprik
- Virové, bakteriální a houbové choroby paprik
- Pokročilé techniky pěstování chilli
- Hydroponie
- Použití osvětlení
- Galerie chilli paprik
- Venkovní galerie pěstování chilli
- Co jsme vypěstovali v letech 2010-2015
- Co jsme vypěstovali v roce 2010
- Co jsme vypěstovali v roce 2011
- Co jsme vypěstovali v roce 2012
- Co jsme vypěstovali v roce 2013
- Co jsme vypěstovali v roce 2014
- Co jsme vypěstovali v roce 2015
- Co jsme vypěstovali v létech 2016 - 2020
- Co jsme vypěstovali v roce 2016
- Co jsme vypěstovali v roce 2017
- Co jsme vypěstovali v roce 2018
- Co jsme pěstovali v roce 2019
- Co jsme pěstovali v roce 2020
- Co jsme pěstovali v roce 2021
- Co jsme vypěstovali v roce 2022
- Co jsme vypěstovali v roce 2023
- Co jsme vypěstovali v roce 2024
- Vnitřní galerie pěstování chilli
- Co jsme vypěstovali v letech 2010-2015
- Co jsme vypěstovali v roce 2010
- Co jsme vypěstovali v roce 2011
- Co jsme vypěstovali v roce 2012
- Co jsme vypěstovali v roce 2013
- Co jsme vypěstovali v roce 2014
- Co jsme vypěstovali v roce 2015
- Co jsme vypěstovali v létech 2016 - 2020
- Co jsme vypěstovali v roce 2016
- Co jsme vypěstovali v roce 2017
- Co jsme vypěstovali v roce 2018
- Co jsme pěstovali v roce 2019
- Co jsme pěstovali v roce 2020
- Co jsme pěstovali v roce 2021
- Co jsme vypěstovali v roce 2022
- Co jsme vypěstovali v roce 2023
- Co jsme vypěstovali v roce 2024
- Ostatní
- Domestikované druhy chilli paprik
- Databáze odrůd chilli papriček
- Capsicum Annuum
- Capsicum Baccatum
- Capsicum Chinenses
- Capsicum Frutescenses
- Capsicum Pubescenses
- Volně žijící druhy chilli papriček
- Identifikace odrůd chilli
- Recepty na chilli pokrmy
- Marinády na nakládání masa
- Recepty na pikantní chilli pokrmy
- Recepty na domácí chilli omáčky / chilli sauce
- Ostatní chilli recepty
- Pálivé chilli omáčky
- Pálivé omáčky a ostatní ohnivé pochutiny
- Videa testování chilli omáček
- Ostatní
- Pokec o chilli
- Všeobecné informace o chilli papričkách
- Vaše videa s chilli
- Chilli papričky v lékařství
- Sušení chilli papriček - koření
- Ostatní stránky zaměřené na chilli papričky
- Videa s chilli papričkama
- Chilli fórum na Facebooku
- www.seminka-chilli.cz
- www.seminka-chilli.cz
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti