Poraďte odrůdu

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Nagri
Stálý člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Poraďte odrůdu

Příspěvekod Nagri » 18 úno 2012 12:49

Ahoj, poraďte mi prosím 3 - 4 odrůdy chilli papriček. Mám okna na jižní stranu, je to pořádná pekárna. Rostlinky můžu dát pod okno, kde na ně nebude v létě svítit plné slunce, nebo přímo na okno. část papriček bych nechal uvnitř a část zkusil venku, kde je plné slunce, ale často vítr (domek na kopci). Náročnějším odrůdám bych se z opatrnosti raději vyhnul.
Díky za tipy, zprávy budu průběžně podávat.
Nagri

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Poraďte odrůdu

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 18 úno 2012 14:46

Ahoj, pro výběr odrůd se musíš zeptat nejprve sám sebe jestli chceš spíš okrasnou papričku (pro oko), nebo míň - víc pálivou, keřík, lusk. Určitě za okno nedoporučuju silnostěnný odrůdy jako např. Jalapeňo. Za okno se hodí spíš keřovitý odrůdy díky kterým sklidíš dostatečný množství plodů. Můžeš ale vyzkoušet i Habanera, při troše štěstí a snažení budeš mít pěkně obalený keřík. Výborná za okno je např. paprička Tabasco.

Nagri
Stálý člen

Příspěvekod Nagri » 19 úno 2012 09:27

Ahoj, dík za indicie, Mopslíku, takže bych to pro začátek složil takto:

za okno Habanero red, nebo Habanero Baby Red, nebo Habanero Red Savina
a na Tvé doporučení tedy TWILIGHT tabasco

Venku bych zkusil Assam chilli a přecejen nějaké Jalapeňo, snad Jalepeno Summer Heat.

Celkem tedy čtyři odrůdy, to by mohlo pro začátek stačit.

Mimochodem výborné papričky prodávají ve Wídni na tržišti Indové. Většina je jich ještě zelených, ale už pálí statečně. Mají silnější stěnu a moc mi šmakujou. Oni mě právě namlsali. Snad jde o nějaké Jalapeňo. Až tam zase pojedu, nakoupím, vyfotím a pošlu. Asi poznáte, o jakou papričku jde.

Jestli mi výběr požehnáte, případně upřesníte budu rád a hned objednám. Samozřejmě tady.
Ahoj, Nagri.

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 19 úno 2012 10:11

Nagri píše:Ahoj, dík za indicie, Mopslíku, takže bych to pro začátek složil takto:

za okno Habanero red, nebo Habanero baby red, nebo Habanero Red Savina
a na Tvé doporučení tedy TWILIGHT tabasco

Venku bych zkusil Assam chilli a přecejen nějaké Jalapeňo, snad Jalapeno Summer Heat.

Celkem tedy čtyři odrůdy, to by mohlo pro začátek stačit.

Mimochodem výborné papričky prodávají ve Wídni na tržišti Indové. Většina je jich ještě zelených, ale už pálí statečně. Mají silnější stěnu a moc mi šmakujou. Oni mě právě namlsali. Snad jde o nějaké Jalapeňo. Až tam zase pojedu, nakoupím, vyfotím a pošlu. Asi poznáte, o jakou papričku jde.

Jestli mi výběr požehnáte, případně upřesníte budu rád a hned objednám. Samozřejmě tady.
Ahoj, Nagri.
Habanero bych Ti doporučil jednu odrůdu, třeba Haba Baby a dál bych Ti doporučil nějakou jinou. Pokud bys chtěl experimentovat a zkusit nějaký noname co mi přivezl kamarád z Laosu, Cambodia, Bhankoku nebo Indie stačí říčt - jsou všechny keřovitýho vyššího vzrůstu 70 - 120 cm, pálivosti některý až nepoživatelný :) Ale nenech se zmást a počkej na víc odpovědí vě výběru, každý máme jiný zkušenosti a více hlav, více ví :wave:

Nagri
Stálý člen

Příspěvekod Nagri » 19 úno 2012 10:23

Ano, je to tak myšleno - jedno habanero . vybírám tedy Red Savina, místo na ni mám Hbnr Baby má malé papričky. ty mi zastoupí to Tabasco.

Kamarád zrovna jede do Thajska. Má tedy přivézt normální sušené papričky? nebo koupit semínka? Ty mi asi shánět nebude, I když možná jo :sm:
N

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 19 úno 2012 13:03

Nagri píše:Ano, je to tak myšleno - jedno habanero . vybírám tedy Red Savina, místo na ni mám Habanero Baby Red má malé papričky. ty mi zastoupí to Tabasco.

Kamarád zrovna jede do Thajska. Má tedy přivézt normální sušené papričky? nebo koupit semínka? Ty mi asi shánět nebude, I když možná jo :sm:
N
Sušená, čerstvá paprička, semínka asi těžko někde koupí. Časem přijdeš na to, že pěstovat neznámého odrůdy není to pravé ořechové.

Nagri
Stálý člen

Příspěvekod Nagri » 19 úno 2012 17:34

Ahoj, pochopil jsem to tak, že mi experiment doporučuješ :sm: :sm:
Mám prozatím vybráno, někde se musí začít a tohle mi bude stačit. Kdoví, jestli mi semínka vůbec vyklíčí že ......
Dík, Nagri

kodl1
Nový člen

Příspěvekod kodl1 » 19 úno 2012 23:09

Ahoj, taky jsem řešil to stejné... Mám balkon a okno na jih a okno na západ, takže menší za okno a větší na balkon. Nakonec jsem vybral: Habanero Baby Red, Bolivian Rainbow, African Devil, Jalapeno NuMex Primavera a Early Jalapeno, pro začátek mín pálivější..

Zpět na „Začátečnický koutek“