jak poznáváte botanickou zralost? Pouze podle finální barvy, nebo i podle jiných indikátorů? Tento víkend jsem sklidil 5ks Ghenghis Khan’s Brain do pasty. Barva už byla týden sytě červená a vypadalo to, že červenější nebude, ani v těch pařákách, který nastaly. Tak jsem si schoval semínka. Teď jsem se kdesi ještě dočetl, že botanicky zralá paprička by měla „odeschnout“ stonkem od rostlinky. Jak to tedy je? Jednalo se o botanickou zralost na sběr semen, nebo jsem měl ještě počkat? Podle čeho poznáte, že jsou zralá semínka? nebo naopak - jak poznám (třeba i v řezu), že paprička zralá pořádně nebyla a že tedy semínka brát raději z jiné?
Jak poznáte botanickou zralost na sběr semen?
- honzek86
- Stálý člen
- Příspěvky: 918
- Registrován: 21 zář 2017 12:13
- Reputace: 761
- Obrázky: 0
- Bydliště: Újezd u Uničova
Jak poznáte botanickou zralost na sběr semen?
Ahoj přátelé,
jak poznáváte botanickou zralost? Pouze podle finální barvy, nebo i podle jiných indikátorů? Tento víkend jsem sklidil 5ks Ghenghis Khan’s Brain do pasty. Barva už byla týden sytě červená a vypadalo to, že červenější nebude, ani v těch pařákách, který nastaly. Tak jsem si schoval semínka. Teď jsem se kdesi ještě dočetl, že botanicky zralá paprička by měla „odeschnout“ stonkem od rostlinky. Jak to tedy je? Jednalo se o botanickou zralost na sběr semen, nebo jsem měl ještě počkat? Podle čeho poznáte, že jsou zralá semínka? nebo naopak - jak poznám (třeba i v řezu), že paprička zralá pořádně nebyla a že tedy semínka brát raději z jiné?


jak poznáváte botanickou zralost? Pouze podle finální barvy, nebo i podle jiných indikátorů? Tento víkend jsem sklidil 5ks Ghenghis Khan’s Brain do pasty. Barva už byla týden sytě červená a vypadalo to, že červenější nebude, ani v těch pařákách, který nastaly. Tak jsem si schoval semínka. Teď jsem se kdesi ještě dočetl, že botanicky zralá paprička by měla „odeschnout“ stonkem od rostlinky. Jak to tedy je? Jednalo se o botanickou zralost na sběr semen, nebo jsem měl ještě počkat? Podle čeho poznáte, že jsou zralá semínka? nebo naopak - jak poznám (třeba i v řezu), že paprička zralá pořádně nebyla a že tedy semínka brát raději z jiné?
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
Re: Jak poznáte botanickou zralost na sběr semen?
Tyhle si klidně nech. Bude to v pořádku. Ale je lepší počkat, až plod přezraje. Začne být měkký.
- OMO
- Stálý člen
- Příspěvky: 2226
- Registrován: 03 říj 2012 19:03
- Reputace: 3122
- Obrázky: 0
- Bydliště: Uh. Hradiště
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak poznáte botanickou zralost na sběr semen?
Jakmile se paprička celá vybarví počkám 2-3 dny a sbírám. Jak to "přešvihneš", tak začne měknout. Občas i zčernají semínka uvnitř. Podle obrázku si to přesně trefil.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
Re: Jak poznáte botanickou zralost na sběr semen?
Má odpověď je někde mezi OMOvo a Kendyho. Každý to dělá po svém. Já to nechám těsně do té doby, než začne měknout (když chci semínka).
- OMO
- Stálý člen
- Příspěvky: 2226
- Registrován: 03 říj 2012 19:03
- Reputace: 3122
- Obrázky: 0
- Bydliště: Uh. Hradiště
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak poznáte botanickou zralost na sběr semen?
S tím sbíráním měkkých plodů na semínka je to trochu přežitek. Ty semínka jsou už vyzrálá malinko dřív než to dojde do úplného vybarvení. Měl jsem možnost to vyzkoušet na pár krosech, které nestačily dostatečně dozrát na podzim. Plod byl zelený, doma došel lehce do červena a semínka druhý rok bez problému vyklíčila. Příroda se musela v tomto pojistit.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
- honzek86
- Stálý člen
- Příspěvky: 918
- Registrován: 21 zář 2017 12:13
- Reputace: 761
- Obrázky: 0
- Bydliště: Újezd u Uničova
Re: Jak poznáte botanickou zralost na sběr semen?
Potěšili jste mě
po úplném vybarvení tam visely ještě tak 5 dnů, ale ještě neměkly, takže jsem to trefil podle OMOvy metody. Ve všech 5-ti plodech bylo jen jedno, které bylo podezřele tmavé, tak jsem ho vyhodil.

"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5597
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9550
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak poznáte botanickou zralost na sběr semen?
Poslední dobou to dělám tak, že nechám uzrát, pak ustríhnu a dám celou sušit (modem, za lednici, do kuchyně) a mám tak i vizualni prehled co to je za plod a vždy kličivost ke 100 %.
- honzek86
- Stálý člen
- Příspěvky: 918
- Registrován: 21 zář 2017 12:13
- Reputace: 761
- Obrázky: 0
- Bydliště: Újezd u Uničova
Re: Jak poznáte botanickou zralost na sběr semen?
Už jsem měl za lednicí pohlednice, magnetky, vařečku, chňapku, pavouky ... ale papričky ještě nee 

"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů