Capsicum Baccatum

Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1192
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Obrázky: 1410
Reputace: 17
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Capsicum Baccatum

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 23 srp 2010 12:59

Capsicum Baccatum (bah-COT-tum or bah-KAY-tum)

4789

5246

5247

Baccatum ve smyslu 'berry-like' se skládá z kultivarů z Jižní Ameriky známých jako Aji. Jsou téměř stejně pálivé jako druhy rodu Annuum.

Baccatum se obvykle odlišuje od ostatních druhů žlutými nebo světle hnědými fleky na okvětí a žlutými prašníky. Mnohé druhy jsou vysoké, často dosahují 1,5 metru na výšku, a lusky jsou obvykle vztyčené.

Uživatelský avatar
honzek86
Stálý člen
Příspěvky: 678
Registrován: 21 zář 2017 12:13
Obrázky: 162
Reputace: 421
Bydliště: Újezd u Uničova

Re: Capsicum Baccatum

Příspěvekod honzek86 » 13 čer 2018 07:44

U jednoho zdroje jsem si všiml, že u baccatum se uvádí velmi pozdní dozrávání - dokonce později, než chinense (alespoň u odrůd, které jsem vysel). Je tomu skutečně tak? Všechny baccatum mi dozrají až v září apod.? Do příští sezóny jsem chtěl nahradit anuumky rodem baccatum, ale zřejmě to není dobrý nápad :) Nebudu mít přes léto co chroupat. Máte nějaké oblíbené druhy, které dozrají třeba už v červenci?
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)

Uživatelský avatar
OMO
Stálý člen
Příspěvky: 2073
Registrován: 03 říj 2012 19:03
Obrázky: 664
Reputace: 2471
Bydliště: Uh. Hradiště
Kontaktovat uživatele:

Re: Capsicum Baccatum

Příspěvekod OMO » 13 čer 2018 08:39

honzek86 píše:
13 čer 2018 07:44
U jednoho zdroje jsem si všiml, že u baccatum se uvádí velmi pozdní dozrávání - dokonce později, než chinense (alespoň u odrůd, které jsem vysel). Je tomu skutečně tak? Všechny baccatum mi dozrají až v září apod.? Do příští sezóny jsem chtěl nahradit anuumky rodem baccatum, ale zřejmě to není dobrý nápad :) Nebudu mít přes léto co chroupat. Máte nějaké oblíbené druhy, které dozrají třeba už v červenci?
Je tomu tak a to díky velké násadě (množství) plodů, které je extrémní oproti annum a chinense. Pokud v září vemeš nůžky a nekompromisně ostříháš květy + zárodky malých plodů, šance na dozrání bude daleko vyšší. Největší rychlíci z annum jsou cayenové odrůdy a z chinense menší druhy habaněr.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

Uživatelský avatar
Maxim
Stálý člen
Příspěvky: 132
Registrován: 23 zář 2011 23:00
Obrázky: 16
Reputace: 48
Bydliště: España

Re: Capsicum Baccatum

Příspěvekod Maxim » 14 čer 2018 12:36

Zkuste je jist v technicke zralosti, tedy jeste zelene. Treba vsechny thai anumky mi pripadaji chutnejsi zelene.. jsou takove stavnate, mlade, ten pal je jiny. Sladke se i u nas bezne konzumuji zelene, palive nevim z jakeho duvodu se ceka az na botanickou zralost, pokud tedy zrovna nechcete seminka.
Baccatum si myslim do dvou tydnu budou ok. Mam Ethiopian fire a Lemon drop, Ethio mi celkove moc nechutna, Lemon zrovna ted chroupu a neni to spatny, jeste bych ho ale nechal, kvalit zraleho zatim nedosahuje..
O

Uživatelský avatar
honzek86
Stálý člen
Příspěvky: 678
Registrován: 21 zář 2017 12:13
Obrázky: 162
Reputace: 421
Bydliště: Újezd u Uničova

Re: Capsicum Baccatum

Příspěvekod honzek86 » 14 čer 2018 13:15

Zajímavý :) nechám se inspirovat ... mám Jamaican Bell, Aji Fantasy White, Aji Ahuachapan a Aji Lemon Drop. Pár jich zkusím chroupnout zelených, až budu čekat na zrání.
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)

Uživatelský avatar
Holu
Moderátor
Příspěvky: 1064
Registrován: 02 led 2015 15:59
Obrázky: 481
Reputace: 656
Bydliště: Klatovy

Re: Capsicum Baccatum

Příspěvekod Holu » 14 čer 2018 13:34

Taky chroupu doma Baccatum v technické zralosti a některé jsou chutnější. :-)

Uživatelský avatar
honzek86
Stálý člen
Příspěvky: 678
Registrován: 21 zář 2017 12:13
Obrázky: 162
Reputace: 421
Bydliště: Újezd u Uničova

Re: Capsicum Baccatum

Příspěvekod honzek86 » 14 čer 2018 13:40

Ale tak oni jsou pověstný ovocnou chutí a aroma, ne? Dokud neuzrají do barvy, tak ji ještě nemají, nebo mají?
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)

lobo
Stálý člen
Příspěvky: 1983
Registrován: 30 srp 2013 19:52
Obrázky: 973
Reputace: 1164

Re: Capsicum Baccatum

Příspěvekod lobo » 14 čer 2018 14:15

Baccata jsou co se týče chuti opravdu vyjímečná v tom, že i v techniocké zralosti chutnají a voní skvěle. O proti tomu Chinensky speciálně superhoty tak ty v technické zralosti chutnají jako mýdlo takže nic moc.
Baccata se skvělě hodí na přípravu "poppers". Běžně se k tomu využívají Jalapena tedy naplnit sýrem chedar, obalit ve strouhance jako řízek a usmažit ale když člověk použije Baccata například kultivar Sugar rush nebo Bishop's crown tak to je teprve lahůdka :foods:


Zpět na „Capsicum Baccatum“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host