Ideální je roxor nebo spirála na rajčata 8-10mm. Obsypané rajče váží celkem dost.
Papričky už rostou ... co třeba rajčátka a jiná zelenina?
- OMO
- Stálý člen
- Reputace: 3122
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Papričky už rostou ... co třeba rajčátka a jiná zelenina?
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
Někde sem viděl že mají jako zavlažování u rajčat zapichlé otočené PETky a v nich vodu která se postupně vsakuje do půdy, je to blbost nebo s tím má někdo zkušenosti?
- gyver
- Stálý člen
- Reputace: 825
Ahoj,
ja som si minuly rok nanosil papeky a pruty z lesa a uz v polke sezony sa mi to valalo a lamalo pod tarchou rastlin. Tento rok som to chcel urobit o nieco lepsie.
Svokor pouziva okrem klasickych spiral aj roxory - asi najlacnejsia verzia, vtedy ked ti zostane doma zo stavby ... ja by som si to musel doviezt: 50ks 6m roxorov, kazdy by som musel dat este v stavebninach prepilit napoly (0,25 - 0,50€ /rez), aby som to vedel nalozit na auto
a POZOR, malo by to spolu cez 180kg.
Pozeral som aj spiraly, klasicke makke (6-7mm) su za 0,99€, prip. tie iste v OBI za 2,49€

Kedze mam skoro vsetky paradajky tyckove, chcel som dlzku nad 2m, este som zvazoval sklolaminatovy roxor. 50m klbko hodim do kufra auta a narezem si rovno na zahrade dlzky ake potrebujem. Ale odporucili mi hrubku aspon 12mm a tam uz cena vychadza zase okolo 2,50-3,50€ /kus za dlzky 2m a viac.
Tak som nakoniec zobral odlahcenu sklolaminatovu zahradkarsku verziu - 8mm biele dute tycky s dlzkou 2,2m za 0,79€/kus.
Oproti tazkemu roxoru 100ks tychto tyciek vazi asi 14kg. Odniesol som na pleci do auta, pichol dnu cez kufor (do Fabie combi vosli cele) ... ziadne dotrhane sedacky, nikde ziadna otlacena hrdza. Su ohybne, neviem ako velmi sa prehnu pod tarchou paradajok, ale aspon sa nebudu lamat ako tie palice nanosene z lesa. Ak by sa ohybali prilis, este by som mohol skusit do dutiny zhora nasypat piesok a tym tycku vystuzit .
+ v letnej palave hadam nebudu take zerave ako roxor.

- honzek86
- Stálý člen
- Reputace: 761
Dík všem za rady
inspiruju se a néco vymyslím. Tak to vypadá, že pŕesadím zítra a dnes to ještě otočím do Hornbachu.

"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
-
- Stálý člen
- Reputace: 3791
Tyčková rajčata vyžadují opravdu pevnou oporu, pokud jsou rostliny obsypanė plody, nestačí jen tak nějaký klacík. Používali jsme dřevěné tyče nařezanė z prken. Každý rok manžel ze štaflí zatloukal 30 tyček. Před několika lety jsme nad rajčatový záhon dali střechu a nastal problém se zatloukáním tyček. Teď máme podobný systém, jako na chmelnici, plastovė elektrikářskė trubky vsazené do dřevěných hranolků jsou vsazené do vodící lišty u stříšky a dole jsou zahrnuté zeminou.
Bacula
- padr
- Stálý člen
- Reputace: 653
Tomu sklolaminátu bych moc nevěřil. Jednak časem bude stárnout a nepříjemně se třepit - dlouhé ostré třísky, které se zapichují do rukou. Druhak pokud se to ohýbá, je to pro rajčata nevhodné. Počítej s tím, že plody se přeskupí na jednu stranu a budou tyč ohýbat jedním směrem, obvykle do cestičky 
Já postupně nakupuji u místního zámečníka žárově zinkované spirály a vyhazuju ty šmejdy, které jsem kdysi nakoupil v různých bau a jenom reznou a ohýbají se. Kupuji jenom 10mm v délce 200 nebo 220cm, cenově cca 2,5-3E. Jsou těžké a drahé, ale zatím to vypadá, že mě přežijou.
Prodává i spirály pro papriky - jsou svinuté z 8mm pozinku s průměrem 12cm, takže můžeš teoreticky nacpat rostlinu dovnitř spirály. Ale to se mi moc neosvědčilo, rostliny jsou stěsnané, spousta listů nemá slunce a některé plody zůstanou uvnitř spirály a jsou deformované.

Já postupně nakupuji u místního zámečníka žárově zinkované spirály a vyhazuju ty šmejdy, které jsem kdysi nakoupil v různých bau a jenom reznou a ohýbají se. Kupuji jenom 10mm v délce 200 nebo 220cm, cenově cca 2,5-3E. Jsou těžké a drahé, ale zatím to vypadá, že mě přežijou.
Prodává i spirály pro papriky - jsou svinuté z 8mm pozinku s průměrem 12cm, takže můžeš teoreticky nacpat rostlinu dovnitř spirály. Ale to se mi moc neosvědčilo, rostliny jsou stěsnané, spousta listů nemá slunce a některé plody zůstanou uvnitř spirály a jsou deformované.
- gyver
- Stálý člen
- Reputace: 825
Nasiel som tieto "premium" spiraly, ale len z e-shopu - a zrejme ich vozia z Ciech, maju v ponuke aj tie paprikove a dalsie. Pre mna by to znamenalo investiciu cez 300€ (3,56€ / 220cm) + doprava by tiez nebola lacna vzhladom na vahu. Preto som to zatial nezobral. Uvidim, ako sa budu spravat tieto lacne palicky a ak to bude nanic, zvolim tvoj postup a postupne ich budem vymienat. Teraz som potreboval vela naraz, preto som objednal taketo lacne. Ale cesticky nemampadr píše: ↑30 kvě 2018 08:33Tomu sklolaminátu bych moc nevěřil. Jednak časem bude stárnout a nepříjemně se třepit - dlouhé ostré třísky, které se zapichují do rukou. Druhak pokud se to ohýbá, je to pro rajčata nevhodné. Počítej s tím, že plody se přeskupí na jednu stranu a budou tyč ohýbat jedním směrem, obvykle do cestičky

- honzek86
- Stálý člen
- Reputace: 761
Ještě mě napadlo: budou v growbagech. Ty tyčky bude asi lepší nepíchnout do growbagu, ale do země vedle, ne? Chránilo by to celý growbag proti převrácení. Nevýhoda: Nebudu s tím moct hýbat, pokud nepřepíchnu a nepřevážu tyčku. A pokud foukne opravdu moc, rostlina by se mohla poškodit víc, než kdyby se převrátil, páč bude padat, ale tyčka zůstane stát. Dáváte při pěstování v nádobě (kýbl, growbag) oporu do nádoby, nebo je "staticky nezávislá"? 

"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)