Zdravím,
Pěstuji sazeničky v domácích podmínkách, různé druhy. Po cca měsíci jsou vysoké přibližně 5cm, stonky a na konci dva tři lístky. Poslední týden jsem začal pozorovat, že některé lístky lehce žloutnou a odpadají. Mám je v plastovém skleníku, teplota uvnitř je cca 30 stupňů, ve skleníku dole leží voda, mám tam sadbovač a RW kostky, ty jsou neustále nasáklé vodou. Přisvěcuji brzo ráno a pozdě odpoledně pomocí lampiček viz https://www.aliexpress.com/item/60-126- ... 14351.html
Napadá mě, zda ty lampičky třeba nemají nějaké blbé spektrum. Přeci jenom je to čína. Nebo zda ta teplota není příliš vysoká, případně zda tam nemám moc vlhka, skleník je hodně zapařený.
Padající lístky sazeniček
- Lexter
- Stálý člen
- Reputace: 1300
- Obrázky: 0
Re: Padající lístky sazeniček
Vysoká teplota, velká vlhkost, nevhodné osvětlení.
1) Vyndej je ze skleníku.
2) Sniž teplotu na cca 20 stupňů.
3) Sviť něčím normálním. Abys využil E27 lampičku, poohlédni se po něčem jako 32W Tornado 6700K. Cena 120-140 Kč.
3) Drž je spíše v suchu, vlhký má být substrát, nic dalšího.
4) Přesaď je s tím, že je "utopíš". Tedy až po lístky.
5) Můžeš jim pomoci nějakým stimulátorem jako například Lignohumát. Zmírní šok a pomůže jim se chytnout.
Podmínky které jsi popsal jsou docela vhodné pro klíčení, nikoli pěstování.
1) Vyndej je ze skleníku.
2) Sniž teplotu na cca 20 stupňů.
3) Sviť něčím normálním. Abys využil E27 lampičku, poohlédni se po něčem jako 32W Tornado 6700K. Cena 120-140 Kč.
3) Drž je spíše v suchu, vlhký má být substrát, nic dalšího.
4) Přesaď je s tím, že je "utopíš". Tedy až po lístky.
5) Můžeš jim pomoci nějakým stimulátorem jako například Lignohumát. Zmírní šok a pomůže jim se chytnout.
Podmínky které jsi popsal jsou docela vhodné pro klíčení, nikoli pěstování.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This
Díky za rady, vidím že dělám se své podstatě všechno špatně
Ještě sleduji dva další problémy, jeden je to, že stonky jsou hodně vytáhlé, všechny sazeničky jsou takové hadice a na konci malé lístky. A taky u některých dole roste takové chmýří. Přikládám foto kde je to vidět. Je to docela žalostný pohled, uvažuji zda by nebylo lepší zasadit ještě nová semínka a začít znovu.

- Lexter
- Stálý člen
- Reputace: 1300
Za vytáhlost může právě vysoká teplota a málo vhodného světla. Co se týče toho chmýří, koukám na to. Není to chmýří, ale kořínky které rostou nad médiem. To je způsobenou pravděpodobně velmi vysokou vlhkostí.hunti píše: ↑22 úno 2018 11:34Díky za rady, vidím že dělám se své podstatě všechno špatněJeště sleduji dva další problémy, jeden je to, že stonky jsou hodně vytáhlé, všechny sazeničky jsou takové hadice a na konci malé lístky. A taky u některých dole roste takové chmýří. Přikládám foto kde je to vidět. Je to docela žalostný pohled, uvažuji zda by nebylo lepší zasadit ještě nová semínka a začít znovu.
Teď navíc vidím, že to máš vše stále v rockwoolu. Je třeba si uvědomit, že většina pěstebních rockwoolů jsou inertní média. Tedy jsou bez živin. Není proto divu, že ti žloutnou. Nemají totiž kde brát živiny.
Musíš je přesadit, pokud neplánuješ hydro a hádám že neplánuješ. Vem si půllitrové kelímky, naplň substrátem a prdni to do nich. Můžeš se pokusit rostlinky vysvobodit z rockwoolu, ale asi bych to už moc nedoporučoval. Budou prorostlé jako sviň. Zasadil bych to i s ním. A hezky hluboko.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This
- honzek86
- Stálý člen
- Reputace: 761
To chmýří jsou kořínky, ne?
Už jsou na rockwool trochu velké, přesaď je a utop v hlíně až po listy, jak píše Lexter. Vyjely ti do výšky, kvůli nepoměru světla a teploty. Sniž teplotu a bude to OK. Jinak nevypadají podle mě (amatéra) nejhůř, až na těch pár žlutých listů, což je zřejmě z té louže, ve které stojí. Udělej to ale rychle, než ti začnou hnít kořínky.
EDIT: Lexter to všechno popsal, nestačil jsem to odeslat první

EDIT: Lexter to všechno popsal, nestačil jsem to odeslat první

"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html
Grow ledky z Aliexpressu a Ebaye nebral, taky jsem se nechal napalit.
Vykon je slaby, elektronika delana za pytlik ryze...narvou tam 100chipu a kazdej ma vykon 0,01W treba.
Uplne k nicemu, na penetraci jsou potreba 1W chipy a vice a take ve spravnych vlnovych delkach, v neposledni rade jsou ruzni vyrobci a kvalitni ledky na Ali nekoupis. Tam jsou same fake.
Vesmes je to vsechno podvod. Vcetne zarovek jako je tohle:
https://www.ledgrow.cz/zarovky/54w-led- ... rovka.html
misto 54W dava 10-11W a je to mensi shit nez to z Ciny, ale take k nicemu. Mel jsem ji a nastesti sla vratit.
Jedinne co se da sehnat treba u nas je to kvalitni je:
http://www.mazar.cz/cs/ - ted jim tedy nejde web, ale jejich produkty se daji dohledat.
Nebo pripadne si to udelast sam. Kazdopadne ja uz jsem ciste prestovani pod led vzdal. Prijde mi ze pokazde kytce neco chybelo.
Ted kdyz vezmu v uvahu reflektory, zarovky, led pasky-studene. Pokazde to nebylo uplne ono a bylo treba spektrum doplnit dennim svetlem nebo cfl.
Jako doplnek klidne co se tyce levnych ledek, ale nemit to jako hlavni svetlo. Pokud nekdo uvazuje o Led pestovani jako o hlavnim zdroji svetla, musi se do toho investovat dost penez.
Vykon je slaby, elektronika delana za pytlik ryze...narvou tam 100chipu a kazdej ma vykon 0,01W treba.
Uplne k nicemu, na penetraci jsou potreba 1W chipy a vice a take ve spravnych vlnovych delkach, v neposledni rade jsou ruzni vyrobci a kvalitni ledky na Ali nekoupis. Tam jsou same fake.
Vesmes je to vsechno podvod. Vcetne zarovek jako je tohle:
https://www.ledgrow.cz/zarovky/54w-led- ... rovka.html
misto 54W dava 10-11W a je to mensi shit nez to z Ciny, ale take k nicemu. Mel jsem ji a nastesti sla vratit.
Jedinne co se da sehnat treba u nas je to kvalitni je:
http://www.mazar.cz/cs/ - ted jim tedy nejde web, ale jejich produkty se daji dohledat.
Nebo pripadne si to udelast sam. Kazdopadne ja uz jsem ciste prestovani pod led vzdal. Prijde mi ze pokazde kytce neco chybelo.
Ted kdyz vezmu v uvahu reflektory, zarovky, led pasky-studene. Pokazde to nebylo uplne ono a bylo treba spektrum doplnit dennim svetlem nebo cfl.
Jako doplnek klidne co se tyce levnych ledek, ale nemit to jako hlavni svetlo. Pokud nekdo uvazuje o Led pestovani jako o hlavnim zdroji svetla, musi se do toho investovat dost penez.
-
- Stálý člen
- Reputace: 2978
- Kontaktovat uživatele:
Mrkni do mého vlákna z roku 2017, tehdy jsem zakoupil světelný zdroj pro růst a jeho použití se mi osvědčilo; pár lidí se na něj ptalo, tak jsem to tam trochu rozepsal. Lampa se dá koupit i dnes, už existuje oproti loňsku větší varianta.
-
- Nový člen
- Reputace: 48