Jak sklidit a uskladnit chili papričky??

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Křupka
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Jak sklidit a uskladnit chili papričky??

Příspěvekod Křupka » 02 srp 2011 09:48

Zdravím chtěla bych se zeptat jak správně sklidit papričky?? Jsem začátečník a nevím si rady... červené papričky jsem odstřihla od rostliny ale v době, kdy na rostlině byly ještě další i zelené a nevím zda je to správná doba sklizně. A ted bych si je potřebovala nějak uskladnit, ale nevím jak?? Můžu je provlést na nit a nechat zavěšené? Děkuji za odpověď.

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak sklidit a uskladnit chili papričky??

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 02 srp 2011 11:13

Křupka píše:Zdravím chtěla bych se zeptat jak správně sklidit papričky?? Jsem začátečník a nevím si rady... červené papričky jsem odstřihla od rostliny ale v době, kdy na rostlině byly ještě další i zelené a nevím zda je to správná doba sklizně. A ted bych si je potřebovala nějak uskladnit, ale nevím jak?? Můžu je provlést na nit a nechat zavěšené? Děkuji za odpověď.
Ahoj,

zralost poznáme nejlíp na semenech, která by měla být lehce nažloutlá a tvrdá (barevnost podle druhu papričky se může lišit - Rocota mají semena černá).

Uskladnit je můžeš několika způsoby, nejlepší je papričku rozříznout (pokud jde o silnostěnnou) a vyskládat na elektrický sušák. Samo lze použít i elektrickou troubou. Pokud máš sušší teplejší větranou místnost, můžeš se pokusit i o napíchnutí na nit a sušit je celé. Klasické lusky typu Cayenne (dlouhé, úzké) uschnou bez problémů i ve špatně temperované místnosti s vyšší vlhkostí.

Dál papričky můžeš zpracovávat do salátů, zavařovat, na přípravu omáček, sušit na mleté koření: Jak usušit papričky?.

Více informací najdeš v receptech zde na fóru.

:wave:

vidlais
Nový člen

Příspěvekod vidlais » 06 srp 2011 10:33

ja papricky necham az do faze kdy vypadaji jak by zacinali schnout i kdyz jine jsou zelene nebo dokonce jeste kvety. napicham je nit za stonek a povesim do pokoje.... pak jen uzdibuju :)

Oton
Nováček

Příspěvekod Oton » 05 zář 2011 15:05

K té sklizni! Habaněra red -zatím jedna červená a zbytek zelený!Ty červanat mají.
Ale mám i jalapeno kenya a anaheim big a ty taky červenají!Přitom to mají být zelené papričky!Proč to??
Jak se pozná zralost když nechci papričku trhat skrz semena a riskovat tím ,že paprička zralá ještě není!!Díky za odpověd

půlměsíc
Nováček

Příspěvekod půlměsíc » 07 zář 2011 18:03

Zdravim, mám za oknem jedno chilly od babičky. Chtěl bych se zeptat kdy ho sklidit když už u mě přežilo tak dlouho. Jinak mě to začalo docela bavit.
Tady foto:
6410

6411

6412

6413

6414

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 07 zář 2011 19:10

Oton píše:K té sklizni! Habaněra red -zatím jedna červená a zbytek zelený!Ty červanat mají.
Ale mám i jalapeno kenya a anaheim big a ty taky červenají!Přitom to mají být zelené papričky!Proč to??
Jak se pozná zralost když nechci papričku trhat skrz semena a riskovat tím ,že paprička zralá ještě není!!Díky za odpověd
Kde jsi přišel k tomu, že to mají být zelené papričky? Jedna zralost je technická, většinou zelená, bílá a pak botanická, červená. V tomto tématu bylo popsáno už několikrát, jak poznat, že je paprička zralá - barva, chuť, žlutá barva semen.
půlměsíc píše:Zdravim, mám za oknem jedno chilly od babičky. Chtěl bych se zeptat kdy ho sklidit když už u mě přežilo tak dlouho. Jinak mě to začalo docela bavit.
Sklízet můžeš kdykoliv, největší pálivosti a chuťi (nemusí být pravidlem) dosáhneš v botanický zralosti. Kdy paprika má tmavě červenou barvu (pokud dozrává v červenou). Jolokia je nejaromatičtější, když je na pohmat lehce měkká.

Oton
Nováček

Příspěvekod Oton » 07 zář 2011 23:23

To jsem netušil!Kdž jsem koupil jalapeno v obchodě tak bylo vždy zelené!A anaheim jsem viděl na fotkách taky zelený!Každopádně díky !!

Zpět na „Začátečnický koutek“