Hinty do startu

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Uživatelský avatar
Skurutt
Nový člen
Příspěvky: 8
Registrován: 14 dub 2011 10:36
Reputace: 0
Obrázky: 0

Hinty do startu

Příspěvekod Skurutt » 14 dub 2011 10:50

Zdravím,
sezóna je sice již v plném proudu, ale přesto jsem se rozhodl začít s pěstováním chilli. Objednal jsem si semena:Jalapeno, Tabasco, Bolivijská duha, Dubai a Habanero mustard.
Vzhledem k pokročilé době předpokládám, že vzešlé sazeničky (něco snad vyklíčí) budu letos pěstovat doma na okně, popřípadě když by jich vzešlo víc než zvládnu, pokusím se ukecat nějaké místo ve skleníku u tatíka.
Ocenil bych pár hintů do startu i když nějaké ty pěstitelské snahy už mám za sebou, ale u jiné plodiny. Zajímalo by mě hlavně jak velké květináče/kbelíky vybrat jednotlivým odrůdám, případně jak se k nim chovat aby i v menším objemu něco plodily. Taky nemám moc představu o hnojení i když jsem někde četl, že kristalon je ok. kdy ale začít hnojit a jak moc?
Na klíčení mám koupené sadbovací tablety - jiffy a zvažuji k nim ještě přikoupit nějaký ten minipařníček, hlavně když jsem četl, že některé odudy chilli klíči i měsíc. Má to smysl, nebo stačí nějaká miska zakrytá igelitem?
Co se týče indoor pěstování, mám v plánu použít východní okno, kde je hodně světla a velkou část dne i slunce. Přes léto bych mohl květináče vyndat na balkón, ale nevím jestli to je dobrý nápad, střídat in/out/in...

Předem díky za rady :firychil:

Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1203
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 45
Obrázky: 0
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Re: Hinty do startu

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 14 dub 2011 12:32

Buď zdráv,

spoustu odpovědí je už zde psána

Klíčení chilli semínek

Přesazení chilli rostlin & Jakou použít hlínu na pěstování chilli papriček

Výživa a hnojení chilli papriček

Klíčení můžeš províst i bez pařníku, pokud je kvalitní osivo, vyklíčí i pohozené na substrátu a přikryté igelitem.

Květináče doporučil bych minimálně 3 litrové. Čím větší, tím mohutnější kořenový bal, větší rostlina a (lepší příjem živin) tím i více plodů (neplatí to pro všechny papriky). Některé rostliny jsou menšího vzrůstu. Ale v 2 litrovém květináčí rozhodně nedocílíš toho co je např. vidět na tomto videu: přetoč na 1:10

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tEuaSmtkhTQ[/youtube]

Uživatelský avatar
tibet
Nový člen
Příspěvky: 25
Registrován: 10 čer 2011 22:47
Reputace: 1
Obrázky: 0

Re: Hinty do startu

Příspěvekod tibet » 15 čer 2011 20:41

Obrázek

...stará dobrá klasika ze života :-)

Nezkušený rozhodčí na soutěži ve vaření chilli

Poznámky nezkušeného rozhodčího jménem Frank z východního pobřeží:

"Nedávno jsem byl poctěn pozváním k rozhodcování na soutěži ve vaření chilli. Jeden z rozhodčích totiž onemocněl a já se zrovna ptal jednoho z rozhodčích, kde najdu stánek s pivem. Zbývající dva rozhodčí (rodilí Texasané) mě ujistili, že to chilli není tak ostré jak se říká, a kromě toho mezi ochutnávkami se splachuje pivem, které dostanu v neomezeném množství zdarma. Takže jsem nabídku přijal."



Následují opisy bodovacích lístků:



#1: Mikovo příšerná šílená pálivá strašná obluda:

Sudí 1: Moc rajčat. Příjemně rychlý nástup.

Sudí 2: Jemná, osvěžující chuť rajčat. Nijak výrazně ostré.

FRANK: Kur*afix, co je to za svinstvo? Slouplo by to barvu ze silnice! Plameny uhasilo až druhé pivo. Doufám, že tohle bylo to nejhorší co mě mohlo potkat; tihle Texasani jsou fakt cvoci !



#2: Arturův Plameňák:

Sudí 1: Krásná kouřová vůně, jemná příchuť vepřového. Slaboučký nahořklý ocásek.

Sudí 2: Skvělá chuť domácí grilovací omáčky; abych to bral vážně by tam ale muselo být daleko více pepře.

FRANK: Chraňte před dětmi! Fakt nevim co bych měl kromě bolesti cejtit. Musel jsem odhánět lidi co mi chtěli poskytnout masáž srdce aby radši běželi pro pivo. Když viděli muj xicht, hned narazili další sud.



#3: Fredův Požár ve stáji:

Sudí 1: Perfektní požárnické chili! Perfektně ostré, možná by to chtělo fazole.

Sudí 2: Chili bez fazolí, mírná, příjemná příchuť mořské soli, virtuózní práce s pepřem.

FRANK: Volejte protichemickou jednotku, někdo tu vyklopil cisternu jadernýho odpadu! Nosní sliznice mě pálí jako bych šňupal kyselinu sírovou. Všichni už znají postup: pivo mi podávají řetězem abych neuhořel. Barmanka mě praštila do zad abych se neudusil; páteř mám teď před sebou na stole ! Ze všeho toho piva už jsem taky pěkně na sr*čky.


#4: Bubbova černá magie:

Sudí 1: Omáčka s černými fazolemi, prakticky žádné koření. Fakt slabota.

Sudí 2: Černé fazole s mírně nakyslou příchutí. Dalo by se to možná použít jako omáčka k dušené rybě, ale chili to rozhodně není.

FRANK: Cítil jsem že mám něco na jazyku, ale žádnou chuť; je možné aby chuťové pohárky na jazyku úplně odumřely? Sally, barmanka, stála připravená za mnou s tácem tupláků; tahle 150tikilová machna začíná vypadat docela žhavě, skoro jako ten toxickej odpad co tu musim žrát. Že by chilli bylo afrodiziakum?



#5: Lindin odstraňovač rtěnky a rtů:

Sudí 1: Silné, masité chili. Čerstvě umletý cayenský pepř, velmi ostré, bleskový nástup. Velice působivé.



Sudí 2: Chili se sekaným hovězím masem, představoval bych si trochu více rajčat. Cayenský pepř je skvělý nápad.

FRANK: Zvoní mi v uších, pot ze mě leje, a nemůžu zaostřit oči. Uprdnul jsem si a několik lidí za mnou museli odvézt na ARO. Soutěžící se urazila, když jsem utrousil že mi ta její leptací pasta zřejmě způsobila trvalý poškození mozku. Sally mi musela zastavit krvácení z jazyka proudem piva z pípy přímo na jazyk. Asi mi upadnou rty a vypadají zuby. A nejvíc mě sere, že oba zdejší rozhodčí mají pořád kecy, abych přestal křičet... Nejradši bych ty vidláky nakopal do pr*ele !!



#6: Věrčina Velmi Vegetariánská Variace:

Sudí 1: Řídká, ale velmi chutná vegetariánská omáčička. Perfektně vyvážený poměr koření a pepře.

Sudí 2: Zatím nejlepší. Agresivní směs pepře, papriček, cibule a česneku. Špička.

FRANK: Moje střeva jsou v jednom ohni. Když jsem si uprdnul, pos*al jsem se a mám strach, že se to prožere židlí a já padnu na znak. Nikdo už za mnou nepostává, kromě Sally. Musí bejt ještě větší magor než sem si myslel. Necejtim držku a pr*el si budu muset rok utírat sněhem !


#7: Susanina Strašlivá Šílenost:

Sudí 1: Středně ostré chili, příliš mnoho nakládaných papriček z konzervy.

Sudí 2: M-hm, chutná to jako by tam kuchařka tu pixlu pepře zvrhla až na poslední chvíli. Musím vyjádřit své obavy o Franka; vypadá jako by nebyl zcela ve své kůži a neustále sprostě kleje.

FRANK: Kdybych si v držce odpálil granát, vůbec bych to necejtil. Na jedno voko nevidim, slyšim jenom příšerně hlasitej hukot. Celý břicho sem si upatlal, dyž sem se lžící místo do pusy trefil do voka. Kalhoty mam plný srač*k žhavejch jako láva. Aspoň doktoři při pitvě pochopí, na co sem chcípnul. Přestávam dejchat; strašně to pálí. Stejně všechen kyslík shoří než mi dojde do plic. Když se budu potřebovat nadechnout, budu vzduch nasávat tou dírou kterou se mi žaludek proleptal ven.



#8: Chili číslo 8:

Sudí 1: To nejlepší na konec; perfektní kombinace chili, bezpečná pro všechny včetně dětí, nijak přehnaně ostrá, přesto příjemně prokrví.

Sudí 2: Zlatý hřeb soutěže, perfektně vyvážená chuť. Ani ostrá, ani příliš jemná. Bohužel jsme o většinu přišli když Frank omdlel a při pádu ze židle na sebe celý hrnec strhnul. Nevím jestli to přežije, chudáček... Čím je to na tom severovýchodě krmí? Jak by asi dopadl, kdyby někdo uvařil něco fakt ostrého?


Zpět na „Začátečnický koutek“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů