Základní odrůdy chilli / Vše o chilli papričkách
Annuum:
- Poblano / Mulato (Mexiko): paprika tvaru kmene, menší, mírně pikantní, velmi chutné
- Chilaca / Pasi (Mexiko) Zelená paprika tvaru kmene, mírně pikantní, s výbornou švestkovou příchutí
- Jalapeño (Mexiko): Klasická paprika, mírné pálivosti, velice chutná a vhodná do pokrmů
- Serrano (Mexiko): Kompaktnější Jalapeño, více kořeněná, velmi chutný bratranec
- Mirasol (Mexiko): Sladké a lahodné plody - pravděpodobně z evropy
- Cascabel (Mexiko): Stejné jako předchozí
- Cayenne (Mexiko / USA / Asie): Asijské ohnivé chili tvaru kmene. De Arbol, mexické populární, větší verze.
- Tepin (USA, Mexiko): Vzácné a pomíjivé divoké chili papričky, velmi pikantní, jedinečná chuť usušené
Frutescens:
- Tabasco (Mexiko, USA): Klasický omáčkou, velký a krásný keř obalený plody
- Malagueta (Brazílie): Kompaktní rostlina, místně velice oblíbená
Chinense:
- Habanero (Kuba): Pálivka jasné exotické chuti a vůně.
- Scotch Bonnet (Jamajka): Stejné jako Habanero, s tím rozdílem, že mají jiný tvar
Baccatum:
- Aji Amarillo / Rojo (Peru): Sladké papriky, velké velikosti
- Lemon Drop (Peru): Pikantní s citrónovým aroma, není sladká, poměrně malý keř
Pubescens:
- Rocoto (oblasti pohoří And): Červená verze, velmi zvláštní horská rostlina
- Canario (oblasti pohoří And): Žlutá verze Rocota