JurassicChilli píše: ↑19 dub 2017 13:27
No ja pestujem rajčatá v klasickej záhradnej zemine a vždy bolo všetko v poriadku. Tento rok som im chcel dopriať nadštandardnú kvalitu a kúpil som im substrát v obchode a takto sa mi "odvďačili". 80% výsevu zahynulo a zvyšných 20% živorí. Netuším čo je príčinou. Buď nejaké zvyšky pesticídov ako som napísal, alebo kyslé PH substrátu. Vážne neviem. Na budúci rok už pestujem zase radšej v klasickej, vápnitej, záhradnej hline. Inak s tými slečinkami máš pravdu. Sú náchylnejšie na preliatie a pleseň na povrchu substrátu. Chilli preliatie celkom znáša (hlavne annuumky). Rajčatá sa hrozne vyťahujú za slnkom a to aj na najslnečnejšom, južnom okne kde majú slnka dostatok. Hlavne tyčkové odrody. Preto radšej pestujem kríčkové a balkónové odrody. Tie sa už tak moc nevyťahujú.
Zásadní je nižší teplota, jak říká Bacula. Dále střídám vodní režim. Nechávám prosychat. Když jsou rostliny odmalička navyklé na stresy, zvládnou suchá léta, kdy zalévám jednou týdně.
Že by substrátem? Pesticidy? Ani bych se nedivila. Tu zeminu jsem také koupila minulý týden, strukturou vypadá dobře. Tak teď mám brouka v hlavě, jesrli použít, nebo ne.
MartinS : Nesmíš je rozmazlovat, ale zocelovat!

Náhoda je matka všech proměn.