Původ chilli papriček

Informace o papričkách, odkud pochází, proč pálí?
Uživatelský avatar
Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Příspěvky: 1193
Registrován: 26 úno 2010 15:42
Reputace: 20
Obrázky: 1410
Bydliště: Krakonošovo
Kontaktovat uživatele:

Původ chilli papriček

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 13 srp 2010 22:58

Původ Chilli papričky

Název chilli pochází z Indie či Dálného východu. Pravděpodobně se vžil za dob Kolumbových výprav, kdy tento slavný mořeplavec objevil některý z druhů chilli a domníval se, že je někde poblíž Indie. Ve skutečnosti existují přesvědčivé důkazy, že byla paprika původně rozšířena z Jižní Ameriky, kde docházelo k jejich kultivaci snad již 5000 let př. n. l.

Jakmile se otevřel Nový svět a obchodní cesty, chilli se rozšířilo neuvěřitelnou rychlostí, a tím i jeho popularita. V zemích jako je Španělsko, Itálie, Nizozemí, Portugalsko a Maďarsko byl neobvykle velký zájem o pěstování tohoto pálivého afrodiziaka.


Z historie

Chilli papriky jsou domácím produktem Jižní a Střední Ameriky. Byly pěstovány v jižní Asii v 15. století a dokonce ovládly svět obchodu s kořením. Jen málokdo si dokázal představit koření tak pronikavé, že soupeřilo se známějším černým pepřem v jižní Asii. Indie je také v současnosti největším producentem chilli na světě.

Existuje asi 25 rodů Capsicum, pocházejících ze Střední a Jižní Ameriky. Několik druhů bylo podomácku šlechtěno pro různé chuťové vlastnosti. Od mírných a sladkých až po silně ostré druhy.

Chilli paprikyy jsou možná první rostliny, které zdomácněly ve Střední Americe. Je dokázáno, že se spotřebovávaly již 7500 let př.n.l.

Mexiko a Střední Amerika jsou považovány za původce Capsicum annuum, a Jižní Amerika je domovem Capsicum frutescens. Ty se poprvé objevily v jižní Asii v 16. století a nyní jsou v této oblasti zastoupeny dvěma nejvýznamnějšími druhy.

Pálivé odrůdy jsou nejcennější, často pěstované v jižní Asii. Byly dovezeny do jižní Asie v 16. století portugalskými a španělskými průzkumníky prostřednictvím obchodních cest z Jižní Ameriky.

Chilli bylo snadné začlenit do místní jihoasijské kuchyně snad proto, že lidé již byli obeznámeni s ostrou a kořeněnou chutí. Hromady červeného a žlutého chilli koření s kurkumou syté barvy jsou na každém potravinářském trhu v Indii dodnes.

Mnoho odrůd chilli bylo vyvinuto s názvy jako Dhani ze severu a východu Sannam, Nalcheti, Todappally, Jwala, Mundu a Kanthari z jihu. V Indii jsou rozdíly především mezi barvou a velikostí.

Zpět na „Všeobecné informace o chilli papričkách“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů