Zdroje světla - který vybrat?
- Zrzek
- Stálý člen
- Reputace: 826
- Obrázky: 0
Re: Zdroje světla - který vybrat?
6500K je v pořádku, ale myslím, že s 15W jich budeš potřebovat více. Záleží na kolik rostlin. Použít se ale dle mého dá.
- wlasta1
- Stálý člen
- Reputace: 266
Tahle žárovka ti postačí pro takových 20sazenic na prvních cca 6-8 týdnů
- komar
- Stálý člen
- Reputace: 77
Pánové díky za pohotové odpovědi.
Udělali jste mi radost. Něco už se mi začíná klubat tak mám klid v duši, že dostanou svůj přísun světla hned odmala.
Mám s tím ale spojenou ještě jednu otázku a sice svítit nebo přisvěcovat ? Dejme tomu že bych si udělal growbox z akvárka. Bude lepší nechat stěny čiré, pouštět kytkám i denní světlo (ne přímo na okně, malý byt špatně orientovaný) a lampou přisvěcovat? A nebo pokrýt stěny odrazovou folií a odkázat sazeničky jen na světlo umělé ??
Udělali jste mi radost. Něco už se mi začíná klubat tak mám klid v duši, že dostanou svůj přísun světla hned odmala.
Mám s tím ale spojenou ještě jednu otázku a sice svítit nebo přisvěcovat ? Dejme tomu že bych si udělal growbox z akvárka. Bude lepší nechat stěny čiré, pouštět kytkám i denní světlo (ne přímo na okně, malý byt špatně orientovaný) a lampou přisvěcovat? A nebo pokrýt stěny odrazovou folií a odkázat sazeničky jen na světlo umělé ??
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
Podle mého přijít úplně o klasické sluneční světlo je chyba...určitě se dá pěstovat pouze pod umělým světlem (stačí se podívat na special.growshopy) ale chce to dostatečně silné osvětlení , větrák a trochu jiný přístup.Na těch pár rostlinek co si předpěstujeme doma... stačí přisvěcovat a o nějakou tu hodinku ,,prodloužit,, zimní dny (např: 12/12 hod. (světlo/tma)) .Postačí k tomu nějaká silnější úsporka či zářivka s barvou světla okolo 6 500K.Pařníček používám do doby než se ze semínek vyklubou malé rostlinky pak je nechám normálně dýchat v květnících...můj názor - zbytečně velká vlhkost v akváriu či pařníku rostlinkám moc neprospívá (plísně ,škůdci atd..) .Co se týče max. využití umělého osvětlení postačí nějaké ,,stínidlo,, ( http://www.growshop.cz/product-collecti ... ez-objimky ) . 

- Zrzek
- Stálý člen
- Reputace: 826
S tou vlhkostí souhlasím, jakmile vylezou z hlíny jdou z pařníčku pryč. Vysoká vlhkost se mi neosvědčila (spíše naopak)
Pokud máš možnost, tak rozhodně je lepší jim to denní světlo pustit. Ta žárovka nemá spojité spektrum, tak jako má slunce.
- larryunderwood73
- Nový člen
- Reputace: 15
Ahoj, já teď pořídil tuto krasavici, začínám, takže zatím mohu jen doufat, že bude ok.
Propagator kit 2x36 W, teplota chromatičnosti 6500K, nízká emise tepla.
lu73
Propagator kit 2x36 W, teplota chromatičnosti 6500K, nízká emise tepla.
lu73
l.u.73

- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
Klasika , bohatě stačí...