Pikantní suchá marináda

Marinády na nakládání kuřecího, vepřového, rybího masa
Uživatelský avatar
Kendy
Moderátor
Příspěvky: 1772
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Obrázky: 425
Reputace: 358
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Pikantní suchá marináda

Příspěvekod Kendy » 16 srp 2016 11:24

Ahoj

léta už používám zajímavý recept na pikantní suchou marinádu. Před chvíli jsem namíchal další dávku a napadlo mě, že bych se mohl o recept podělit.

15 gramů drceného černého pepře,
30 gramů provensálských bylinek,
60 gramů hnědého cukru,
25 gramů sladké papriky,
90 gramů hrubé mořské soli,
25 gramů česnekového prášku,
8 gramů chilli vloček.

Něco málo komentářů k receptu:

Tohle je recept tak, jak ho mám zapsaný. Sám přidávám kvůli barvě o trošku víc sladké papriky. Rád bych přidával víc chilli. Synek s tím nemá problém, ale manželka s dcerou remcají, že už teď je to ostré až dost. Kecají.. Není... Klidně s tím chilli můžete přitlačit na pilu.

Je toho vcelku dost. Rozhodně víc, než na jedno použití. Klidně ze začátku zkuste poloviční dávku.

Je to suchá marináda. Tedy nějaký kus pěkného masa vhodného na pečení osušte a pečlivě obalte ve směsi koření. Kořením vůbec nešetřete. Dejte ho opravdu hodně a "vmasírujte" ho do povrchu masa.

Pečte dle zvyklostí. Doporučuju 20-30 minut na 180-190 stupňů a pak tak hodinu, hodinu a půl, pomalu táhnout tak na 150 stupňů. Záleží samozřejmě na velikosti pečeně a na tom, jak vám peče trouba.

Koření by mělo na pečeni vytvořit jemnou krustu. Tomu pomáhá cukr v receptu. Aby k tomu došlo, tak moc neutápějte maso ve výpeku. Podlévejte radši méně než více a při pečení nepřelévejte maso výpekem.

V receptu je granulovaný česnek. Vzhledem k tomu, že je to suchá směs, tak by se tam čerstvý moc nehodil. Sušený česnek má navíc tu výhodu, že při vysokých teplotách nehořkne. Tak se ho nebojte.

Koření je primárně určeno jako suchá marináda. Ale samozřejmě se dá použít jako normální koření a prostě si s ním okořenit třeba stejk.

Uživatelský avatar
OMO
Stálý člen
Příspěvky: 1513
Registrován: 03 říj 2012 19:03
Obrázky: 300
Reputace: 1247
Bydliště: Uh. Hradiště
Kontaktovat uživatele:

Re: Pikantní suchá marináda

Příspěvekod OMO » 16 srp 2016 17:35

díky za recept, jen dodám pro ty co nevládnou Anglicky a chtěli by si rozšířit chuťové portfolio, tak tento typ kořenících směsí hledat pod "dry rub recipe". Překladač Vám pak pomůže.

např. https://www.google.cz/search?q=dry+rub+ ... 8werwI6ADw

Obrázek

kdyby se ti zdálo že jsem ti unesl vlákno tak to smaž :)

Uživatelský avatar
Kendy
Moderátor
Příspěvky: 1772
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Obrázky: 425
Reputace: 358
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Pikantní suchá marináda

Příspěvekod Kendy » 16 srp 2016 19:12

:-)

To je v pořádku. Suché marinády lidi málo používají. Je fajn udělat jim osvětu.

Děkuji za doplnění.


Zpět na „Marinády na nakládání masa“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host