Vasjis píše:Skvělá práce sušene rajčata to je taky domaci ? Popripade jak na to ?
Erben61 píše:Ahoj a paráda.
Jelikož jsem se letos taky hoooodně vrhnul na výrobu omáček je každý příspěvek o nich pro mě inspirativní. Vzal jsem si s dovolením ,z Tvého asi dvě podstatný věci, možná tři.... za prvé nebazírovat na důsledném pasírování omáčky, semínka která ty tam máš vypadají v nich docela dobře, za druhé ta věc s těmi octy. Používám jen klasický a ať tedy chci nebo ne ten všem omáčkám vtiskne stejnou stopu. A tedy za třetí....na tom jednodruhovém podílu chilli taky něco bude.
A ještě jedna věc mě napadá, která mě zaujala a kterou zkusím. Koupím pár rajčat, protože domácího přebytky už jsem propásl, nasuším a zkusím jako ingredienci, protože sušený rajčata jsou bezesporu bombový. Takže dík a SUPER

Dobrý den přátelé!
Sušená rajčata jsou kupovaná. Zkoušeli jsme je kdysi doma i sušit, ale už to dělat nebudu.( Nakrájet a jak z nich kape šťáva tak na pečící papír a do trouby na 40 st. Pak do sušičky a ta jela snad dva dny než to vypadalo k světu. Pracnost a spousta energie. Pro mě se to nevyplatí)
Když jsou v akci, tak kupuji 100g sušených rajčat za 30-35kč a jsou fakt dobrá (z Itálie na slunci sušená)
Sušená rajčata s chilli, solí a olejem a možná ještě nějakým kořením přinesl na grilovačku švagr a bylo rozhodnuto. Musím zkusit.(přesný recept neznal, protože to taky někde dostal)
Omáčky taky mixuju a pasíruju spíše výjimečně. Mám rád ten kontrast když cítíš že kousneš do papričky, hned potom do koření (třeba hořčičné semínko) a pak kousek rajčete, cibule atd.
Spíše než pasta nebo omáčka která má tu chuť tak nějak danou. (spíše takové CHUTNEY-čatní)
Letos jsem zkoušel vařit hodně do sladka.
Jako inspiraci jsem měl tohle:
palive-omacky-a-ostatni-ohnive-pochutin ... t4472.html
Tahle originál TESCO během grilovačky jen mizela.
A co se octů týče
to není z mojí hlavy, ale v nějaké diskusi (mimo toto fórum)o rajčatech a kečupech se použití různých druhů octů probíralo.
A dám ruku do omáčky z T.M.S., že to proběhlo i zde na fóru. Někdo ze zkušených zde psal o podpoření specifické chuti určitého druhu chilli právě určitým druhem octa. (PŘIZNEJ SE AUTORE)
P.S.: a ještě k té T.M.S. se sušenými rajčaty. Je v ní i kápie, vlastní čerstvá rajčata (sušená vypila moc vody, tak pro doplnění tekutiny) cibule, cukr, víno, balsamicový ocet, skořice, čerstvé oregano, hořčíčné semínko a kdo ví co ještě. Fantazii se meze ...
Na světě je tolik chutí a my se necháváme kočírovat jen tím, na co jsme naučeni a co nám který výrobce nasrvíruje.
(To neplatí jen o jídle)
Už tolikrát jsem něco pos*al jen proto, že jsem to chtěl zkusit první. No ale nějakej blbec přece musí ostatním říci, že tudy cesta nevede.
Zkoušejte a podělte se !!!
Hezký den! Strato3