franco píše:No vidíš, zas som múdrejší.

ďakujem za vysvetlenie. Tak potom sa môžme dohodnúť na výmene rezkov, ja ti môžem ponúknuť zakorenené odrezky z môjho figovníka. .-)
Super! Budem sa tešiť.
Ešte sem pridám text z jednej stránky, ktorú som našiel na internete a presne vystihuje chuť Machovky peruánskej. Plne sa s tým textom stotožňujem, tak si ho dovoľujem sem nakopírovať:
Plody Goldenberries mají těžce popsatelnou příjemně ovocitou chuť, rozlévající se po celém jazyce. Vzdáleně připomíná pomeranče a limetky, přičemž voní po karamelu. Tato chuť během několika okamžiků transformuje mezi ovocnou lehkou a hutnou sladkokyselou a opět nazpátek. Důležité je přivonět a nechat se unést dálkou peruánské přírody, na níž našinec není při chuťi zvyklý.
Mochyně peruánská - goldenberries má vysoký obsah vitamínu C a je též uznávaným zdrojem rutinu a vitamínu A. Díky této kombinaci působí silně antioxidačně, ochraňuje buňky před degenerací - tedy stárnutím a taktéž působí stimulačně na imunitní systém. Slouží jako obrana před viry a bakteriemi. Díky těmto a dalším obsahovým látkám, nezvyklím u ovoce (příbuznost s rajčetem) jako jsou minerální látky a další vitamíny např. B ,se řadí k elixírům mládí a její užívání je vysoce prospěšné pro celý organismus včetně chuťových buněk. Navíc má mochyně velice nízký glykemický idex a je tak zdravou chutnou sladkostí.
Další silnou vlastností mochyně peruánské je její dezinfekční účinek na trávicí trakt a močový systém - pomáhá při jeho zánětech.
Použití: Mochyni peruánskou používáme jako superfood, tzn. jako doplněk stravy výrazně přispívající ke kvalitě života. Samozřejmě je to ovocná pochoutka, kterou díky svojí přírodní podstatě lze konzumovat prakticky neomezeně - tělo přijme pouze nezbytné látky, zbytek vyloučí. Pro její ochraný a antioxidační účinnek užíváme od 10g do 40g denně. Lépe rozdělit na 2 - 3 dávek vždy po jídle jako zdravý zákusek.