Hm.. Může to být víc věcí. Od nedostatku vápníku až po nějakou infekci. Pravděpodobně bakteriální, nebo virovou. Ale i ta plíseň by to mohla být.
Máš to trošku přehnojené jsem si všiml. Jak zaléváš a jak hnojíš?
Problémy s listy chilli paprik
Re: Problémy s listy chilli paprik
Hnojím jednou týdně Chilli Focusem podle návodu. Zalívám podle počasí, když hodně pere sluníčko tak denně nebo ob den když míň tak tak jednou za 3 - 4 dny, většinou se řídím tím jak je suchý substrát
Já bych si tipnul, že jde o bakteriální skvrnitost.
Normálně s tím není žádný velký problém. Loni i letos ji občas na nějakém listu mám. nebo teda něco, co vypadá velmi podobně. Když si toho všimnu tak list utrhnu.
Ale u tebe to teda vypadá hodně "rozjetě". Šíření přispívá vlhko a větrné počasí. Větrné počasí způsobí poškození listu, ve kterém se ta hniloba uchytí.
Měly by na to zabrat prostředky na bázi mědi. Kuprikol třeba. U Kuprikolu jsem nenašel dávkování na papriky. Pak bych se držel dávkování na rajčata. Nebo zkus najít něco podobného určeného přímo na papriky.
Normálně s tím není žádný velký problém. Loni i letos ji občas na nějakém listu mám. nebo teda něco, co vypadá velmi podobně. Když si toho všimnu tak list utrhnu.
Ale u tebe to teda vypadá hodně "rozjetě". Šíření přispívá vlhko a větrné počasí. Větrné počasí způsobí poškození listu, ve kterém se ta hniloba uchytí.
Měly by na to zabrat prostředky na bázi mědi. Kuprikol třeba. U Kuprikolu jsem nenašel dávkování na papriky. Pak bych se držel dávkování na rajčata. Nebo zkus najít něco podobného určeného přímo na papriky.
Dobře díky za radu, zkusím a dám vědět jestli to zabralo.
Viete mi niekto poradit, co moze byt pricina tychto dvoch ukazov no mojich rastlinach?

Naposledy upravil 1 dne sad47; celkem upraveno 19x.
Chloroza. Ale s příčinou je to těžké. Může ji vyvolat celá řada věcí.
Moc hnojíš, málo hnojíš. Má málo železa, moc vápníku, moc hořčíku... Je toho hodně. Taková univerzální pomoc je wuxal calcium (nebo jiný koktejl stopových prvků) na list 2-3 po cca 10 dnech.
Když už jsme u toho.. jak je hnojíš a jak zaléváš? V čem je máš?
Moc hnojíš, málo hnojíš. Má málo železa, moc vápníku, moc hořčíku... Je toho hodně. Taková univerzální pomoc je wuxal calcium (nebo jiný koktejl stopových prvků) na list 2-3 po cca 10 dnech.
Když už jsme u toho.. jak je hnojíš a jak zaléváš? V čem je máš?
Presadzal som ich pred cca 3 tyzdnami, z 1l nadob do 5-10l vedier. Sadil som ich do zmesi (1:1) pouziteho substratu z minulorocnych rastlin (chilli) a predhnojeneho substratu od Agro CS.Kendy píše:Když už jsme u toho.. jak je hnojíš a jak zaléváš? V čem je máš?
Pri presadzani som ku korenom hodil zmes konskeho a kravskeho peletovaneho hnojiva (cca hrst). Ziadne ine hnojivo som zatial nedaval. Zalievane su raz tyzdenne (po presadeni boli poliate vodou s lignohumatom).
To zazltnutie listov aj tie bodky sa ale objavili este pred presadzanim, ked boli v byte za oknom. Po presadeni sa to zhorsilo (zrejme z casti aj kvoli vystaveniu rastlin slnku na balkone).
Pouzit Wuxal ma uz napadlo (na zaklade info kt. som vycital tu na fore v minulosti), ale v lokalnych obchodoch som ho zatial nenasiel. Skusim este v Obi/Hornbach buduci tyzden.
Mimochodom, v Mountfield ponuke tento rok vymenili Univerzalny substrat B od Raseliny za substrat od AGRO CS... okrem ineho z neho rastie nejaka trava/burina.

Tipnul bych si spíš na tu přemíru nějakého stopového prvku. I když hrst granulovaného hnoje není až tak moc. Ale máš tam i dost předhnojeného substrátu. Dával si stejně do těch 5 litrových i 10 litrových? Je stejný problém u obou velikostí?
Mě takhle chytly chlorózu všechny 3 baccatum ale všechny annumky přitom byly v pohodě. Nejspíš to bylo taky přemírou granulovaného hnoje. Dávám jim jenom čistou vodu (občas s lignohumátem) a po 10-12 dnech wuxal na list. Už dostaly dvakrát, dnes jim ho dám potřetí. Jedna je už úplně v pořádku, další dvě se hodně zlepšily.
Mě takhle chytly chlorózu všechny 3 baccatum ale všechny annumky přitom byly v pohodě. Nejspíš to bylo taky přemírou granulovaného hnoje. Dávám jim jenom čistou vodu (občas s lignohumátem) a po 10-12 dnech wuxal na list. Už dostaly dvakrát, dnes jim ho dám potřetí. Jedna je už úplně v pořádku, další dvě se hodně zlepšily.