Problémy s listy chilli paprik

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
Kufor
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Problémy s listy chilli paprik

Příspěvekod Kufor » 28 dub 2015 18:40

Skúsim zajtra spraviť lepšie fotky. Každopádne, striebristé sa mi nezdajú byť, sú tmavohnedé, až do čierna. Zaujímavé je, že sú iba na Habanere, aj keď to je na parapete spolu s ostatnými.

Ešte mi napadlo, pre zväčšenie šírky parapety som na ňu položil kartónový pás, na ktorý som potom poukladal kvetináče. Mám ich na parapete v dvoch radoch a bez toho kartónu by bola polovička kvetináčov z vonkajšej rady vo vzduchu. Teoreticky by to teda mohla byť nejaká pliaga z toho kartónu, či? Všimol som si, že na samotnom kvetináči ich je viac ako na rastlinkách.

seeker
Stálý člen

Příspěvekod seeker » 06 čer 2015 19:25

Tak jsem si zrovna pochvaloval, že se kytkám docela daří, akorát že se objevilo pár mšic či molic, ale že je zatím zvládám likvidovat mechanicky a najednou koukám, že na jedné kytce hnědonu okraje listů a jeden už dokonce odpadnul...

Tahle vypadají listy (plus je vidět ze spoda, že listy mají bíle flíčky, jako by jim vymizel chlorofyl...)
Obrázek
Obrázek

Trochu mi u té kytky prasknul stonek, ale to už je dlouho a myslím že to spojitost nemá...
Obrázek

Objevil jsem na listech malé tmavé flíčky, čím vzrůstá mé podezření na třásněnku... podobné černé fleky jou i na habaněru, myslle jsem že je to hlína, ale asi ne...
Obrázek

Včera jsem kytkám přisypal pod povrch substrátu trochu hoštických granulí, tak jsem napřed myslel jestli to není přehnojením, ale začínám se spíš obávat škůdce... Asi pro jistotu aplikuju rock efect nebo česnekový výluh a uvidíme....

knihomollll
Nový člen

Příspěvekod knihomollll » 06 čer 2015 23:20

Na listech mas bordel z hliny. Cerne tecky od trasnenky jsou jako kdybys list pokapal sojovkou :o)

seeker
Stálý člen

Příspěvekod seeker » 07 čer 2015 00:18

No jo, nikde se mi nedařilo najít obrázky, jak ty tečky od třásněnek vypadaj... člověk se snaží, aby to rostlo, až je pak z toho už paranoidní... Ale po úvaze jsem taky dospěl k tomu, že to asi bude hnojením - jedna granule ležela u toho prasklého stonku, u kterého se dělaj kořínky, takže je to asi trochu sežehlo... snad to rozdejchá... každopádně dík.

koos995
Nový člen
Reputace: 7

Příspěvekod koos995 » 11 čer 2015 19:31

Zdravím všechny kamarády, kolegy z této komunity a přestože jsem ještě nezveřejnil své letošní úspěchy, spíše s neúspěchy se obracím na všechny o radu. Letos jsem vsadil na Jolokii a Dorset Naga s pár rostlinkama Habanero ze semínek loňské sklizně. Přestože jsem vyséval o měsíc dříve, potýkám se s pomalým růstem, malým vzrůstem listů a potížemi, s kterými se nedokážu vypořádat.
V současnosti mám již výsadbu čítající 12 rostlin doma a 12 rostlin v práci přesazenu do květináčů o objemu cca 3.5L, což je skoro 2x více než loni a přes skoro stejné pěstební podmínky ty v práci se "šklebí"! Jediný rozdíl je, že doma při přesazení jsem přihnojil substrát peletovaným koňským hnojem. "Pitný režim" mají holky stejný, tzn. na potěžkání květináče, nebo na povadnutí listů, vylučuji přelití. Přihnojování až v pozdější fázi růstu a to většinou 2x častěji 1/2 koncentrací než je doporučeno Kristalonem Gold NPK - 19-6-20, orientace jih. Teď po několika přihnojení se již doma rostlinky stabilizovaly a mají normální vzhled listů.

24219

Zato ty v práci mají výraznou "kresbu" listů s postupným úbytkem chlorofilu, blednutím a žloutnutím listů. Listy jsou mírně prohnuty dolů, ale to je prý u Jolokií běžné, běžná ale určitě není barva, struktura a na omak drsné a evidentně dehydrované listy.

24218

24213

24211

24210

Je vidět, že tento neduh se s rostlinkama táhne odmala, i když doma se to již stabilizovalo.
Na foto z práce jsou vidět i počínající výrazné žluté skvrny na listech. Bojím se o celou výsatbu. V práci jsou v klimatirované místnosti 25°C, odpar ze substrátu díky pískové vrstvě je minimální a nutná zálivka je zatím cca 1x za 5÷7 dnů.

V podezření na nedostatek vápníku jsem se snažil přihnojit dusíkatým vápnem Agro cca 1/2 kávové lžičky do horní vrstvy substrátu. Po zálivce se výsledek dostavil snad během 3 hodin!

24220

Odrovnal jsem si 3 rostlinky, které byly pokusnými králíky.

Prosím o posouzení a o radu.

PS: Budu komukoli vděčný za nasměrování do Brněnských obchodů s alespoň trochu slušným výběrem chemických prostředků, jednosložkových hnojiv jako Wuxal, Harmonie atd. HORNBACH to není!
Nechce se mě něco objednávat za dvojnásobnou cenu z internetu (+hodně doprava)!

Mimo téma. Takto vypadají zatím Zelené žaluzie 2015. Pěkně se zavětvují a nestíhám zatím ještě vyštípávat květy. (Čekám na bohatší rozvětvení cca do 1/2 června)

24247

koos995
Nový člen
Reputace: 7

Příspěvekod koos995 » 11 čer 2015 20:12

Vše přičítám nevhodnému (levnému) univerzálnímu substrátu, který nejspíš je póvl, samá rašelina bez humidových látek, navíc nejspíš i kyselá!
Nemám možnost změřit PH.

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 12 čer 2015 10:04

PS: Budu komukoli vděčný za nasměrování do Brněnských obchodů s alespoň trochu slušným výběrem chemických prostředků, jednosložkových hnojiv jako Wuxal, Harmonie atd. HORNBACH to není!

Pokud by ti vyhovovalo centrum, tak já chodím sem:

FLORA - ZAHRÁDKÁŘSKÉ POTŘEBY
Jánská 459/23, 60200 Brno-střed - Brno-město

420 542 213 079

Ten telefon jsem netestoval. Jedničkou (nebo něčím jiným, jezdí tam toho spousta) na Maliňák a pak je to cca 100 metrů.

Menší prodejna, ale víceméně jsem tam koupil všechno co jsem potřeboval. Lignohumít, Wuxal calcium, mospilan, plus nějaké další věci. Co mě vcelku překvapilo, že i když je to v centru, tak ceny jsou vcelku normalni. Litrovku lignohumatu za 146, nebo tak nějak, mospilan 2x1.87g za 35 co si tak pamatuju. Je to víc než na netu, ale pořád je to myslím rozumná cena.

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Příspěvekod Kendy » 12 čer 2015 10:19

Ještě co se týče těch listů.

Myslím, že to může být spousta věcí. Od přílišné vzdušné vlhkosti až po nedostatek nějakých prvků.

Zkusil bych přihnojit. Lignohumát + něco, co má v sobě i vápník a hořčík. A zkus zjistit, jak jsi na tom se vzdušnou vlkostí.

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“