Bělající listy!!

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Raveshaw
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

Bělající listy!!

Příspěvekod Raveshaw » 28 kvě 2015 23:52

Dobrý den,
zdravím všechny pěstitele. Jsem v pěstování chilli úplný nováček a chtěl bych vás požádat o pomoc. V únoru jsem zasel své první chilli, které mi přežívá doteď. Nicméně když jsem začal hnojit hnojivem Plagron alga grow, tak jsem to s tím trochu přehnal a listy se malinko pokroutily a objevily se na nich hnědé skvrny (spálení od sluníčka). Od té doby jsem chilli ani jednou nehnojil, nevystavoval je přímému slunci a před 14 dny začal s přesazováním. Co jsem je přesadil a přesunul do skleníku, zpozoroval jsem, že jim bělají některé listy na stonku, které posléze po nějaké době odpadnou. Neděje se to na všech chilli které jsem vysadil, ale je jich dost. Může to být následek onoho přehnojení? Prosím zdejší odborníky a diskturéry o rady a tipy, jak se tomuto bránit, a co udělat, aby se to v budoucnu neopakovalo.

Pro upřesnění: jedná se o chilli, habanero yellow, habanero jacques, 7 Pot Trinidad Yellow. Všechno chilli šlo do jiffů, jiffy jsem přesadil částečně do substrátu od Plagronu Terra Lightmix (lehce předhonojený) a do substrátu Forestina Rajčata a paprika. Nyní jsou všechny největší kusy přesazeny do substrátu Plagron Pro Mix (nepředhnojený). Zálevám je cca jednou za 2 - 3 dny. A skla ve skleníků nejsou čirá.

https://www.dropbox.com/sh/jfk7dxff6onu ... qJMEa?dl=0

Předem všem děkuji za vaše rady!

R-Ha
Stálý člen
Reputace: 230

Re: Bělající listy!!

Příspěvekod R-Ha » 29 kvě 2015 00:11

Z prehnojenia to nebude, tam sa zvyknú listy skrútiť nahor.
Mne to príde ako spálené od slnka hlavne listy ktoré to majú na kraji. nedotýkali sa náhodou skla na sklenníku?
Moje toto spravili keď dom ich dal von a vietor ich prevrátil. Niektoré listy sa podobne spálili, na spodu bola lepenka.
Nijako to nevadilo a idú ďalej... :jalapeno:

sasa.veliky
Nový člen

Příspěvekod sasa.veliky » 29 kvě 2015 08:01

Některe z listů dle mého opravdu vykazují známky spálení od slunce..

U většiny mám ovšem pocit, že by se mohlo jednat o symptomy nedostatku hořčíku. Pokud jsi jim v rámci přehnojení dopřál velkou dávku draslíku, pak se mohla zredukovat schopnost rostliny přijímat hořčík (plus event. vápník a bór, ale na ty to nevypada).

Zkusil bych zlehka hořkou sůl..

Edit: pokud tento příspěvek vidíte několikrát, gratuluji, zjistili jste ze mam za****ej mobil..

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4509

Příspěvekod MartinS » 29 kvě 2015 11:23

Urcite spalene od slunicka. Prehnojene to nevypada. Spis preliti + mozne vyplaveni stopovych prvku.
Me se u prehnojeni hodne kroutily listy a jeste se udelaly hnede az cerne skvrny, ktere pak zesvetlaly az se udelaly listy jakoby pruhledne v tech mistech. Tj bez chlorofilu.
Koukam se na nove listy u tech dolnich fotek a vypadaji v pohode. Pri prehnojeni to dost casto nejdrive odnesou ty nejmladsi listy.
Zalevani 2-3 dny mi prijde hodne. Ja vetsinou zalevam kazde 3-4 dny, takze mi zalivka vyjde na cca 2x tydne maximalne.
Kazdopadne zalezi na tom jak rychle substrat vysycha. Doporucuji prstem zkusit hloubeji jestli jeste citis trochu vlhkost a nesvesuji se listy, tak klidne zalivku jeste o den poposun. Ono totiz na povrchu se muze zdat ze uz je to vyprahle ale v kvetniku je porad dost vlahy.

Osobne bych snizil zalivku na 2x tydne max. Vetras ve skleniku? Kolik tam mas teplotu uvnitr kdyz na nej sviti slunicko? Zastineni neni vsechno.
Me se spalily kytky i pres netkanou textilii. Ale kdyz to odnese par listu, nic se nedeje.

Jeste jeden napad. Mel jsem podobne stagnujici rostinky jako jsou nahore.
Jeden z duvodu byla kosilka Jiffy.
Normalne jsem ty nedomrle prcky presadil a u te prilezitosti odrbal zem, sundal tu jiffy kosilku. Ano rostlinku to zbrzdi, protoze prijde o par korinku.
Nicmene ji to dost pak prospelo a rozjela se po presazeni bez problemu. Takto jsem zachranil Rocoto a jedno Haba Ma jacques co vypadaly vyslovene na vyhozeni.

Vloni jsem to sundavani Jiffy kosilek vubec neresil a byl s jiffy spokojen. Letos uz tolik ne. Pristi rok uz budu klicit ve vysevnim substratu a na Jiffy pecu.

Raveshaw
Nováček

Příspěvekod Raveshaw » 30 kvě 2015 09:02

Zdravím, díky všem za vaše odpovědi!
Listy se skel ve skleníku určitě nedotýkaly, proto jsem si nemyslel, že by to mohlo být spálení od sluníčka. Nejdříve jsem si opravdu myslel, že je to od přehnojení, ke kterému došlo asi cca 6 týdnů zpátky, ale zase na druhou stranu, by přehnojení asi nemělo 1,5 měsíce dlouhý dojezd. Co se teploty ve skleníku týče, tak to jsem nikdy neměřil. Pokud svítí slunko přímo na skleník, tak pocitově tam může být o 15 stupňů víc než je venku, ale to bych opravdu lhal. Musím to změřit a ještě podám info. Myslíte si, že by se listy mohly spálit vysokou teplotou uvnitř skleníku? K větrání ve skleníku můžu říct pouze to, že mezi skly jsou mezery a přes den jsou otevřené dveře, ale že by to tam vyloženě nějak luftovalo, tak to určitě ne. S jiffy košilkami jsem žádnej problém myslím neměl. Co jsem se dočetl, tak postupem času by se tak košilka měla rozpadnout, ale když jsem se teď díval na chilli, tak tam ještě držela... Zálivku tedy omezím na 2x do týdne, papričky se pokusím zakrýt nějakou plachtou aby nebyly na přímem slunci a budu doufat, že už žádné další spálené listy nebudou. Určitě vám dám ještě vědět zda-li došlo k zlepšení.
Díky

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4509

Příspěvekod MartinS » 30 kvě 2015 09:18

Jiffy kosilka se nerozpadne. Zustane tam celou dobu a koreny ji prorostou. U nekterych malych sazenicek ale muze zpusobit problemy.
Raselina uvnitr drzi vice vody (diky te kosilce) nez okolni puda do ktere presazujes, muzes pak jednoduse prelit a rostlinka v jiffy uhniva.
Kdyz jsem loni rusil rostliny, tak normalne v Listopadu uvnitr korenoveho balu JIffy kosilka byla.
Prave zachranene sazenicky mely kosilku a raselinu uvnitr celkem dost promokrenou a pritom okolni substrat byl temer suchy.

Chtelo by to dvere + nejake okno otevrene, pokud neni luft tak je to spatne a to jeste nejsou ta nejvetsi vedra.
Staci aby bylo venku 25°C a kdyz pere slunicko, tak ve skleniku je klidne 40°C coz uz nedela chilli dobre.

sasa.veliky
Nový člen

Příspěvekod sasa.veliky » 31 kvě 2015 21:36

Košilku z Jiffů se imho vyplatí sundavat částečně. Odstraňuju 2/3 z vrchu nůžkama a spodní část, kde nejčastěji prckové strkají kořínky nechávám, aby nedostali takovej šok. Se zbytkem si už nějak poradí.

Zpět na „Začátečnický koutek“