Zastříhávání květů

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Darth Vader
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Zastříhávání květů

Příspěvekod Darth Vader » 25 bře 2015 15:24

Zdravím,
tak mi moje rostlinky začaly po 2 měsících kvést. Skoro všechny se mají k světu, nejvyšší už má cca 25 cm na výšku. Všechny se ale začínají větvit a objevují se první květy. Jsem začátečník, jde o můj první pokus s chilli. Někde jsem četl, že je fajn tyhle první květy zastříhávat/vyštípávat. Rád bych se zeptal na tři věci:
1) V jaké velikosti ty květy dávat pryč? Tj. hned, když je objevím, nebo je mám trochu nechat odrůst?
2) V jakém místě zastřihovat? Asi co nejblíže ke stonku, že?
3) Jak dlouho to dělat? Tj. např. do jaké výšky rostliny atd.?

Možná řeším blbosti, vím, ale za optání nic nedám. Každopádně díky za odpovědi! :)

OMO
Stálý člen
Reputace: 3123
Kontaktovat uživatele:

Re: Zastříhávání květů

Příspěvekod OMO » 25 bře 2015 15:44

Darth Vader píše:Zdravím,
tak mi moje rostlinky začaly po 2 měsících kvést. Skoro všechny se mají k světu, nejvyšší už má cca 25 cm na výšku. Všechny se ale začínají větvit a objevují se první květy. Jsem začátečník, jde o můj první pokus s chilli. Někde jsem četl, že je fajn tyhle první květy zastříhávat/vyštípávat. Rád bych se zeptal na tři věci:
1) V jaké velikosti ty květy dávat pryč? Tj. hned, když je objevím, nebo je mám trochu nechat odrůst?
2) V jakém místě zastřihovat? Asi co nejblíže ke stonku, že?
3) Jak dlouho to dělat? Tj. např. do jaké výšky rostliny atd.?

Možná řeším blbosti, vím, ale za optání nic nedám. Každopádně díky za odpovědi! :)
1) V jaké velikosti ty květy dávat pryč? Tj. hned, když je objevím, nebo je mám trochu nechat odrůst? to je fuk, čím dřív tím líp, protože to oslabuje rostlinu

2) V jakém místě zastřihovat? Asi co nejblíže ke stonku, že? Ano, ale když se netrefíš, ten zbyteček pak stejně sám odpadne

3) Jak dlouho to dělat? Tj. např. do jaké výšky rostliny atd.? Nejlépe do doby než to půjde ven (půlka května), Doma "většinou nedojde k ideálnímu opylení a květ by stejně odpadnul." Pokud budeš pěstovat doma tak do velikost rostliny jakou uznáš za vhodnou
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4497

Příspěvekod MartinS » 25 bře 2015 15:52

Hned jak se objevej a bude bezpecne je utrahnout/ustrihnout aniz bys nejak zranil i rostlinku.
Kdyby nahodou jsi ustrihnul i neco dalsiho, tak rostlinka to prezije, neboj.
Zbytecne je urcite dele nenechavat na rostline.
Osobne budu strihat kvety az do konce Kvetna.
Zbytecne aby kytka se vysilovala kdyz jeste nema rozumnou velikost.

//OMO byl rychlejsi

Darth Vader
Nový člen

Příspěvekod Darth Vader » 22 dub 2015 15:33

Je to možná hloupý dotaz, ale raději se zeptám: Když ustřihnu na nějakém místě pupen, naroste tam později nový? :)

chilli-max
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chilli-max » 22 dub 2015 19:03

Na stejném místě už nenaroste...ale neboj naroste jich hromada dalších jinde :-)
http://www.foto-tapety.cz

Darth Vader
Nový člen

Příspěvekod Darth Vader » 23 dub 2015 11:30

Díky za info :) Přemýšlím, že už se zastříháváním pupenů minimálně u jedné rostlinky skončím. Je to Bhut Jolokia Yellow a má se k světu. Od výsevu (14. ledna) mi vyrostla do výšky 70 cm. Nahoře se krásně větví... každý den se objeví tak 5-10 nových pupenů... je už vhodné zastříhávání zanechat?

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4497

Příspěvekod MartinS » 23 dub 2015 12:47

Ja bych ji uz klidne nechal. Jestli je tak vysoka. Stejne jeste poroste i tak.

Darth Vader
Nový člen

Příspěvekod Darth Vader » 29 kvě 2015 21:36

Zdar!
Tak už jsou všechny rostlinky pěkně rozkvetlé. Má Bhut Jolokia Yellow už nese pěkných 28 papriček! To bude úroda :)
Nicméně ostatní rostlinky (Habanero Red Savina, 7 Pot a Naga Brown) nějak váznou. Květy už jsou sice také otevřené, ale v menší míře. Zatím je otevřených cca 20 květů. Žádný se ale zatím nechytil. Co mě však tíží je to, že jim podle mě až příliš květů upadává. Zatím se mi zdá, že za posledních pár dní upadlo tak 30% ze všech. Není to příliš? Vůbec netuším, jak to u chilli chodí.
Někde jsem četl, že to může být zálivkou/hnojením. Nicméně ta Bhut Jolokia má stejné podmínky, tak nevím. Napadá mě, že by to mohlo být nedostatkem světla. Posledních cca 7 dní tady na severní Moravě bylo skoro celou dobu pod mrakem. Bhut Jolokiu jsem totiž pustil do květu cca o týden dříve (má už teď skoro 1,25 metru :)) a to byla skoro celou dobu obloha bez mraků, takže květy neupadávaly. Netušíte, jestli to fakt může být tím světlem? Pokud ano, asi mi nezbývá nic jiného než se modlit, ať se ta zamračená obloha příliš dlouho neudrží...

Zpět na „Začátečnický koutek“