Tak přesaď, až budou ještě větší...nech kořeny pořádně narůst, pak nějaké poškození snesou, když poškodíš ten jeden co mají teď, tak je to v háji.Maxmilian píše:@Colostomizer: Přesně o tom mluvim - spousta muziky za málo penězA ty Habanera vypadají luxusně!
@knihomollll: Jinak systém v tom mám, rozdělil jsem si ten truhlík do několika pásem - z boku to mám označený.
@OMO: Z těch zelených Jalapen mi vylezlo sedm klíčků. ZatimTakže asi 75% klíčivost
Jen se bojim přesazování. Pokud jsem to správně pochopil, měl bych je přesadit až s druhou řadou lístků. Jenže jak je mám namrskaný u sebe, tak se bojim, že budou zapletený a poškodim kořeny. Je možný je vytáhnout teď, dokud mají jen ten jeden úzký dlouhý kořínek a hned přesadit sólo do květináčů? Nebo To takhle malá rostlinka nevydrží a zajde?
Semínka - levné a úspěšné klíčení
Re: Semínka - levné a úspěšné klíčení
@MartinS: Ten truhlík je dvoudílný - strčíš do něj takový ten podstavec a teprve až na něj sypeš substrát, takže přebytečná voda odtéká a v podstatě se ani substrátu nedotýká. Proto jsem to zalil hodně a dal na topení, protože se to ihned zapařilo a přitom povrch substrátu nebyl ani teplý, splíš vlažný. Zato spodek truhlíku byl od topení skoro horký. Semínka jsem nijak nezasypával ani nezatlačoval, jen jsem to tam naházel jako když si sypeš sůl do polívky 
@Colostomizer: Chci si nechat aspoň dva cm na křemičitý písek, bojim se substrátu od Agra a jakmile uvidim něco běhat po hlíně, tak omdlim. Je lepší dát to teď komplet až po lístky do substrátu a až poporoste, tak tu vrstvu písku a nebo už teď zahrabat téměř celou substrátem a hned dát vrstvu písku?
@Pedro: To má logiku. Rostlinek je hodně, můžu zkusit oboje a porovnat.

@Colostomizer: Chci si nechat aspoň dva cm na křemičitý písek, bojim se substrátu od Agra a jakmile uvidim něco běhat po hlíně, tak omdlim. Je lepší dát to teď komplet až po lístky do substrátu a až poporoste, tak tu vrstvu písku a nebo už teď zahrabat téměř celou substrátem a hned dát vrstvu písku?
@Pedro: To má logiku. Rostlinek je hodně, můžu zkusit oboje a porovnat.
@Pedro: To má logiku. Rostlinek je hodně, můžu zkusit oboje a porovnat.[/quote]
Jinak já letos zvolil kelímkovou metodu (co kelímek-to dvě semínka) a úplně špatně, takže třetí výsev proběhl do kelímků od zmrzliny bez nějakého zbytečného piplání...no a funguje
.
Takhle jsem každý rok klíčil ty naše 2 druhy...teď jsem v tom chtěl mít řád, přehled, rostlinkám dopřát komfort...prdlajs. Takhle je to lepší
Jen jsem musel dělat popisky trošku složitěji...ale nic hrozného.
Nechávám to až to vyleze...2-3 páry pravých lístků a pak přesadím každou rostliku zvlášť.
Jinak já letos zvolil kelímkovou metodu (co kelímek-to dvě semínka) a úplně špatně, takže třetí výsev proběhl do kelímků od zmrzliny bez nějakého zbytečného piplání...no a funguje

Takhle jsem každý rok klíčil ty naše 2 druhy...teď jsem v tom chtěl mít řád, přehled, rostlinkám dopřát komfort...prdlajs. Takhle je to lepší

Jen jsem musel dělat popisky trošku složitěji...ale nic hrozného.
Nechávám to až to vyleze...2-3 páry pravých lístků a pak přesadím každou rostliku zvlášť.
@Pedro: No přesně
Čím víc jim dopřáváš blahobytu, tím hůř dopadnou. Chce to tvrdou školu a rostlinky se aspoň otrkaj
Nesmíme je rozmazlovat no, je to jako s dětma...