a je někde udáno, kolik lumenů je vhodné použít? třeba na m2? Jinak na ten odkaz jsem koukal už včera a díval se na to akvárium, proto i já jsem se zmínil, že akvárko mám a topné tělísko taky. Pročetl jsem to kupodivu celé:)
Takže teplota na klíčení je ideální okolo 28-32 stupňů. Až tedy vyklíčí a vytvoří se cca 3-4 patra, pak je dobré je přesadit a už můžou být při běžné pokojové teplotě, ideálně někde u okna, kde svítí sluníčko a netáhne?
Jinak beru to sportovně a když to člověka bude bavit, rád si pak postavím nějakou pěstírnu, ale spíš koukám na každý watt, když mám doma velké akvárko, kde svítím dost a jedou filtrace atd. Takže pro začátek hledám něco méně náročného a pokud to člověka chytne a je dost světla, dá se asi pěstovat celý rok, ne?
Pták Loskuták
- Jacopo.F.
- Stálý člen
- Reputace: 697
- Obrázky: 0
Re: Pták Loskuták
Začal jsem taky letos, teprv sbírám první vědomosti. Do pokojové teploty a na světlo myslím hned jak vyklíčí, jak se objeví děložní lístky. Přesazoval jsem pak jak se vytvořily alespoň dva pěkné pravé lístky. Někdo nechává déle, až třeba na to druhé patro, ale je to prý zbytečné, jak jsou dospělé pravé lístky a jsou už prorostlé kořínky, tak se může přesadit a rostlinka může sosat živiny ze substrátu. Co se týká svícení - jak psal Costolomizer, chce to plnospektrální a něco slušně svítícího. Záleží taky kolik máš rostlin, na jak velkou plochu hodláš svítit. Někde tu někdo dával výpočet, jak výkon, či rostlinou absorbovatelná energie klesá se vzdáleností světelného zdroje od rostliny. Já to na okně zatím nemám, zatím svítím úsporkama 32 + 65 + 125 W. Ale začíná to být náročné na plochu, tak to svícení budu muset ještě pořešit. Asi půjdu do té výbojky, ta zvládne prý i celkem dost velkou plochu.
tak jsem si z pomocí Ikea přepravky udělal inkubátor. Nejdřív teda z akvárka, ale jelikož jsem neměl na něj krycí sklo, tak jsem to nakonec zkusil z přepravky a hned je to rozdíl v teplotě. Tělísko nastaveno na 30 stupňů, teplota vzduchu 28-29.
Tak snad se zadaří, ikdyž je to hodně improvizované pařeniště:)
- DarthVikta
- Stálý člen
- Reputace: 784
Krycí sklo není třeba, stačí kus igelitu nebo klidně i smršťovačka a občas to kousek odhrnout, aby se vyměnil vzduchLosky83 píše:tak jsem si z pomocí Ikea přepravky udělal inkubátor. Nejdřív teda z akvárka, ale jelikož jsem neměl na něj krycí sklo, tak jsem to nakonec zkusil z přepravky a hned je to rozdíl v teplotě. Tělísko nastaveno na 30 stupňů, teplota vzduchu 28-29.

je to cca 50x30cm, přikryté a na jedné straně asi 3cm mezera. Zatím to vypadá slibně:)
- Berry161
- Stálý člen
- Reputace: 2
vítej založ si vlákno v příslušné sekci a dej info o odrůdách a asi i začni přemejšlet o světle když si koupíš jednu narvu T8 biovital 36W cena od 219korun jednou vpoho 20 sazenic ukojíš do doby než bude slunko hezky dávat
určitě tě to začne bavit

určitě tě to začne bavit

Tak já mám jen 8 jiffů a rostlinky už jsou venku. Takže už asi začnu svítit. Doma mám zářivkové těleso 60 cm, 18w, zářivka Philips 865. Už je můžu nechat při pokojové teplotě (23-25) nebo je mám dát více k oknu nad topení a svítit?
nech je pri pokojove teplote, cim vis tepla jim das, tim vic se budou tahnout.. idealni je nejakych 19-20° a svitit, a obcas nejakym ventilatorem zajistit cirkulaci vzduchu (+ ofukem rostlinky zesili)