Teplota a vlhkost

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Maxmilian
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Teplota a vlhkost

Příspěvekod Maxmilian » 13 úno 2015 16:04

Zdravim, :wave:

letos jsem prvně zasadil (Cayenne, Jalapeno violet, maďarské černé, něco z Jamajky a něco z Trinidadu) a po desti dnech ani prd. Rašelino-písčitá půda + Perlit. První tři dny jsem měl kelímky hodně blízko topení a vždycky za pár hodin strašně vyschly - dal jsem je radši prostě jen na zem do obýváku, půda je vlhká, ale ne moc, semínka jsou opravdu těsně pod povrchem a po deseti dnech se sice trošku nafoukly, ale jinak nic.

V obýváku mám 22-23 stupňů a nízkou vlhkost vzduchu, je možný, že jim to nestačí? Nemám možnost žádného svícení nebo pařáčku a na topení je dávat nechci, nestihinu je přes pracovní týden zalívat. Je tedy lepší je brutálně přelít a nechat na hodně teplém místě, nebo radši v těch +/- 22 stupních a prostě jen dýl čekat.

Díky za info

Max

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4540

Re: Teplota a vlhkost

Příspěvekod MartinS » 13 úno 2015 16:31

Maxmilian píše:...
V obýváku mám 22-23 stupňů a nízkou vlhkost vzduchu, je možný, že jim to nestačí? ..
Ahoj, rekl bych ze je to opak toho co seminka potrebuji k nakliceni. Resp ti to treba vzejde, ale az za mesic. Pokud to drive neuschne nebo neuhnije.

Ja sice take nemam idelani podminky, ale zacinal jsem vloni a delam to i letos ze klicim v Jiffy tabletach a koupil jsem maly parnik kvuli zachovani vlhkosti.

Je jich mraky modelu ruznych kvalit a znacek a pokud nemas matros na home made, urcite bych nejaky zakoupil. V kelimcich jak ty popisujes, si dokazu jiz predstavit trochu rozjete sazenicky, nikoliv seminka. Tedy taky by to slo ale musel bys udelat nejaky growbox kvuli vlhkosti.

Osobne mam tento:
http://www.semena-rostliny.cz/minisklen ... marco.html" onclick="window.open(this.href);return false;

jsou i levnejsi:
http://www.semena-rostliny.cz/minisklen ... x20cm.html" onclick="window.open(this.href);return false;

nebo pripadne sadbovac+ vysevni substrat a na nej dat kvili vlhkosti nejaky plast obal atd...

Inspirace jak zacit je tu na foru celkem hodne :-)

OMO
Stálý člen
Reputace: 3127
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod OMO » 13 úno 2015 16:58

Dej kelímky do igeliťáku a týden vydrží v poho bez zalévání.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

Maxmilian
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod Maxmilian » 13 úno 2015 17:04

@OMO: zkusím to, půlku dám v igeliťáku k topení a půlku nechám kde je, abych viděl jak moc ta teplota cca o 10 stupňů vyšší udělá rozdíl

@MartinS: možná jeden menší zkusím koupit, jen nevím jestli to pomůže, když to stejně bude stát na zemi při 22 stupních :(

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4540

Příspěvekod MartinS » 13 úno 2015 17:10

Ty miniparniky se hodi pro jiffy, na kelimky jsou jiz moc male. Udelej to co ti radi OMO. Prekryt to sackem, igelitem, abys udrzel vlhkost.
Muzes dat treba vice kelimku do jednoho sacku mikrotenoveho. Nebo koupit takove to baleni ktere se pouziva na zakryti nabytku kdyz se maluje treba.
Moznosti je vice.

OMO
Stálý člen
Reputace: 3127
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod OMO » 13 úno 2015 17:58

Ja používám ty plastové misky od mletého masa ze supermarketu. Je to mělké/velké tak akorát. Na boku to očísluju fixem, udělám si číselný seznam. Misky vsunu do sáčku, kde udělám vzduchovou bublinu, aby rostliny měly místo. Voda se sráží a vrací se zpět. cca po týdnu, deseti dnech oddělám sáček uplně, aby to neplesnivělo a nehnilo. Mezitím už to leze na světlo.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

chilli-max
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chilli-max » 13 úno 2015 18:04

Když máš zhruba stejně vysoké ty květináčky, tak přes to stačí natáhnout tu ptužnou potravinovou folii. Když vidíš že se už nějaká klube, tak jí vyndám a strčím pod světlo.
http://www.foto-tapety.cz

skWor
Stálý člen
Reputace: 1

Příspěvekod skWor » 13 úno 2015 18:10

Přesně jak píše OMO. Já třeba překryji kelímek potravinářskou fólií a každý den cca na hodinu odkrývám. Kelímek položený na topení (máme elektrický kotel) takže teploty nejsou závratné a klíčení naprosto v pohodě. Tatík papriky sází podobně, jen kelímek nepřekrývá a také nemá problém s klíčením.

Možná se u mne projevuje přísloví: čím blbější zemědělec, tím větší brambory.

Na druhou stranu když semínka klíčí v přírodě, tak také nemívají ideální podmínky a klíčivost musí být dostatečná pro zachování "rodu".

Zpět na „Začátečnický koutek“