ahoj,
jsem uplny zacatecnik v pestovani chilli. Procetl jsem si tady par vlaken o kliceni a pod. ale nenasel jsem datumy, kdy je nejvhodnejsi klicit?
mam Trinidad Scorpion Moruga a kozi rohy (capsicum annuum). Jestli nechat klicit uz ted?
Budu klicit v parnicku z akvaria s topnym telesem v jiffy tabletach. Tu tabletu mam namocit, vyzdimat a pak uz vubec v akvariu nezalivat?nechat jenom v te vlhkosti?
Bydlim ve starsim dome, kde je problem udrzet nejakou konstatni teplotu (vecer 22-24, a rano 16-18). Bude potom chilli rust i v kotelne na bojleru (nejstalesi teplota v dome cca 20-24 stupnu) kdyz budu nonstop svitit? Nebo potrebuje chilli taky nejakou svetelnou periodu jako konopi? Popr. jaka zarovka je na to nejvhodnejsi. Jsem zacatecnik a chci se drzet i s cenou pri zemi, takze nejake vybojky za tisice zatim nepripadaji v uvahu.Nebo jestli bude stacit akvarko ze 3 stran zaizolovat, dat k oknu a pritapet zarovkou....?
Jak je to s pudou? nejaky specialni substrat, nebo obyc hlina? na konopi jsem vzdycky delal takovy mix hliny,pisku,popela,substratu,skorapek a kyti si jen libovalo.
vim, ze bych si mel nejdrive procist forum(coz taky udelam) ale chtel bych aspon par rad do zacatku a hlavne abych neprosvihl dobu sazeni.
predem mockrat diky za odpoved
Moje první pěstování
-
- Nový člen
- Reputace: 0
- Obrázky: 0
- wlasta1
- Stálý člen
- Reputace: 266
Re: Moje první pěstování
Ahoj, jsem sice taky začátečník, ale řeknu ti mou zkušenost. Podmínky mám stejné jako ty co se týká toho baráku a během 5 dní mám větší polovinu vyklíčenou a to jenom tak, že jsem dal do plastového boxu (původně určený na hračky pro syna) jiffy se semínkama a položil nad radiátor a zavřel víkem, aby se vytvářela vlhkost. Teplotu nijak neměřím, prostě hlídám aby ty jiffy byly tak nějak vlažné... No prostě teplota cca jak má být 25-30 st.
Přeju hodně zdaru
Přeju hodně zdaru

- chilli-max
- Stálý člen
- Reputace: 4
- Kontaktovat uživatele:
Na vyklíčení je nejvhodnější teplota pro od 25°C do 30°C , pro samotný růst klidně už postačí třeba 18°C ale potom je podstatnější co nejvíc světla alespoň 12h denně. Druh Chinnenses je optimální klíčit kolem koncem ledna (+- 1měsíc, jak kdo má místo a světlo), annumky já budu dávat až koncem unora (opět +- měsíc) Klíčit v tabletách Jiffy, výsevním substrátu, na ubrousku... jak kdo chce, zásadní rozdíly ve výsledku nejsou. Samotné rostliny pak potřebují výživnou a vzdušnou zeminu, zásadní je papriky permanentně nepřelévat...je dobré nechávat substrát vyschnout, občas i tak že kytky svěsí listy...neuškodí jim to.
http://www.foto-tapety.cz
- wlasta1
- Stálý člen
o tom vyschnutí čtu poprvé. Čemu té rostlině prospěje? Odolnosti....??? Dík za odp.chilli-max píše:Na vyklíčení je nejvhodnější teplota pro od 25°C do 30°C , pro samotný růst klidně už postačí třeba 18°C ale potom je podstatnější co nejvíc světla alespoň 12h denně. Druh Chinnenses je optimální klíčit kolem koncem ledna (+- 1měsíc, jak kdo má místo a světlo), annumky já budu dávat až koncem unora (opět +- měsíc) Klíčit v tabletách Jiffy, výsevním substrátu, na ubrousku... jak kdo chce, zásadní rozdíly ve výsledku nejsou. Samotné rostliny pak potřebují výživnou a vzdušnou zeminu, zásadní je papriky permanentně nepřelévat...je dobré nechávat substrát vyschnout, občas i tak že kytky svěsí listy...neuškodí jim to.
- chilli-max
- Stálý člen
- Reputace: 4
- Kontaktovat uživatele:
Prospěje to rostlině, protože papriky nemají rády trvalé přemokření (uhnívají kořeny), lepší je prolejt substrát a pak nechat proschnout.... samozřejmě to nemusí být uplně až rostlina zvadne....ale snese to líp než když bude permanentně stát ve vodě.
PS: a když se ke konci zrání plodů udělá rostlinám pár šoků suchem, tak se zvýší pal plodů.
PS: a když se ke konci zrání plodů udělá rostlinám pár šoků suchem, tak se zvýší pal plodů.
http://www.foto-tapety.cz
- wlasta1
- Stálý člen
jj, chápu... při konci zrání zkusim nějakou saharu pro pár vyvolenýchchilli-max píše:Prospěje to rostlině, protože papriky nemají rády trvalé přemokření (uhnívají kořeny), lepší je prolejt substrát a pak nechat proschnout.... samozřejmě to nemusí být uplně až rostlina zvadne....ale snese to líp než když bude permanentně stát ve vodě.

-
- Nový člen
- Reputace: 0
Diky moc za rady. Akvarko budu mit skoro hotove, tak dam klicit morugu. Koukam pestovani paprik je podobne jako konopi, tak to by nemel byt snad problem
ted aby bylo pocasi.
jak to mam udelat s tim svicenim, staci nejaka obyc lampicka? pres den k oknu a vecer prisvecovat?

jak to mam udelat s tim svicenim, staci nejaka obyc lampicka? pres den k oknu a vecer prisvecovat?
- Jacopo.F.
- Stálý člen
- Reputace: 697
S tím přisvěcováním - jak jsem tu tak pochytil, chce to zdroj s odpovídající vlnovou délkou. Tedy nejlépe zářivku k pěstování určenou. I tady to asi bude podobné jako s tím konopím (zkušenost nemám) - není světlo = blbě roste.