Tak, každý má asi jinou představu o tom, co jsou "správně využité prostředky", přičemž upřednostňuji ověřenou kvalitu před kvantitou. V případě substrátu mi jde o to, aby v něm nebyla hromada klacků s jiným bordelem a rovněž menší šance, že se v něm budou vyskytovat škůdci, jak zmiňuje lobo. Pěstování chilli je pro mě koníček a v takových případech jdou pojmy jako "levný, ušetřit" a podobně stranou. Zahradnické nůžky, lopatku a podobně mám od společnosti Fiskars. Jsou to rovněž špatně využité prostředky? Pro někoho asi ano, pro mě nikoliv...proki73 píše:nijak se to nevylučuje jen říkám že je hloupost utrácet za drahy substrát když za to mohu mít více levnejšího a stéjně kvalitního substrátu a ještě ušetrím na osvětlení ovšem pokud máš dost peněz tak je to jen tvoje záležitost jen chci upozornit na zbytečné utrácení za hlouposti jinak já za pětikylo pořídil 400l substrátu a ktomu 10m plastového pletiva na plot a tomu říkám správně využití prostředkůDarthVikta píše:Tak mně třeba necelý pětikilo za 200 litrů substrátu, při ostatních nákladech, nepřijde jako nějaká extra částka. Někomu třeba ano, ale já píši o svých zkušenostech, ne o zkušenostech ostatních. Navíc netuším, jak se vylučuje použití daného substrátu s kvalitním osvětlením pro předpěstování...
vyber substratu
- DarthVikta
- Stálý člen
- Reputace: 789
- Obrázky: 0
Re: vyber substratu
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
Používám..... Univerzální Zahradnický substrát 70 litr....Mou**field...100% spokojenost
PS: http://www.mountfield.cz/univerzalni-za ... l-1zem0003" onclick="window.open(this.href);return false;

PS: http://www.mountfield.cz/univerzalni-za ... l-1zem0003" onclick="window.open(this.href);return false;
Koupil jsem obyčejný substrát za pár korun a dohnojoval jsem univerzálním tekutým hnojivem. výsledek zde: gallery/album.php?album_id=1515" onclick="window.open(this.href);return false;
Bylo tam asi 15 nebo snad 18??? rostlinek v celém tom jednom balkonovém truhlíku, a jak to hezky rostlo. A to jsem přihnojoval jen ze začátku.Jak měli metr tak sem je dal na chalupu a teprve po sezoně je dovezl domů. A světlo, tak to jsem vůbec neřešil, je pravda že jsem kytky teď zlikvidoval, ale květy se dělaly pořád, problém je opylení... Abych si pořídil včely do paneláku.
To by asi neklaplo, ale rostliny dosáhli uctihodných 1,3 metru i přez to že jich tam bylo moc, v tak malém truhlíku.
Z toho mi plyne že na substrátu a hnojení asi až zas tolik nezáleží... I když, na druhou stranu nevím co má kdo za odrůdu, ale chilli jako takové mi přijde jako plevel, kam ho zasadím roste. Jestli ty speciální odrůdy vyžadují extrapéči to nevím, ale teplo, voda, vzduch a trocha nějakého hnojiva by mělo být dostačující.
čili...Chilli zdar
Bylo tam asi 15 nebo snad 18??? rostlinek v celém tom jednom balkonovém truhlíku, a jak to hezky rostlo. A to jsem přihnojoval jen ze začátku.Jak měli metr tak sem je dal na chalupu a teprve po sezoně je dovezl domů. A světlo, tak to jsem vůbec neřešil, je pravda že jsem kytky teď zlikvidoval, ale květy se dělaly pořád, problém je opylení... Abych si pořídil včely do paneláku.

Z toho mi plyne že na substrátu a hnojení asi až zas tolik nezáleží... I když, na druhou stranu nevím co má kdo za odrůdu, ale chilli jako takové mi přijde jako plevel, kam ho zasadím roste. Jestli ty speciální odrůdy vyžadují extrapéči to nevím, ale teplo, voda, vzduch a trocha nějakého hnojiva by mělo být dostačující.
čili...Chilli zdar

- Berry161
- Stálý člen
- Reputace: 2
ahoj všem slyšel jsem že v substrátu od firmy Agro bejvá hodně často dost škůdců máte někdo zkušenosti s tímto substrátem ?
no nevim, ale raselina mi prijde dost kysela pro papriky a spol ..DarthVikta píše:Já mám velmi dobrý zkušenosti se substrátem Rašelina s vermikompostem.
http://eshop.raselina.cz/z18386-substra ... eninu-50-l" onclick="window.open(this.href);return false;

- DarthVikta
- Stálý člen
pH 5,5-7,0 mi přijde naprosto v klidu. Je to rozmezí, takže ten střed je někde okolo 6,3. Proti třeba Agro CS (kterej je u nás v každým krámě) s ním mám daleko lepší zkušenosti, co se týče škůdců. Dva roky po sobě jsem koupil 200 litrů do květníků na balkon a neřešil problém s jinými potvorami, než mšicemi, který mi tam naletěly. Chyt jsem to v začátku, takže pár slunéček to vyřešil poměrně rychle. Letos objednám opět, jelikož v našem "maloměstě" se bohužel nedá koupit a včetně dopravy mi to stojí za toondra.f píše:no nevim, ale raselina mi prijde dost kysela pro papriky a spol ..DarthVikta píše:Já mám velmi dobrý zkušenosti se substrátem Rašelina s vermikompostem.
http://eshop.raselina.cz/z18386-substra ... eninu-50-l" onclick="window.open(this.href);return false;

Kytky mám úmyslně nízký (cca 40-60 cm), ale plodí, podle mě, celkem slušně

Habanero Red Hybrid
Habanero Red Hybrid
Habanero Orange Hybrid
-- 24 led 2015 15:21 --
Čau Berry, viz. výšeBerry161 píše:ahoj všem slyšel jsem že v substrátu od firmy Agro bejvá hodně často dost škůdců máte někdo zkušenosti s tímto substrátem ?

- Berry161
- Stálý člen
- Reputace: 2
pravda že už jsem dneska vysypal 75l pytel agra do trávníku za barákem plíseň a smutnice. ( bohužel už bydlí nejen s mou rodinou ale i s rostlinkama ) jinak bych chtěl říct k úplně prvnímu dotazu zda forestinu nebo substrát s mykorhyzou , nemám účinek mykorhyzy vyskoušenej ale věřím že to smysl má ovšem v supermarketu U bobra stojí 200 kč pytel 50l raději koupím forestinu teď na předpěst jsem vzal výsevní krásný černý substrát s mletým jílem je dražší 20L od 56kč ale do kýblů na ven už bych těch cca 70 kýblů neřešil dám levnější ale kvalitní a doplním ho koňským + kravským hnojem ( sehnal jsem v praze zdroj na ho.na zdarma a mykorhyzu koupím solo za 200kč 750gramů.
-- 24 led 2015 21:53 --
-- 24 led 2015 21:53 --
obědnáváš si ho nebo pro něj někam jezdíš řeším zakoupení ctřeba 6ti pytlů a nevím jak se bude cukat dopravce s váhouDarthVikta píše:ondra.f píše:DarthVikta píše:Já mám velmi dobrý zkušenosti se substrátem Rašelina s vermikompostem.
- DarthVikta
- Stálý člen
Objednal jsem jej odsud http://www.gardenmall.cz" onclick="window.open(this.href);return false; ale koukám, že jej teď nemají, takže zašlu dotaz. Doprava byla DPD do druhého dne stála 119,- Kč Celkem jsem čuměl, protože mi to přišlo dost málo a ještě překvapenější jsem byl, když mi ji dovezli do práce ještě týž denBerry161 píše:obědnáváš si ho nebo pro něj někam jezdíš řeším zakoupení ctřeba 6ti pytlů a nevím jak se bude cukat dopravce s váhou