co znamená toto vyklíčení?
co znamená toto vyklíčení?
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat co znamená, když semínko vyklíčilo a rostlinka vyjela z hlíny i se semínkem jako na obrázku

Re: co znamená toto vyklíčení?
Ahoj, to mi prijde normalni stav. Obal by mel prasknout a budou pod tim prvni listy.
Nekdy obal praskne uz v zemi. Ja jsem sazel do jiffy asi 3mm pod povrch a vsechno vyklicilo rovnou s listy. Ale pokud bych jen polozil nahoru tak predpokladam ze dopadnu jako to je u tebe. Uvidis sam, podle me to nejak spadne, roztrhne se a poroste dale. Pokud ne, tak proste slabsi kousky nepreziji
Nekdy obal praskne uz v zemi. Ja jsem sazel do jiffy asi 3mm pod povrch a vsechno vyklicilo rovnou s listy. Ale pokud bych jen polozil nahoru tak predpokladam ze dopadnu jako to je u tebe. Uvidis sam, podle me to nejak spadne, roztrhne se a poroste dale. Pokud ne, tak proste slabsi kousky nepreziji

- OMO
- Stálý člen
- Reputace: 3127
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Je to tzv. helma. Pokud se tak stane, je třeba obal semínka udržovat vlhký příp. udělat i menší operaci. Nastřihnout a stáhnout ho. Ale je to 50/50, že nepoškodíš ten smotaný lístek uvnitř. Pokud to necháš osudu a neuděláš nic, slupka většinou uschne a rostlinka zahyne. Já už párkrát operoval a ne vždy to vyšlo
Prevence je namočit semínka přes noc/24hod do vody před vysazením do hlíny nebo dát o pár mm hlouběji, ale ani to ti nedá 100 procentní jistotu.

Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
- Zděnda-Z-Javecu
- Stálý člen
- Reputace: 7
- Obrázky: 0
Já jsem to řešil tak, že jsem to pinzetou chytl, aby se ten obal rozevřel (jako třeba zavírací sáček, ze stran zmáčknout a pytlík se rozevře) a stáhl jsem ho z lístků pryč, hlavně to vlhčita a mělo by to jít 

Co shoří, neshnije...
Tak sem to zkusil a nevyšlo to, zůstal akorát stonek. Naštěstí klíčej i další tak to neni zas taková ztráta.
mne sa tiez tuto sezonu takto zabudol klicek v semienku. pokusil som sa ho opatrne odobrat, no utrhol som aj cast rastlinky. ta sa vsak prebrala a po cca 2 tyzdnoch vypustila prvy par listkov