Problém s plodmi,aký je to škodca?

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
milan
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Problém s plodmi,aký je to škodca?

Příspěvekod milan » 16 zář 2014 19:18

Ahoj, som tu nový a papričky som začal pestovať tento rok. Potrebujem poradiť čo to môže byť na tých plodoch ? Asi dajaké larvy ? Stretol sa s tým niekto ? Ďakujem za každú radu a pomoc.
19951
paprička 1 : toto je najhoršie vyzerajúci plod na rastline, niektoré sú ok, na niekolkých sú také akoby chrastičky po vpichu špendlíkom, ako tu na fotke nad tou zoschnutou časťou.
19950
paprička 2 :
19949
paprička 2 : další plod, to tmavé nie ja na povrchu ale pod povrchom, ako ked presvitá zrniečko v egreši
19948
paprička 3 : táto bola prvá na ktorej sa vyskytol problém, nie je to vidno na fotke ale prvý príznak vyzeral ako skrabanec alebo mikrotunel ale nie z vonkajšej strany ale pod povrchom a taktiež také hrčky ako keby bolo pod vrchnou vrstvou zrnko piesku, až potom vzniklo toto :(
Naposledy upravil 1 dne milan; celkem upraveno 16x.

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Re: Problém s plodmi,aký je to škodca?

Příspěvekod proki73 » 16 zář 2014 20:42

tak na škudce jsou tu jiní machři ale já bych neřekl že to je parazit spíše nějaká pliseň jelikož tam nemáš žádné dírky

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4497

Příspěvekod MartinS » 16 zář 2014 20:46

Jak jsou na tom listy tech kytek? Nejake cesticky, svetlejsi mista?
Ja bych tipoval plisen jako Proki.

milan
Nový člen

Příspěvekod milan » 16 zář 2014 21:41

No listy už nie moc dobre teraz, som ich letnil na slnku, ale ked začali problémy tak som ich nemohol dať do bytu aby sa to nerožšírilo na ostatné rastliny. Myslím že boli vošky na listoch, použil som najskôr tabak, cesnak, žihlavu a nakoniec chémiu. Tie gulaté to by mohla byť pleseň, tá na spodnej fotke, tie hnede pupačiky, to vzniklo ako zrnko piesku pod povrchom plodu a tých zrniek alebo pupáčikov je tam viac ale bezo zmeny. Zajtra spravím viac fotiek.

milan
Nový člen

Příspěvekod milan » 16 zář 2014 22:32

no tak mám problém aj s ostatnými papričkami ktoré mám doma na okne :( mám klasicky tie mušky ktoré chytám na žlté pásky ale aj niečo čo sa krmy listami ale nič som na nich nevidel. A ešte mám jednu otázku...končí leto, bolo škaredé počasie bez slnka a začali zhadzovať listy, to je ok ? Ak sa vyčasilo tak prestali a začali vyhánať nové.

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Příspěvekod proki73 » 17 zář 2014 09:06

a tak mě napadá menáš to náhodou přelité a nebo dlouhodobě vlhké? když ti tak brzy padaj listky jinak a jinak doporučuji utrhnout jeden nejvíce napadený plod a rozřízlout a kouknout se jestli je ok

milan
Nový člen

Příspěvekod milan » 17 zář 2014 19:24

ano, tie 3 rastlinky sú vonku alebo pod prístreškom, čiže majú za sebou aj dažde. Dnes bolo slnečno a vyzerajú krajšie, tá červená gulatá paprička bola dnes už uplne normálna a pekná, tú silno poškodenú som dal preč. Ostatné sú v byte na okne a začali opadávať tiež ked bolo niekolko dni zamračené.
Včera som našiel jednu jemne počkodenú na plode a dnes už iba jednu nepoškodenú, aj som videl tie potvory. Malé ako husenice, 2-4mm dlhé a tak pol mm siroke, behajú alebo plazia sa hore dole po plodoch. Ak viete čo to je zač dajte mi vedieť prosím, ja zatial hladať tu na fore. A postrek sa môže aplikovať aj na rastlinu s plodmi alebo mám plody obrať a až potom postriekať ?

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4497

Příspěvekod MartinS » 17 zář 2014 21:13

To jsou trasenky. S temi bojuji uz ja. Dneska jsem sundal vsechny zrale plody a na ferovku jsem to zalil Vertimecem a uvidime.
Spintor mi nezabiral.

http://www.eva.cz/zbozi/DRO29609/vertim ... -l-c-3978/" onclick="window.open(this.href);return false;

Primarne je to delane do postrikovace, ale da se tim i zalevat. Dostane se to do kytky.
Plody pak nesmis minimalne 3 dny konzumovat. Ja bych ale radsi je nesklizel minimalne tyden.

Prave proto jsem otrhal vse zrale az skorozrale a aplikoval to ted.

Koupil jsem 5l konev, a do toho 5ml Vertimecu. Tj pulka te lahvicky.

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“