Co potřebujeme:
cibule (stejné množství jako masa- stejné hromádky)
hovězí kližka 1Kg
rajský protlak (taková ta malá plechovka)
česnek (českýho stačí 2-3 stroužky bohatě)
sůl,pepř,sladká paprika,pálivá paprika, římský kmín,chilli (co kdo snese)
3 plechovky tmavých fazolí v mírně slaném nálevu,sterilovaná kukuřice,sterilovaný hrášek.
sádlo nebo olej.
hovězí vývar nebo kohoutkovice 1-1.5 litru
Na sádle nebo oleji osmažíme nakrájenou cibuli (jako na guláš, takže do hněda), zaprášíme paprikou+čerstvě nadrcený římský kmín a zasmažíme. Pozor, aby se to nepřipálilo, jinak paprika zhořkne. Když si na to nevěříme, paprika s římským kmínem se může přidat až po opečení masa.
Přidáme na kostky nakrájený maso a zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo. Osolíme,opepříme,přidáme rajský protlak,chilli a vysmažíme uvolněnou tekutinu (bacha ať se to nepřipálí).
Zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme, dokud maso není skoro měkké. (U kližky mi to většinou trvá cca 1.5 hodiny).
Když je maso skoro měkké, flákneme tam nadrcený česnek, přidáme fazole,hrášek a kukuřici (bez nálevu samozřejmě),ještě asi 10-15 minut povaříme, aby fazole změkly. Když jsou fazole,kukuřice i hrášek měkké, můžeme dle potřeby dochutit. Když je třeba, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše vody a necháme provařit,aby zmizela syrová chuť mouky.
Jako přílohu doporučuju rýži, knedlík nebo skývu čerstvého chleba.
Dobrou chuť
