Přezimování chilli paprik
-
- Nováček
- Reputace: 0
- Obrázky: 0
správná doba?
kdy by měla být ta správná doba kdy zjistit že není na zazimování pozdě ani brzo?
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
Re: správná doba?
Pokud teplota začne klesat pod deset stupňů , pomalu se začne zkracovat den a tím i intenzita slunečního svitu (září - říjen...dle počasí...sleduj předpověď ... http://www.yr.no" onclick="window.open(this.href);return false; )Pestitel za oknem píše:kdy by měla být ta správná doba kdy zjistit že není na zazimování pozdě ani brzo?

-
- Stálý člen
- Reputace: 3467
Re: Přezimování chilli rostlin

Tak jsem to dnes zazimoval. Nechal jsem jen Thanksgiving a Purple prince.
Zdravím, zkouším letos prvně přezimovat rostlinky (habaněro orange a thai red). Střihnul jsem rostlinu na cca 10-15 cm, přesadil do nové zeminy, a cca po týdnu mi rosltinky začly zase krásně obrůstat. Mám to tak nechat, nebo mám listy ostříhávat aby rostlina neztrácela zbytečně energii a sílu pro přežití? Poněvadž mám pocit, že do vánoc mi zase vyroste pěknej stromeček 

Nejsem v pěstování chilli nováček, ale letos popré zkouším přezimování. Mám naštěstí ideální místnost s teplotou do 15°c. Zkouším to u 5ti žlutých habanero. Nechal jsem stonky asi 25cm i pár dost zkrácených větví. Dole na stoncích zůstaly drobné lístky. Nevím, jestli lístky a větve nevadí.
Premyslim ze svoje prvni vytvory letosni necham prezimovat. Par rostlinek na zkousku.
Akorat moc neni kam, ve sklepe neni misto a v garazi jsou teploty pod nulu v zime.
Napadlo me okno na vychod v predsini, pod parapetem neni topeni(jako v ostatnich mistnostech)
V zime kdyz topime vsude kolem 22°C, tak tam bude tak 20°C, vim ze je to vice nez je zdravo pro prezimovani.
Planuji dat tak 4-5 kytek vedle sebe, na vice nebude misto a necham stejne jen ty nejlepsi.
Oriznu to mene drasticky nez nechat jen stonek. Ale mam to urcite v planu. Ma to smysl nebo se na to mam vykaslat?
Jde o to ze rostliny nebudou uplne zazimovane, ale trochu asi porostou. Takze bych nechal treba 25cm stonku + zkracene vetve a nechal vyrostky co kytka sama udela behem zimy.
-- 22 srp 2014 11:26 --
Koukam ze tohle tema je "hodne" aktivni kdyz dva mesice nikdo nereaguje :-(
Doplnujici dotaz, kdy dat prezimovat? KDyz teploty v noci budou kolem 5°C treba? Dny jsou jeste celkem dlouhe, ale teploty pokud pujdou kolem 5°C v noci, tak uz to je asi na hrane ne? Nechci riskovat ze mi zmrznou ty, ktere chci nechat pres zimu na pristi rok, ale zase samozrejme chci nechat pokud mozna dozrat co nejvice plodu. To je asi vec kterou resi vice lidi.
Muj odhad je koncem zari ze uz to bude nutne, uz i ted nocni teplty padaji k 10°C.
Akorat moc neni kam, ve sklepe neni misto a v garazi jsou teploty pod nulu v zime.
Napadlo me okno na vychod v predsini, pod parapetem neni topeni(jako v ostatnich mistnostech)
V zime kdyz topime vsude kolem 22°C, tak tam bude tak 20°C, vim ze je to vice nez je zdravo pro prezimovani.
Planuji dat tak 4-5 kytek vedle sebe, na vice nebude misto a necham stejne jen ty nejlepsi.
Oriznu to mene drasticky nez nechat jen stonek. Ale mam to urcite v planu. Ma to smysl nebo se na to mam vykaslat?
Jde o to ze rostliny nebudou uplne zazimovane, ale trochu asi porostou. Takze bych nechal treba 25cm stonku + zkracene vetve a nechal vyrostky co kytka sama udela behem zimy.
-- 22 srp 2014 11:26 --
Koukam ze tohle tema je "hodne" aktivni kdyz dva mesice nikdo nereaguje :-(
Doplnujici dotaz, kdy dat prezimovat? KDyz teploty v noci budou kolem 5°C treba? Dny jsou jeste celkem dlouhe, ale teploty pokud pujdou kolem 5°C v noci, tak uz to je asi na hrane ne? Nechci riskovat ze mi zmrznou ty, ktere chci nechat pres zimu na pristi rok, ale zase samozrejme chci nechat pokud mozna dozrat co nejvice plodu. To je asi vec kterou resi vice lidi.
Muj odhad je koncem zari ze uz to bude nutne, uz i ted nocni teplty padaji k 10°C.
-
- Stálý člen
- Reputace: 4
Ja asi skusim prezimovanei tak o tyzden, sice teploty dakedy su tak 6-7 °C rano....ale myslim z to nebude problem.....len cakam na dozretie par papriciek este na vybranych rastlinkach a potom vykopem v zahradke z dobre velkym valom, nalsedne ho zmensim, pripadne trosku skratim korienky ak bude treba....a dam do kvetinacov...sice nevie mci bude dobre pouzit kvetinac tak 15-20 cm ked boli rastlinky vo volnej pode
...